Stäng

En fotbollsspelares dilemma

För oss som gillar fotboll var lördagskvällen vikt för tv:n, högsommarvärmen till trots. Uppdukat med öl, whisky och chips satt vi ett gäng kompisar och såg herrarnas Champions League-final i Kiev.

Även om ingen av oss i gänget håller på Liverpool eller Real Madrid, är bra fotboll alltid sevärd fotboll. En av spelarna på plan stod dock inför ett dilemma inför matchen.

Jag pratar om Liverpools egyptiske landslagsman och starkt troende muslim, Mohamed Salah, som inte sällan firar sina mål med att be till Allah.

Salah som är en mycket sevärd spelare stod inför ett dilemma innan finalen spelades. Jag talar då inte om de mycket lättklädda och vackra kvinnor som uppträdde med dans och usel musik innan matchen drog igång. Jag talar förstås om pågående ramadan.

Precis som hårt arbetande människor och skolelever påverkas av ramadan, påverkas givetvis hårt tränande idrottsmän lika mycket. En idrottsman, precis som en hårt arbetande vuxen och ung elev, behöver både riktig kost och mycket sömn för att orka med sina uppgifter.

Kan då en fotbollsspelare som står inför en av världens mest sedda och prestigefyllda tävlingar vara utan mat och ordentlig sömn innan en oerhört viktig final? Svaret är givetvis ett rungande nej.

Läs nu följande väldigt noga. Shawki Allam, stor-mufti i Egypten, gav sin tillåtelse att Mohamed Salah skulle slippa fastan dagarna innan och under själva finaldagen. Liverpool har förövrigt två andra muslimer i truppen och även dessa mindre namnkunniga spelare gjordes stor-muftin undantag för. Ni läste precis rätt. Det var inga läkare, inte Liverpools ägare eller tränare som avgjorde. Det var en av islams predikare med säte i Kairo som gav sin tillåtelse.

The Sun

Förstår alla nu varför islam är en farlig religion? Farlig på så vis att religionen styr muslimers liv till punkt och pricka och de som deklarerar vad muslimer får och inte får göra är högt uppsatta religiösa ledare som ordagrant tolkar en bok från 600-talet. Förstår ni nu varför flickor på 8 år sveps in i heltäckande klädsel i skolor och i det offentliga, varför vuxna kvinnor ses klädda i slöjor, långa rockar och ibland också handskar i dessa högsommarvarma dagar och varför tonårsflickor mördas av sina familjer när de vill välja en annan linje än islams?

Vad är muslimer redo att göra? Hur långt är de villiga att följa sina religiösa ledare? Vad är dessa religiösa ledares agenda? I den norska dokumentären, Det muslimska brödraskapet, säger den egyptiske muftin Yusuf al-Qaradawi att islam ska erövra väst och att detta redan sker genom hög nativitet och infiltration av myndigheter. Låter inte detta som en beskrivning av den nutida utvecklingen i de västeuropeiska samhällena?

Hur hade Liverpool som klubb reagerat om stor-muftin i Egypten inte givit sitt tillstånd? Hur hade fansen reagerat? Hur hade medspelarna reagerat? Hur hade Salah själv reagerat på plan?

Nu hjälpte det inte särskilt mycket, för Salah leddes gråtandes av plan efter cirka 30 minuter. Den troende muslimen skulle säkert hävda att han skadade sig p.g.a. snedsteget från islam. Alla vi andra hävdar att islam är en religion som borde träda in i nutiden och sluta förlita sig på orden i en bok från 610.

10 reaktioner på “En fotbollsspelares dilemma

 1. Då var det kanske samme Stor-Muffi som gett tillstånd åt sina muslimska änglar,att under Rahmadan tutta på en förskola i Malmö ?
  Eller har VOO-DOO-dyrkarna också börjat elda ?
  Har annars varit lugnt från sådana självtändningar sedan 15 maj….

 2. Walesaren Gareth Bale, som hoppade in i matchen efter en timme.

  Lyckades verkligen med något ”gudomligt” vackert.

  Två pytts och hans 2-1 mål, är redan en klassiker.

 3. Muslimerna har möjlighet att följa koranen. Kommer man till ett land där det inte råder sharialagar ska man följa det landets lagar och seder.

  Darura är ett muslimskt begrepp som närmast går att jämföra med det gamla svenska ordspråket ”nöden har ingen lag”

  Darura innebär helt enkelt att om det är nödvändigt får man göra det som är förbjudet ”haram” enligt islam och detta utan att Allah och Muhammed blir griniga.

  Alltså finns det inget halalslaktat kött i Sverige eftersom det är olagligt att slakta utan bedövning här då äter man icke halalslaktat eller inte alls…

  Finns det bara fläskkött på menyn går det bra att äta detta eller gå omkring hungrig…

  Tillåter inte arbetet att man vänder arslet i vädret fem gånger om dagen så går det bra att be vid annat tillfälle…

  Bor man i ett land utan sharialagar så får man acceptera det landets lagar…

  Får man inget arbete för att man går klädd i tält går det bra att ta av sig tältet…

  − Pettersson inser att Darura ger muslimerna möjlig att ta seden dit de kommer om de vill. Tyvärr vill många av dem inte och eftersom Darura verkar vara ett begrepp som de inte känner till så får vi påminna dem och våra politiker att vi behöver inte anpassa oss efter dem.

  Allah har godkänt att de anpassar sig efter oss – Darura på er!

  1. Och när då inte landet dom kommer till ställer några som helst krav på dem, så fortsätter dom att leva som dom är vana vid.

 4. Ett betydligt större problem är att vi släpper in dessa grottmänniskor i sverige, hur dom behandlar sina kvinnor skiter jag högaktningsfullt i bara jag slipper se dom i mitt land.

 5. Är ’islam’ en religion? Inte enligt flera bedömare/vetenskapare och, inte minst, personer som ids ta en närmare syn på vad det handlar om. Unisont bland dessa är, att ’islam’ är en (letal) ideologi som ’skickligt’ fått en aura av att vara en ’religion’. Historian belägger detta också mycket väl och detaljerat.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: