OK till upphovsrättslagen

EU:s juridiska utskott röstade idag ja till den nya upphovsrättslagen som kommer att slå hårt mot små aktörer.

Till små aktörer räknas vanligt folk som brukar lägga upp filmer i sociala medier och alternativa medier som brukar länka till nyheter. Hur klokt är detta?

Ingen tvekan i att de stora medierna har ett finger med i spelet. Självklart vill krisande aktörer återta monopolet på nyhetsförmedlingar och därmed kontrollen över det man vill att vanligt folk ska få veta.

Man är på ett sätt tillbaks på ruta ett, med den stora skillnaden att både datorer och mobiler finns i var mans hem. Det man åstadkommer med den här lagen är att rykten sprids, att spekulationer görs och att vanligt folk lägger fram egna teorier om det som sker i vårt arma land. Annars är kutym hos de som vill informera om något att man just länkar till nyheter, rapporter och myndigheter.

Därmed skapar EU en grogrund för det man samtidigt vill bekämpa, nämligen Fake News. Nu kan vem som helst sitta bland vänner och bekanta och berätta om något man varken kan eller får bekräfta. Den som inte begriper att mobiler och datorer kommer att användas friskt för att sprida sina sanningar till vänner och bekanta, tror förstås fel. Den som möjligen hoppas att alternativa medier slutar existera kommer stå där med lång näsa.

Visst kan det kosta att länka till en artikel, att citera eller använda en bild. Att etablerad media kommer att utnyttja möjligheten och kräva enorma skadestånd från vanliga medborgare och alla amatörer som utan ersättning använder sin fritid för att förmedla nyheter på bloggar, kan alla vara lugna med.

Nu finns det alltid motmedel. Sluta köp dagstidningar! Gå inte in på mediernas webbsidor och gör ni det, installera annonsblockerare och annat som medierna skyr som pesten.

SVT

8 thoughts on “OK till upphovsrättslagen

  1. Annonsblockerar är väl förbjudna inom EU? Eller blir det inom några månader — eller vad tror ni?

  2. Jag klickar egentligen aldrig på länkar till MSM. Möjligen klickar jag om det är till någon nyhet eller krönika där författaren är kritiskt till invandringen eller 7-klövern. Uppskattar det till mindre än 2 klick i månaden.

  3. Att länka till en artikel är ju ett sätt att skaffa nya läsare. Snarare borde tidningen betala till den som länkar och inte tvärtom. Detta kommer troligen att innebära att tidningarna får färre besök så kommer dom att klaga på det.

  4. Men säg upp bekantskapen med denna jävla Media då, varför betala flera tusen i årsprenumerationer för att bli fullmatad med grova lögner
    och undanhållna nyheter, media jobbar dessutom med att ta det fria ordet ifrån oss bara detta är skäl nog att rata dem. Själv köper jag ingen tidning, och har inte gjort det på 8 år och det går väldigt bra att klara sig utan, använd Midsommarhelgen till att reta upp er noga och säg sen upp skiten

  5. Gäller att hålla det fotfolket i schack, inget nytt fenomen så har det alltid varit !

  6. Kosta att länka till någon? LOL, lycka till att få de pengarna eller att ens få trafik till dig. Hur tänker folk egentligen..

  7. Förr räknades verkshöjd på det man snodde, enligt lagar inom immaterialrätt. Orkar ärligt sagt inte sätta mig in i alla konsekvenser av de nya direktiven, men det jag läst är typiskt EU. Klåfingriga och giriga!

Kommentera