Stäng

Vård hjälper inte på kriminella

BROTTSLIGHET. Det kriminella och avvikande beteendet var känt av socialtjänsten i 30 av 48 fall, men ungdomarnas brottsliga utveckling fortsatte. De dömdes alla för grova brott. Trots att majoriteten fick sociala insatser som skulle bryta den kriminella utvecklingen.

SVT Nyheter Helsingborg har kartlagt 48 unga personer som var mellan 15 och 20 år när de begick grova brott som mord, dråp, grov misshandel och grovt vapenbrott.

De begick brotten mellan 2012 och våren 2018, och är alla dömda i Helsingborgs tingsrätt.

I över 60 procent av fallen fanns det varningssignaler innan brotten begicks. 30 av de 48 personerna var redan kända av socialtjänsten.

Trots att socialtjänsten genom olika typer av vårdinsatser ska hindra en kriminell utveckling lyckades man inte i de 30 fall vi har granskat.

Ann-Christine Borgman (MP) är ansvarig politiker i Helsingborgs socialnämnd. – Jag tror att det är svårt att ligga i fas med utvecklingen, och det gör vi inte. Vi måste utveckla metoder för att kunna bryta kriminaliteten, säger hon.

Magnus Larsson är ungdomsåklagare i Helsingborg och blir inte förvånad över våra siffror.

– Som det är nu så händer inte så mycket. Man får gå ett program och så återkommer man och så får man gå ett annat program. Det leder liksom ingenstans, säger Magnus Larsson.

Gemensamt för många av våra kartlagda individer är att de börjar med mindre brott. När de kommer upp i högstadieålder blir brotten grövre samtidigt som skolan fungerar allt sämre.

– Det här är ett mönster vi har sett över tid. Att de börjar tidigt och sen fortsätter de och vi har inte lyckats från samhällets sida att stoppa dem, säger Mattias Lööw.

Vi kan också i vår kartläggning se att två av tre fortfarande är brottsaktiva genom att de dömts för brott det senaste året, eller sitter häktade misstänkta för brott.

– Lagstiftningen utgår i princip från att ett barn begår ett brott, får hjälp av socialtjänsten och sedan inte begår nya brott. Lagen täcker inte riktigt hur vi ska hantera återfallsförbrytarebland barnen, säger Magnus Larsson.

 • 30 av 48 hade socialtjänsten koll på innan de dömdes för sitt första grova brott.
 • Av de 30 har 22 personer dömts för något brott under 2017 och 2018.
 • 12 av de 30 sitter just nu i fängelse eller är häktade misstänkta för grova brott. Bland rubriceringarna finns mord, grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.
 • Tre av de 30 avtjänar just nu ett straff för dråp, mord och dråpförsök. Ytterligare en är misstänkt för mord.

-Pettersson säger att det är flumvänsterns samhälle som började införas för 40-50 år sedan. Den som begår småbrott i unga år, och det är nästan alla, ska ha ett kännbart straff som svider direkt. Inte träffa en socionom eller psykolog om ett halvår. Det är fjanteri.

Inför kvarsittning, utegångsförbud eller kanske en örfil. Det är inte misshandel utan bättre uppfostran än att låta ungarna bli yrkeskriminella och hamna i fängelse när de blir äldre.

14 reaktioner på “Vård hjälper inte på kriminella

 1. Jag har inget förtroende alls för socialtjänsten och deras sätt att arbeta och numera har de dessutom alldeles för mycket att göra så de hinner inte.

  Skall man försöka förhindra brottslighet hos unga människor måste man framförallt börja i tid. Man kan redan se på barn i 10-årsåldern om de riskerar att komma in på fel väg och det är då insatserna ska sättas in.

  Och helst utan inblandning av socialsekreterare som varken har kunskap engagemang eller resurser.
  .

  1. Håller med dig! Jag varnade skolans rektor då mina pojkar, tvillingar, var i 10-årsåldern, om hur vissa av deras klasskompisar for fram. Att de måste gripa in nu. Jag ansågs vara fel ute och det blev en mardröm för mina pojkar på skolan. Jag bytte till en helvit skola och barnen fick lugn och ro.

   Mycket riktigt, det blev kriminella av flera av mina pojkars klasskamrater. De satt i fängelset när mina gick på gymnasiet. Men det var jag som ansågs ha en taskig syn på barn. Närpolisen höll med mig och åkte till skolan både nu och då. Jag fick t o m av någon, inte polisen, uppmaningen att söka hjälp för min syn på barn. Jag vann i längden, jag höll ut och jag skyddade mina barn!

  2. Så länge dagens ungar hemma av sina föräldrar och i skolan inte får lära sig veta hut vad respekt innebär vad som rätt och fel och lära sig skilja ditt och mitt så kommer ingenting att hjälpa !
   Vi som växte upp i ett icke mångkulturellt Sverige med en poliskår värd namnet fick lära oss vett och etikett av våra föräldrar och av kompetenta och duktiga lärare en statlig fungerade skola gjorde man satyg så fick man stå för det på olika sätt och vilket man väl visste och detta gjorde ingen skada bara gott och man blev sedemera en hederlig arbetande och skattebetalande medborgare.
   Flumvänstern har sedan övertagandet av samhället 1968 moraliskt och etiskt totalt urholkat och på andra sätt förstört Sverige.

   1. Precis! Det var overkligt att höra att den syn jag hade fick stöd av polisen, men inte av sociala myndigheter och inte av skolfolk. Det är en slapphet i samhället som är otäck. Det är redan för sent anser jag. Känner folk som jobbar inom skola idag, de är mesiga och påstår att de respekterar eleverna. Det gör de inte, de låter dem fara runt och bete sig illa och tiger och försöker förstå dem. Det gör mig illamående, rent förtvivlad.

 2. Till ovan kan läggas att om några ur dessa riskpersoner är muslimer, så är det på förhand av ”kulturella skäl” avgjort att alla typer av insatser är dömda att misslyckas. I synnerhet om personerna tillåts kvarstanna i sitt gamla umgänge – klan/gäng!

 3. Eftersom de flesta kriminella är importerade så ska dom exporteras med fast hand. Detta menlösa försök att få dessa vidriga idioter på rätt spår är ju meningslöst. Nä ut med skiten.

 4. Det har nog slösats åtskilliga miljoner och personaltimmar runt Sverige i samma ärenden och till ingen nytta. Har läst så många gånger om exempel på särskilda åtgärder för kriminella utländska ”barn” av socialtjänster, skola och kommuner, som slutat på samma hopplösa sätt. Varför sysslar svenska myndigheter med det? Sverige skall bara stänga gränsen, så länge problemen inte är åtgärdade naturligtvis. De kan ta 20 år, men då får det göra det då. Hur kan någon regering påstå att någon EU överenskommelse kan bestämma att Sverige skall bli påtvingade den extra brottslighet vi får genom invandringen av bidragsturister.

 5. -Jag tror att det är svårt att ligga i fas med utvecklingen, och det gör vi inte.
  När har MP legat i fas med verkligheten egentligen, finns det ens en verklighet hos dom överhuvudtaget ? Även säger denne att man tror att det är svårt, det finns ett gammalt ordspråk om det. ”Tror gör man i kyrkan”
  Jisses, vad jag hoppas dom åker ut ur riksdagen i september

   1. Den där blicken ger mig småtankar om: Woooaaahhh… Schyssta piller min partikamrat knaprar på därborta, såna där lyckopiller vill jag också ha

 6. Fängelsestraff och utvisning hjälper samhället och brottsoffren. Brottsoffren får upprättelse och samhället är fredat från de kriminella då de är inlåsta.

  1. Tyvärr radikaliseras de och skaffar sig bättre insyn och ordnar nätverk tills de kommer ut igen. Islamisering av fångar i Sverige är ett faktum och dessutom blir ”de värre”. Jag hänvisar bara till forskning nu!

   1. Jag tror inte att de har nytta av radikaliseringen och nätverken i Långtbortistan där de hamnar med min modell.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: