Stäng

SKF rapporterar ”historiskt” högt resultat

HISTORIA. Svenska Kullagerfabriken, SKF, rapporterar ett högre resultat än väntat för det första kvartalet. Även omsättningen blev högre än väntat.

”Vi kan konstatera att 2018 fick en rekordstart. Försäljningen ökade organiskt med 7,5 procent till 20,6 miljarder kronor och vårt rapporterade rörelseresultat uppgick till 2 625 miljoner, siffror som båda är historiska toppnoteringar för SKF. Rörelsemarginalen på 12,8 procent hamnade över vårt mål”, skriver vd Alrik Danielsson i rapporten.

I det andra kvartalet väntar sig bolaget fortsatt tillväxt i samtliga regioner och en ökning inom de båda segmenten Industri och Fordon jämfört med i fjol.

-Pettersson är ingen nationalekonom men jag gillar kullager, de förlänger livslängden, fördelar tyngd och hindrar slitage. När det går bra för kullagerfabriken snurrar hjulen i hela världen. Kullager används överallt, i medicinska apparater och leksaker där de bara är någon millimeter i diameter, till de största lagren i världen som väger 70 ton och har en diameter 13,3 meter och används i oljeindustrin.

Kullager är beständigt. Kommer dagens svenska uppfinningar som Spotify finnas om hundra år?

21 reaktioner på “SKF rapporterar ”historiskt” högt resultat

 1. Jag tänker genast på Reinfeldts uttalande om att svenskar har inte bidragit med något annat än barbariet.Allt annat har kommit utifrån.Den idioten måste ha glömt ASEA,SKF,Atlas Copco,Elekrolux,IKEA,LM Ericson,HM,
  Volvo,Skanska,Husqvarna,AssaAbloy,Arla,SCA,Vattenfall,Sandvik,Securitas,Telia m.m. Dom har väl startats av svenskar?Jag har säkert glömt ett hundratal.Greyhound i USA har också startats av en svensk.Detta var på den tiden Sverige beboddes av svenskar,HM är sista stora företaget(industri) som startats i landet(1947).Och några fler lär vi få vänta på tills raketforskarna är klara med sina våldtäkter.

  1. Inget konstigt alls, är man Moderat o hatar Sverige så tycker man så, därför det var Zigenarna som byggde Sverige enligt Alliansen.

  2. Vi har också dalslänningen (torparen) John Bryntesson som skrapade fram guld för 300 miljoner dollar i guld i början på 1900 i USA och drog igång många företag i Sverige samt Jaffa i USA om det är bekant varumärke. Är dock osäker på om han var zigenare.

  3. Vi svenskar har i rättvisans namn verkligen anledning att känna stolthet över våra framsteg med våra uppfinningar samt framgångarna som entreprenörer inom många olika samhällsområden till fromma för mänskligheten.

   ”Historikern” Henrik Arnstad vill däremot hylla arabernas framsteg och då eftersom vi nyttjar deras ”uppfinning” de arabiska siffrorna.

   https://i.makeagif.com/media/9-20-2015/WS10wH.gif

   Det är iaf något som ”komikern” Henrik Schyffert fortfarande inte lyckats begripa sig på eftersom han ”uppfunnit” sitt alldeles egna räknesätt … nämligen det här något modernare räknesättet …

   https://www.facebook.com/hashtag/pizzaekonomen

 2. Här några axplock från framstående personer i historien som starkt tvivlat på att olika uppfinningars användning kunde vara till fromma eller fördärv för mänskligheten.

  1895: inga flygplan!
  ”Flygmaskiner är en teknisk omöjlighet.”
  (Lord Kelvin, ordförande i brittiska vetenskapsakademin 1895)

  1899: allt klart!
  ”Alla tänkbara uppfinningar är redan gjorda.”
  (Amerikanska patentverkets chef Charles Duell 1899)

  190x: inga militärflygplan!
  ”Flygplan är intressanta leksaker, men saknar militär betydelse.”
  (Marskalk Ferdinand Foch, professor i strategi vid
  franska militärakademien)

  1920: ingen radio!
  ”Den trådlösa musiklådan saknar kommersiellt intresse. Vem
  skulle vilja betala för att lyssna på meddelanden som sänts
  ut till vem som helst?”
  (Känd amerikansk investeringskonsult om radion 1920)

  193x: ingen atombomb!
  ”Den där bomben kan aldrig explodera, och det säger jag som expert
  på sprängämnen.”
  (Amiral Leary om atombomben)

  Källa:

  http://christer.tarning.se/urrk/experter.htm

  1. Inte att förglömma sossehaggan som trodde (eller hoppades) att internet bara var en kortlivad fluga.

 3. Fyrtio år senare är ABBA fortfarande populära. Kommer Avicii också vara det. OBS! Jag klankar inte på Avicii utan visar på hur föränderlig vår västerländska värld har blivit. Här är behovet av ytterligare utveckling noll medan i andra kulturer är behovet skriande.

 4. Då förstår man hur mycket migrationsverkets årliga budget på 70 000 miljoner är!

  Eller bankerna som kan tjäna 10 miljarder på ett kvartal!

 5. SKF har del i Sveriges mörka historia, där många kullager hamnade i tyska militära fordon, tillsammans med svenskt järn …

  1. Kullagerna hamnade också i polisbilar, brandbilar och ambulanser.
   Det gäller att välja vad man föredrar att se.

   1. Det var dessvärre inget som prioriterades, utan som i flertalet länder vid denna tid, så prioriterades krigsindustrin nästan helt till fullo …

   2. De hamnade också i krigsfordon för de allierade,

    Som ett förtydligande så handlar det inte om svenska landsförrädar Alliansen för dom avskaffade både försvar och krigsfordon.

  2. Nazityskland använde den svenska järnmalmen till att tillverka järnrör. 😉

   Du är en västervriden PK-nisse som saknar basal kunskap. Järn är inget konstruktionsmaterial då det är värdelöst som sådant. Du måste legera järn för att bli användbart. Då får du stål, vilket är en helt annan sak.

   1. Sverige exporterade stora mängder järn till Tyskland, inte stål. Det gjorde däremot Schweiz.

    Om jag är ’vänstervriden PK-nisse’, så måste du i så fall vara högerextremist … Genom att studera vad vänsterideoligierna har åstakommit genom historien, är det inte svårt att inse att de förgör sig själva i slutänden, då de uppenbart inte fungerar.

   2. @SasjaL: Ja, jag är högerextrem, det vill säga libertarian. 😉

    Nazityskland minerade Skagerak i april 1940 och stoppar därmed all svensk import. För att klara energibehovet byter Sverige järnmalm från gruvorna i Malmfälten via Narvik mot tyskt kol fram till hösten 1944 då handelsförbindelserna bryts helt på svenskt initiativ. Som mest bestod den svenska järnmalmsexporten för 20% av Nazitysklands behov.

    Att Sverige skulle slösa koks, som man led brist på, för att reducera järnmalm till råjärn är ologiskt. Det finns inte heller några belägg för det.

    Om man inte klarar av att skilja järn från järnmalm och stål från järn bör man slutföra högstadiet. Eller gå om det.

   3. Sånt begriper inte en kommunist, ej heller sossarnas svetsarminister för han påstod något liknande idiotiskt svetsare (haha) som han påstår sig vara.

 6. Lite onödigt vetande:
  Det var SKF som först myntade namnet ”Volvo” som betyder ”jag rullar”. Det namnet användes sedan för den nya bilen.

  Det var Assar Gabrielsson, dåvarande försäljningschef på SKF, som var idégivare och drivande i frågan att starta biltillverkning.

  Resten är som man brukar säga: historia.

  1. Volvo är latin och betyder mycket riktigt ”Jag rullar” Namnet brukades som ett underbolag till SKF men om det var någon verksamhet i det bolaget vet jag inte, När Assar Gabrielsson funderade på att starta biltillverkning så övertog han bolaget (eventuellt fick det) från SKF.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: