Stäng

S-vallöfte: Lär dig svenska, annars ryker socialbidraget!

VALET 2018. I går vaknade även socialdemokraterna och kom med ett gammalt förslag om att skärpa språkkraven på nyanlända. Sedan tidigare har regeringen infört utbildningsplikt i till exempel svenska språket för nyanlända svenskar. Om man nekar blir man av med den statliga ersättningen, det tvååriga etableringsstödet.

Nu går Socialdemokraterna till val på att även det kommunala försörjningsstödet, det som tidigare hette socialbidrag, dras in om de bidragstagande inte lär sig svenska för att klara sig på arbetsmarknaden. Det stödet träder ofta in efter att det statliga etableringsstödet tar slut.

– Vi har skärpt kravet vad gäller det statliga stödet, nu vill vi också att man skärper det som kommunerna har ansvar för, försörjningsstödet, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), – Jag vill säkerställa att också de personer som går på försörjningsstöd ska ta samma ansvar för att göra sig anställningsbara, fortsätter Johansson.

Det handlar enligt henne om en balans mellan rättigheter och skyldigheter.

– Om man inte talar tillräcklig bra svenska så ska man också ha skyldighet att delta i SFI, svenska för invandrare,  för att man ska kunna få ett jobb och tjäna pengar och betala skatt, säger Johansson.

Socialdemokraterna ska nu ställa hårdare krav så att nyanlända invandrare lär sig det svenska språket. I annat fall ska bidragen dras in. ”Alla som lever i Sverige ska kunna svenska”, hävdar partiet i ett pressmeddelande.

Folkpartiet, nuvarande Liberalerna lade 2002 ett förslag på å språktest för invandrare för att de ska få medborgarskap. Då anklagades partiet för röstfiske och rasism.

Moderaterna lagt fram ett liknande förslag, långt tidigare.

2012 skrev den socialdemokratiske politruken Anders Lindberg i Aftonbladet att språktest inte ger några jobb. Centerpartiet påpekade också att språkkrav för medborgarskap skulle innebära att äldre med låg utbildning aldrig skulle kunna bli svenska medborgare. Hur de skulle kunna skaffa arbete med låg utbildning och inte kunna svenska förklarade centern inte.

 

Sverigedemokraterna har länge krävt att det ska bli svårare att få uppehållstillstånd och medborgarskap. SD har också krävt att medborgarskap ska kunna upphävas, att alla integrationsprojekt som kostar miljarder och så gjort i många, många år ska skrotas och i stället inför individuell ansvar på asylinvandrarna.

-Pettersson säger att språkkrav är självklarhet, inte bara för medborgarskap utan även för permanent uppehållstillstånd och det ska inte räcka med språkkrav utan även samhällskunskap och att ta till sig svenska värderingar.

Passar inte det är det bara att åka hem.

Vi har i 30-40 år försökt med flum, det är dags att ställa krav.

Tror ni att Alliansen och de röd-gröna som båda ligger bakom den nuvarande obefintliga integrationspolitiken så röstar ni naturligtvis på dem den 9 september 2018.

28 reaktioner på “S-vallöfte: Lär dig svenska, annars ryker socialbidraget!

 1. Uppehållstillstånd och lär sig svenska = pengar.
  Uppehållstillstånd och lär sig inte svenska = inga pengar.
  Här illegalt med eller utan svenska = pengar.

  Svenska skattebetalare skall ordna fram försörjning för dem utom de med asylskäl som inte lär sig svenska. Men om de ibte lär sig svenska och inte har asylskäl då får de pengar. Grattis än en gång o heligt överintelligenta politikerkår som leder vår väg i detta mörker?

 2. Det finns inget krav på att SFI-eleverna lär sig svenska språket. Kravet på SFI-elverna är endast närvaroplikt. Går de på lektionerna och sitter av tiden utan att lära sig någonting så blir det inget indraget försörjningsstöd.

  Kunskaps-tester i svenska språket kommer inte heller att göras.

  ”Vallöftet” är därför tomt och helt verkningslöst … precis som vanligt när det kommer från Sossepartiet.

 3. Bullshit!!! Man kan inte dra in socialbidraget även till någon som nekar att delta i någon svensk undervisning som socialdemokraterna går till val på. Det står inskriven i grundlagen att bidrag betalas ut då andra försörjningsmöjligheter är utdömda. Då får dom gå till val på att de skall utvisas och få sina eventuellt svenska medborgarskap indragna. Då skulle dom eventuellt bli trovärdiga. Men de gör de inte för de är rädda att bli stämplade som ett främlingfientligt rasistiskt parti som vill ta väljare ifrån Sverigedemokraterna.

 4. Detta har dessa politiker tjatat om i Tjugo år men har inte hänt något och kommer så att förbli om vi inte får en helt annan regering i höst.

 5. Nej men nu med fyra månader kvar till valet kommer detta förslag. På snart fyra år har inte ett ord sagts om detta men nu när opinionssiffrorna är dåliga för S och bra för SD börjar desperationen inom S göra sig alltmer påmind. Trovärdigt? Knappast!

 6. Språktest ger inga nya jobb ? Nej åtminstone inte på Aftonbladets helvita redaktion, där finns bara blekfisar så långt man kan se?

 7. Ett bra förslag men det kommer aldrig infrias, när det kommer till kritan viker dom ner sig i vanlig sosse ordning.
  Kalifatet får ej störas.

 8. Inte kan vi utsätta stackars invandrare för krav på svenska?

  De kommer få tigga eller hänvisas till svarta marknaden.
  Vi får hoppas att vänstermiljöcentern lägger ett humanistiskt förslag att så länge de som kommit för minst ett år sedan och är anmälda som arbetssökande, får bidrag utan att lära sig svenska. Tror (S) kan sluta upp på det om de får stöd för större avdrag för fackavgifter.

 9. Men, enligt Annie Lööf kan de redan svenska?
  Då kan ju språktest inte vara något problem…

  Eller kan det vara så att Annie Lööf ljuger?
  Verkar otroligt.

  Lögner och rykten förekommer ju enbart inom alternativ media, sägs det.
  Det är därför det behövs censur.

 10. Valfläsk, inte ett (S) ant ord som det kommer någon konsekvens av. Hur ska språkligheten mätas sedan? Trams!

 11. Vilka patetiska försök att få tillbaka väljare.
  Samma dag går man ut med att 9000 ljugande afghaner får stanna i sverige och att migrationsverkets handläggningstider är orsak för upphållstillstånd. Sammt annat tok.

  Tror det att folk är helt dumma i huvudet?

 12. Ja de, som flyttar hit pga. ett väntande jobb skall självklart fritt få studera språket. Det är bara en fördel för alla. De, som är här för att få försörjning på bidrag, måste Sverige avvisa. Det är för många nu och det mesta verkar godtyckligt och utan kontroll, samt politikerna vågar inte ta de nödvändiga besluten längre.

 13. Vem tror på detta patetiska hot, skulle något parti inom 7 klövern våga dra in välfärdsbidrag till framtida pensionsräddare ?
  Naturligtvis inte det vore ju både kränkande och inte minst rasistiskt och sådant får inte förekomma i paradiset Sverige där mänskliga rättigheter är viktigast förutom när det gäller gruppen äkta infödda hederliga och arbetande svenskar.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: