Stäng

Rapport: 99,4 procent av hatartiklarna skrivna av män

MEDIA. Nästan alla artiklar och kommentar på hatsajterna Samhällsnytt, tidigare Avpixlat, och nazistiska Nordfront, är skrivna av män. Det visar en ny analys av Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

99,4 procent av 13.655 artiklar och 94 procent av kommentarerna var skrivna av män. Samtidigt framställdes kvinnor antingen som offer eller förrädare i radikalnationalistiska miljöer.

– Det handlar mycket om makt och dominans. Män är mer benägna att acceptera hierarkier och kan tycka att det är okej att vissa grupper är mer värda än andra, säger Nazar Akrami, en av rapportförfattarna, vid Institutionen för psykologi på Uppsala universitet, till SVT Nyheter.

Samma rapport visar att antalet aktiva användare på Nordfront ökar. Sedan 2015 har de ökat med runt 500 personer per år och i oktober 2017 fanns 4 451 stycken.

-Pettersson undrar över några saker. Dels hur FOI kan veta vilka som är kvinnor och män. Många på Petterssons blogg använder signaturer som inte går att härleda till kön och även när någon använder ett manligt namn hur kan de veta att det är en man som skriver? Har FOI också koll vilka som är från hatvänstern och ute efter att provocera?

Dessutom undrar jag med vilken rätt opartiska SVT använder ordet ”hatsajter” för alternativmedia som inte håller med SVT…

Det vore intressant om FOI, som arbetar på regeringens uppdrag, även granskade andra miljöer än invandringskritiska men det verkar inte vara aktuellt…

13 reaktioner på “Rapport: 99,4 procent av hatartiklarna skrivna av män

 1. Kan bara hålla med.
  Tyvärr verkar dock många tro på dessa nyheter och kalla alternativmedia för hatsiter utan att varit inne på dem en enda gång.

 2. Är det inte i själva verket SVT som utnyttjar sin makt och
  dominans när de kallar annan medial rapportör för hatsajt?

  SVT i form av sin storlek har ju i princip monopol på
  nyhetsförmedling och oppinonsbildning.

 3. Hur är det med metoo, jag är här och liknande hatsajter där absoluta övervägande delen är kvinnor. Dom som inte kallar sig det, borde ha klänningar ändå.

 4. tjejer kanske är sämre på att skriva. dessutom är internet en teknisk uppfinning.

 5. När t.o.m. försvaret börjat med psykologisk krigföring mot sin egen befolkning så är det stor fara å färde!
  Detta är ju Fake News och regimpropaganda så det skriker om det.
  Den skattefinansierade forskaren Nazar förklarar här att män söker sig till ”främlingsfientliga hatsiter” på grund av makt och sexism (!!??) Och detta är det tydligen någon smart robot som räknat ut!

  Jag själv söker mig till alternativmedia enbart för att få läsa ocensurerade nyheter om tillståndet i verklighetens Sverige, då detta inte förmedlas någon annanstans längre. Saklig information är inte detsamma som hat.

  I rapporten från FOI nämns också, sedvanligt, den rasistiska mjölken och OK-tecknet!!! (med ursprung från en satirsida). Trots detta uppenbara, har man ändå valt detta som illustration till rapporten. Varför inte ett hakkors eller en Kukluxklan-huva när man ändå är igång?

  Vart får de tag på alla idioter egentligen?

 6. Nazar Akrami, 51 år, född i Bagdad, gift med en 39-årig person med tyskt efternamn, bor i bostadsrätt vid Fyrisån som kostar runt 3 miljoner, kör BMW (fniss) och har ingen hund (naturligtvis). Han har sett rasistspöket i över femton år; https://www.svd.se/under-din-yta-bor-det-en-rasist

  En person som är så begåvad att han skrev på sin licentiatavhandling för femton år sedan borde väl hjälpa till att bygga upp sitt hemland nu när Saddam är borta? Men det är klart, de har nog inga glidartjänster för sådana som jagar rasistspöken. På det viset är Irak ett bättre fungerande land än Sverige och har eller kommer att få bättre förutsättningar att ta hand om sina medborgare medan vi förgör oss själva med det självhat som emanerar från vissa källor.

 7. Med tanke på hur mycket gammelmedia ljuger och mörkar,
  så är sanningssajter det rätta namnet på svensk alternativmedia.

 8. Ändå läser man om 70 åriga damer som blir åtalade för HMF, konstigt.

 9. Jag skulle tro att 50% av hat och lögnartiklarna är skrivna av svenska ”journalister”, och dom andra 50% står SVT för!

 10. Jahaa – hur många % män/kvinnor skriver på invandrarnas och vänsterextremisternas hatsidor?

  Hur blev Nazar Krami ”specialist”? Skulle vi svenskar kunna skriva så om Nazars landsmän?

Kommentera

%d bloggare gillar detta: