Stäng

Sverige äger sex och har tillgång till fler brandbekämpningsplan men använder dem inte

FÖRSVAR. Sverige är en del av och betalar för försvarsalliansen Natos krissamordningscentral. Där har Natos partnerländer möjlighet att begärt hjälp för att exempelvis bekämpa skogsbränder. 

Sverige är ett av Natos partnerländer och har därmed möjligheten att begära assistans via den särskilda krissamordningscentralen EADRCC, Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre.

Det här krissamordningen sker vid olika slags naturkatastrofer som kan drabba medlems- och partnerländerna men också vid till exmepel skogsbränder.

I Sverige rasar nu de värsta skogsbränderna i modern tid, men hittills har alltså inte Nato fått någon sådan begäran, formellt via den svenska Natorepresentationen här i Bryssel.

Flera av Natos medlemsländerna har nämligen tillgång till särskilda system för att till exempel vattenbomba skogsbränder med hjälp av de transportflygplan, Hercules som länderna har.

Med hjälp av vattentankar som körs ombord på Herculesplanen kan de sedan fyllas med 10 000 liter vatten, att jämföra med de särskilda brandflygplan som kommit till Sverige via EU:s samordning från Italien och Frankrike, plan som rymmer betydligt mindre – 6 000 liter vatten.

Sverige har i dagsläget inga egna brandflygplan men har heller inte köpt till exempel det system med vattentankar anpassade för försvarsmaktens Herculesplan och inte begärt hjälp av Nato.

Hur mycket skog ska brinna upp innan regeringen fattar allvaret och sätta in alla resurser som är möjligt?

Sverige äger sex stycken Lockheed Martin C-130, Hercules eller TP 84 som försvaret kallar dem. Dessa används flitigt vid internationella insatser och katastrofer. De går relativt lätt att använda till vattenbombare men svenska katastrofer är tydligen inget för Försvaret och regeringen…

Givetvis är specialbyggda plan effektivare men kanske Hercules kan vara ett kostnadseffektivt alternativ.

Det brinner väldigt sällan så det behövs inte brandbekämpningsplan säger de som bestämmer…

– Pettersson konstaterar att vi har en väldigt massa fina Jas-plan men det har inte varit krig på 200 år!!!

39 reaktioner på “Sverige äger sex och har tillgång till fler brandbekämpningsplan men använder dem inte

 1. En liten tanke, om nu Sverige har begärt att få hjälp av EU och eller andra länder med branden så borde man väl kunna hjälpa tillbaka? Därför är väl det ytterligare ett bra argument för att köpa in bra grejer som effektivt kan hjälpa till inom och utomlands.

 2. Alla ni som nu blir drabbade av brasan, direkt och indirekt. Tänk till en extra gång inför 9/9. 87:an har en betydande skuld i detta inferno.

 3. Så går det när man spenderar pengarna på muhammedanska berikare, samt låter landet att ruineras ekonomiskt och förpestas av islam.

  Därtill borde MSB och regeringen sluta skylla på varandra och slå en signal till Putin, då Ryssland har bamse plan som sväljer 60 000 liter vatten.

  Sverige brinner för i helvete.

  1. S-regeringen och den s.k. oppositionen (alla rysslandshatare) lär nog inte be Ryssland om hjälp med några vattenbombande flygplan
   Hellre låter de skogen brinna ned.

   1. Jo, ta M t.ex som sagt att han helre låter Sverige gå åt helvete än att ta hjälp av SD.

  1. Utan minsta tvekan !!!!
   Jag vill bara säga att självmorden kommer att öka jättemycket eftersom alla de tvåtusen som röstade på S och trodde på att gud fader Stefan Löven skulle få fortsätta att islamisera Sverige och avliva alla Svenskar kommer att begå självmord.

 4. Man skall dock inte lägga ngn skuld på försvarsmakten i detta ärendet. Försvarsmakten handlar på uppdrag av regering & riksdag och de har inte gett försvarsmakten i uppdrag att inhandla och förse våra Herkulesplan med vattentankar och heller inte finansierat det. Detsamma gäller med helikoptrarna…….
  Vi skall ha i åtanke att försvarets insatser vid skogsbränderna är till stora delar frivilliga och kostnaderna tas från deras ordinarie budget och kompenseras inte trots att de inte har uppdraget att utföra brandbekämpning.
  Skulden ligger på de förståndshandikappade i 7-klövern……….

  1. Ja ifall dumhet är mätbar, så måste 7 klöverns pajsare
   till politiker ligga i absolut framkant. Den humanitära
   stormakten måste nog ha världsrekord i korkade beslut.
   Dom har lagt ner alla flygflotliljer och Regementen som
   hade egna brandförsvar, som lätt hade kunnat sättas in
   sådana här tillfällen, dessutom jämt fördelade över landet,
   men som , äggskallen uttryckte det, ” försvaret är ett
   särintresse” så det lägger vi ned, det finns tydligen många
   särintressen i Sverige idag, eftersom vare sig sjukvård rättsväsende och många andra områden som inte heller
   fungerar? men vi är ju en humanitär stormakt, och vi
   tar emot fler invandrare än något annat land, och vi har
   världens högsta skatter? jag vet inte ifall det är det vi
   skall glädja oss åt ??

   1. Jag tror att det beror på att 87% av den röstberättigade befolkningen bestar av idioter.

 5. Mycket märkligt. Den jönsiga frigolit-fjollan och den ständiga vapendragaren klimat-Bella, har ju just välsignat oss med flygskatten. Och som inte det vore nog ; sugrörs-förbudet ligger i startgroparna. Men hör och häpna – Trots dessa innovativa och djärva grepp, så drabbas vi av VÄDER. Snart kommer nog nästa kioskvältare : Regeringens nya kris-kommite´. Kommer förmodligen att bestå av : Stefan, Danne, Henrik A., Anders L., Lena M. och Veronica P. ”Trygghet i en KÖRD tid”. Undrar om dom tar emot oss i Polen, Ungern eller Tjeckien ?

 6. Eftersom det enda våra myndighetspersoner och ministrar vet att SD har fel värdegrund, går det ju desto fortare till en total implosion av vårt rike.

 7. En fråga då jag inte fattar något alls, vad har försvarsministern med hbtq – frågor att göra, och med NMR? Det är väl något för polisen och en civil fråga? Ska militär sättas in mot flygbladsutdelare?

 8. en viss person säger att de underskattat läget
  det brinner i skog och mark helt hejdlöst
  liksom brott i övrigai samhället.
  jag säger NÅGON HAR ÖVERSKATTAT NÅGONS KOMPETENS OCH denna person har belönats med sin överskattade kunskap på MSB då han inte klarade sitt förra ”arbete” ,
  men som vanligt är detta någons annans fel
  Mitt och Ditt🙄

 9. får det intrycket att makthavarna ”vill att Sverige ska brinna”. vilket visas av deras ovilja att göra något i situationer liksom denna. Det brinner knappt några mark/skogsbränder i våra grannländer som Finnland och Baltikum som även de haft värmen vilket är mer än märkligt…

  frågan är om Sverige är utsatt för ngn typ av lågfrekent krigföring där man på olika sätt vill förstöra landet

  1. Det är inte så att diktatorn inte vill göra något. Han har helt enkel inte begripit ännu att det brinner i skogen. Han har haft så mycket att göra med att införskaffa pengar till sina underbara analfabeter så han har varken set på tv, hört på radio eller läst tidningen.
   Det sistnämnda kan ni kanske glömma för han är väl inte läskunnig.
   Det verkar ju så i alla fall eftersom han inte läst SD partistadgar.

   1. Tryck på 👍 flera gånger, så ändrar du ditt val. Du är inte den ende som klickat fel. Mia gör det konstant …

  2. Ja och varför brinner det en jävla massa bilar i Sverige,
   långt mer än i något annat land, detta trots att bilarna blivit betydligt säkrare,? Det är inte bara en hund begraven, det verkar vara en hel kennel.

  3. Ca 200bränder Finland,räknas inte det? Under de sista dagarna
   Du kanske bara läser ”alternativ” media?

 10. Fantastiskt klokt och insiktsfullt formulerat.
  Man blir bara så ledsen över hur det är nu.

 11. Nu äntligen börjar medierna tala med de drabbade. Staten drog sig ju tillbaka, precis som alliansen talade om innan valet och genomförde också det. Pettersson har ju förnämligt visat på verkligheten runt detta. Och nu får som vanligt privatpersoner betala priset. Försäkringar med dyr självrisk, kan falla ut, när vet ingen riktigt. Livsverk brinner upp och den enskilde får betala fast de inte ens har rätt att skydda egendom enligt polis och brandmännen, vad jag förstått. Det är ett fullkomligt förakt för oss svenskar. Staten vill inte ens skydda våra tillgångar, men har ändå rätt att lägga sig i. Jiddrar om EU som ska gripa in, när det behövs insatser omedelbart.

  Sverige är ett så smaklöst land att det inte finns på kartan.

 12. Vår försvarsminister är upptagen med att bekämpa några busar från NMR utanför en Ica butik i Trosa så han meddelar att han inte har tid till att engagera sig i några bränder.

 13. Vara lugn, Lövet och hans knähund Eliasson kommer att ordna upp allting, det känns väldigt tryggt att dessa två herrar nu besöker bränderna i Sverige och uttalar sig om saken !
  Token gjorde som stollen sa.

 14. Ja, det var det värsta. Inte kunde jag tro att hjälpen var så nära på så tidigt stadium. Visste ingen om det? Hur många har evakuerats, hur många fastigheter har nu brunnit? Kanske mycket av detta i onödan? Det är sorgligt. Det kan nog dyka upp en massa obehagliga frågeställningar kring hela händelseförloppet så småningom. En av elaka spekulationer kommer förmodligen då att lyda: Många inom MP och 7-klövern tyckte säkert det var bra att klimathotets följder kan visas upp på ett grymt sätt för tröga svenskar, så miljöskatterna kan höjas rejält igen.

  1. Jag måste erkänna. det var jag som startade alla dessa bränder, jag släppte nämligen en brakare.

  1. Skrämmande flygbilder. Förmodligen måste planen vara delvis specialtillverkade för ändamålet? Hamnade vingarna i kraftig svajning efter dumpningen? Det såg otäckt skört ut.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: