Stäng

Botkyrka – en vanlig kommun i Sverige

Botkyrka kommun inhyser välkända områden som Alby och Fittja, områden som gjort sig kända på ett mindre önskvärt sätt.

Ebba Östlin (S) är kommunstyrelsens ordförande och säger i en intervju med Aftonbladet att hon är nöjd med utvecklingen.

Botkyrka är en kommun med växtvärk, precis som många kommuner i Stockholms utkanter. Befolkningen har ökat med 245 procent mellan 1970 och 2018 och merparten av denna ökning står personer med utländsk bakgrund för. Botkyrka är en av Sveriges kommuner där etniska svenskar är i minoritet. Cirka 60 procent av befolkningen har utländsk bakgrund idag och siffran väntas stiga.

Jag vet inte om det är dessa siffror Ebba Östlin (S) är nöjd med eller om det är för att Botkyrka ramlat ned från rött till orange läge. Färgskalan grönt-gult-orange-rött är en skala som polisen använder för att beskriva situationen i olika områden via sin metodhandbok.

I Botkyrka, precis som i många förorter, stavas problemen invandring. Ebba Östlin erkänner att det finns problem med kulturkrockar, hederskultur, otrygghet och annat som kännetecknar det nya Sverige. Hon poängterar dock att integrationen lyckats och att det ”traditionell socialdemokratisk politik” som förhindrat en systemkollaps i kommunen.

Orden ”traditionell socialdemokratisk politik” får en mening när man tar del av det kommunala utjämningssystemet. Siffran nedan är från 2015 och visar hur Socialdemokratiskt styrda kommuner toppar listan. Socialism är väl liktydigt med att andra ska betala och att det är icke önskvärt att vissa lyckas bättre än andra.

Tittar man på SCB:s statistik från 2017-12-21 ser det inte ett dugg bättre ut för Botkyrka. Hela dokumentet kan laddas ned här, men som upplysning kan nämnas att det kommunala utjämningsstödet till Botkyrka numera uppgår till 14 619 kronor/invånare (jämför siffran i gult på bilden ovan).

Nu vill inte Ebba Östlin (S) att vi ska tycka synd om flyktingar och går därmed emot alla snyftartiklar och reportage vi matas med i media. Enligt henne är viljan att bygga upp det svenska samhället så stor att asylinvandrarna klarar detta utan bidrag, bara de får verktygen att jobba med.

Att SD får sig en känga var väl bara att vänta. ”Vardagsrasismen” oroar Ebba Östlin (S), men vad denna består i får vi inte veta. Vi vet dock sedan länge att uteblivna jobb och bostäder är rasism om de sökande har utomeuropeisk bakgrund, men ta då i beaktande att SD är det enda riksdagsparti som inte har någon som helst skuld i detta. Blir man nekad att komma in på krogen p.g.a. fylla, fel klädsel eller olämpligt uppträdande kallas också detta rasism ifall personen i fråga har utomeuropeisk bakgrund och jag har svårt att se hur SD kan skuldbeläggas för detta. Visst ropas det ”svartskalle” nu som förr, men lika ofta ropas det ”svennehora”. Det förstnämnda har vi fått lära oss är rasism, samtidigt som det sistnämnda är ett uttryck.

Eftersom asylinvandring lär vara en vinstfaktor kommer vi 2020 få se hur Botkyrka kommun klarar sig på egen hand och utan stöd från välskötta kommuner…eller?

Aftonbladet (signerat Anders Lindberg)

9 reaktioner på “Botkyrka – en vanlig kommun i Sverige

 1. Min svåger bodde i Botkyrka men flyttade bort för flera år sen för då redan var de sån oreda o kriminalitet att de gick inte mera för honom att bo där Hur skall de då inte vara i dag

 2. Bra skrivet, Stefan K.

  En sosse är alltid nöjd med utvecklingen i sin egen kommun. Oavsett den ekonomiska faktorn och rådande verklighet.

 3. Amerikanen till svensken:
  – We have got Barack Obama, Johnny Cash and Bob Hope !
  Svensken svarar:
  – We have got Stefan Löven, No Cash and No Hope !

 4. ”Många av dem som har flytt till Sverige bor här i dag. Många av dem som inte röstar och som kanske inte har känt att politik spelar roll för dem, bor också här. Många av dem som drabbas allra mest av orättvisor, av diskriminering, av rasism, bor här.

  Men här bor också kraften och här bor framtiden. Jag tror på allvar att det är här, i storstaden och i förorten, som framtiden på många sätt formas.

  Därför vill jag vara här, och därför måste politiken vara just här.
  Det är därför som socialdemokratin, mina vänner, inte bara ska vara här. Vi tänker inte lämna förorten. Vi är här för att stanna.”

  Så sa Ebba Östlins dåvarande partiledare Mona Sahlin (S) när hon höll sitt sommartal i förorten Fittja i Botkyrka den 11:e augusti 2007.

  Hela Mona Sahlins sommartal år 2007 finns i text på länken nedan (Pdf-fil)

  http://digi.arbark.se/bibliotek/org/sap/ovrigt/2007/ms-sommartal-2007.pdf

  För er som orkar lyssna på Sahlins dravel så finns talet på YouTube-videon nedan:

  [youtube https://www.youtube.com/watch?v=FiAv5-toMSI&w=560&h=315%5D

  Inte mycket som stämmer idag med Mona Sahlins positiva fantasi-visioner om förorternas kommande framsteg som hon framförde då år 2007.

 5. Bara en naiv föraktfull verklighetsfrämmande och mångkulturälskande politiker kan vara stolt över en sådan befolkningsökning skapad av icke infödda svenskar !
  Ännu ett steg närmare en kollaps.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: