Stäng

Öppet brev till statsministern och Sveriges politiker om vår framtid

ISLAM. Bassam Al-Baghdady kom till Sverige från Saddam Husseins Irak för 18 år sedan – i februari 2018 skrev han ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven och Sveriges övriga politiker, om han fått något svar vet jag ej, men det verkar inte så. 

Brevet finns publicerades på Bassam Al-Baghdadys Facebook 28 februari 2018. Bassam Al-Baghdady har också varit med på bloggen tidigare. 

Hej statsminister,
Hej vice statsminister,
Hej alla statsråd och alla politiker i vårt fantastiska land Sverige!

Mitt namn är Bassam Al-Baghdady. Jag är en tvåbarnspappa som verkligen bryr mig om att det ska gå bra för Sverige. Inte minst för att Sverige var det land som tog emot mig för 18 år sedan som flykting från Saddam Husseins stora fängelse. Men också för att mina barn som är födda här ska ha det minst lika bra som jag har fått det.

Det är inte lätt att vara flykting. På en lista över tio olika alternativ för att skydda sig själv och sin familj hamnar inte byte av land särskilt högt. Men man tvingas till det ibland. Och det gjorde jag. För att jag inte hade andra val.

Väl i Sverige träffade jag både goda och onda människor. Precis som man gör överallt i hela världen. Jag träffade folk som sa till mig: ”du kommer att misslyckas”, såsom min SFI-lärare, och folk som omfamnade mig och sa: ”det kommer att gå bra”. Mellan dessa stod jag och kämpade på. Det var inte lätt, men det var mödan värt.

Jag fick mitt första jobb redan första veckan i Sverige. Jag städade toaletter i skolor, där jag drömde om att en dag börja studera. Jag städade trappor i höghus som jag önskade att jag fick bo i. Vissa dagar jobbade jag upp till 16 timmar. På nätterna studerade jag svenska språket på egen hand och försökte översätta mina egna dikter från arabiska till svenska.

Det var ett ovanligt lugn som la sig över min själ. Jag blev kär i det här landet. Jag blev förälskad i den stillhet, frid och tystnad som omfamnar våra skogar, sjöar och våra hus. Jag förstod det inte i början. Men det tog inte lång tid innan jag började förstå: I Sverige har vi inga megafoner som skriker ut ideologisk propaganda såsom i Nordkorea och Irak. Vi har inget böneutrop som trycker ner oss och åberopar någon gudoms storhet över oss dödliga människor. Den som inte har växt upp och levt ett helt liv under en sådan övermäktig propagandamaskin kommer aldrig att förstå vad det betyder att bli befriad från detta ok. Tänk, att du börjar använda din hjärna, dina tankar och dina ord helt på egen hand. För allra första gången.

Men… ack!! Nu höjs rösterna över hela Sverige för att återigen tvinga oss, som flydde denna ideologiska tortyr, att stå tillbaka. Vi som blivit hjärntvättade, torterade och trakasserade av dessa auktoritära ideologier och deras självvalda representanter under så lång tid av vårt liv, tvingas nu igen till underkastelse. Den fristad som vi sökte ASYL i för att undkomma en diktatur blev en fristad för ideologier som skapade diktaturen och diktatorn vi flydde ifrån.

Det som gör mig riktigt besviken på det Sverige som tog emot mig som flykting för 18 år sedan, är att man helt slutat bry sig om de riktiga offren. Sverige bryr sig plötsligt hellre om vad de självvalda religiösa extremisterna vill och säger. De påstår att de för vår talan, vi invandrare som flydde just deras auktoritära våld och förtryck. De påstår att vi vill ha böneutrop för att vi ska ”känna oss som hemma”. Sanningen är att vi riskerade våra liv och korsade kontinenter och hav just för att vi inte klarade av att vara ”hemma”.

Till dig som är politiker, tjänsteman eller ansvarig. Tycker du att jag ska behöva fly än en gång med mina barn för att förhindra att mina barn blir utsatta för samma ideologiska tortyr och hjärntvätt som jag själv blev i mitt gamla hemland Irak?

Tycker du att en förening ska ha högtalare utanför ditt fönster för att ropa ut ett budskap, i det här fallet, på ett språk som du inte ens förstår?

Tycker du verkligen att en yazidisk kvinna som bevittnade hur hennes man och bror blev halshuggna och hur hennes 9-åriga dotter blev beslöjad och våldtagen av IS-krigare under ”Allah Akbar”-utrop ska behöva höra samma utrop här i Sverige?

Sist, men inte minst, tycker du verkligen att alla som motsätter sig ett kränkande och extremt politiskt laddat böneutrop är rasister? Tänk efter!!

Fundera på vilket Sverige mina och dina barn ska växa upp i. Ett Sverige där mina barn bemöts och döms utifrån sin karaktär och sina handlingar eller ett Sverige där de behandlas utifrån sin religiösa tro och hur mycket pigment de har i sin hud?

Nu avslutar jag mitt brev här. Dock det finns mycket som jag vill säga men vågar inte riskera mitt liv igen. När du vill veta mer om min oro och rädsla för framtiden kan vi ta ett samtal om vad vi kan göra. Du kan alltid nå mig på (al.baghdady@gmail.com)

Tack för att du läste mitt brev och beklagar alla stav och grammatiska fel.

Nu kan du fortsätta jobba för ett ännu bättre Sverige

Hälsningar
Bassam Al-Baghdady

13 reaktioner på “Öppet brev till statsministern och Sveriges politiker om vår framtid

 1. Bassam!
  Fin text!
  Efter ett långt arbetsliv med många kontakter, många
  arbetskamrater och många kamrater, ”svenskar”,
  födda i annat land än Sverige, har jag lärt mig beundra,
  och samarbeta med våra ”svenska” kamrater.

  Jag ser alltså inte våra ”svenska” kamrater som invandrare.
  Jag ser alla er (gäller nog också dig) som en del av vårt land.

  Bra att du är, och känner dig hemma i Sverige!
  Sverige behöver sådana hjältar som du!
  Tack för att du kom!
  Tack för vad du gör!
  //age

 2. Angående Al-Baghdady’s brev. Det verkar sunt och vettigt tycker jag. Frågan är väldigt komplex, men han verkar ha bättre koll än många politiker. Man får väl hoppas på det bästa .

 3. Om nu inte Lövet själv är läs och skrivkunnig så har han väl folk omkring sig som är det och som kan hjälpa honom att svara på brev från människor ute i samhället !
  Det tillhör god ton att svara och inte minst för folkvalda politiker, om nu inte Lövet kan läsa och skriva så finns det säkert en plats ledig på någon av de där särskilda språkskolorna från 3 års ålder som Liberalen Björklund och Moderaten U.Kristersson vill starta för Sveriges framtida pensionsräddare.

 4. Det är hundratusentals människor som tycker och tänker som Bassam men tyvärr har de enligt etablissemanget fel värdegrund.

 5. Tänk på vad du skriver här. Det finns som på alla andra platser där ordet är ”fritt” ”Rödstrumpor som kontrollerar och sensurerar vad som inte passar deras ”hjärnor”, tyvärr…”Godkännande” kallar man det!

  1. Det var verkligen en sten kastad från glashus.
   Eller är du helt omedveten om vem som ”godkänner” här.

   1. Kan Mia förklara hur du får till att det är Bassam som kastar sten från ett glashus? Du kanske menar väl men blandar ihop sakerna…
    När man citerar det menar man att man ”kritisera någon annan för något som man själv gör sig skyldig till”
    Du kanske menar att han skriver till fel instans, för att det är sittande regeringen som bestämer!
    För du kan väl inte använda argumenten islamofob, rasist här, när han själv är från Irak och är inte blond.
    Han är en person som har lidit under en totalitär politisk terrordoktrin, har befriat sig eftersom han är klok, kan tänka för sig själv , flydde till Sverige, landet som förespråkar mänskliga rättigheter och frihet, jobbade hårt och integrerade sig, så märker han nu att, Sverige håller på att ge efter för den onda kraften p.g.a bristande kunskap om vad islam betyder…
    Men det kommer att ändra när vi får en regering som tillåter att det pratas om orsaken till problemet för att hitta lösningar som gynnar den fortsatta utvecklingen av Sverige och dess invånare istället för att backa 1400 år i tiden..

 6. Bättre död än röd.
  Flyktingar som kommer hit och jobbar sig upp hårt från botten samt anpassar sig efter våra sedvänjor och vår kultur har jag respekt för, men det är INTE den typen av människor som vår kommunistregering fyller landet med nu.

 7. Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Det antal invandrare som varit verkliga flyktingar och flytt från länder där det råder kaos ska vi värna om. De som har integrerats i Sverige ska vi skydda från de med en extrem agenda som på grund av en slapp migrationspolitik fått möjlighet att vistas i Sverige.

 8. Ett mycket bra brev.
  Tyvärr många svenskar som inte fattar detta. Vem var det t.ex. som sa att böneutrop var att jämföra med Hemglass-bilens spelande?

 9. Eftersom det här landet styrs av gapiga kommunister som tror att de tillber olika partier men egentligen har hela 7 klöverns tillbedjare anammat kommunismen. Gapa o skrik, kräv din rätt, ta mina skattepengar gödsla med dessa till vad partiet anser sig behöva. 1,5miljarder till Palestina så detta lilla skitland kan terrorisera sin ursprungliga nomadbefolkning och Israel. Och utföra attacker i Europa för att tala om att de finns.
  Flytta medan tid är för detta kommunist pack som styr Sverige ger sig inte förrän de ödelagt allt som vi etniska svenskar håller kärt. Natur, kultur, trygghet, tillit.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: