Ibland blir det fel


I lokaltidningen kan man läsa en krönika om regeringens vårbudget och hur reaktionerna på den dryper av rasism.

Vårbudgeten är ett tillägg till höstbudgeten och i denna har kommunerna tilldelats 5 miljarder för att nolla den skuld man haft. Klart den höga summan sticker i ögonen på folk när alla vet hur situationen är för våra egna medborgare.

Redan 2015 kunde vi i media läsa om den ofantliga kostnaden för de cirka 30 000 ensamkommande som valde att komma till Sverige. Den direkta kostnaden uppgick till hela 25 miljarder och lägg därtill den indirekta som exempelvis medföljt i spåren av den brottslighet många ensamkommande ägnat sig åt. Kostnaden har inte minskat sedan dess, åtminstone inte nämnvärt. Så det är i den kontexten vi ska läsa lokaltidningens reaktion över reaktionerna på de 5 miljarder regeringen igår delade ut till kommunerna.

Sedan vore inte lokaltidningen sig lik om man inte drog till med lite fake news.

”Det har nämligen kostat mer än väntat för kommunerna att ta emot barn och ungdomar som har tvingats fly ensamma från hemskheter vi inte ens kan föreställa oss”

Att kostnaden överskridit budgeten både en och två gånger är en sanning, men det här med barn, ungdomar och hemskheter kan nog diskuteras både en och två gånger.

Merparten av de ensamkommande har inte flytt hemskheter. Då skulle de givetvis stanna i första trygga land de kommer till och inte bege sig hundratals mil genom land efter land. Så har inte skett och redan här borde det ringa klockor. Det stora flertalet har dessutom kommit hit från länder som Iran, hitskickade av föräldrar som ser sina små telningar som en biljett till bidragsparadiset Sverige. Eritreaner som är en växande grupp har inte heller de flytt hemskheter, utan militärtjänstgöring. Många av dessa ”barn och ungdomar” har kuskat runt i Europa och med hjälp av olika identiteter sökt asyl i flertalet länder. Många av dessa ”barn och ungdomar” har dessutom begått och begår grova brott i Sverige och andra länder i Europa. Att många ”barn och ungdomar” är vuxna män har allt oftare framgått med all önskvärd tydlighet.

Självklart finns det riktiga barn bland de ensamkommande och självklart har en del verkligen flytt hemskheter, men långt från alla som man kan föranledas tro när man läser krönikan i lokaltidningen.

”Vård och äldrevård kostar ofantligt mycket mer pengar än migration”

Får vi också veta, men vi får inte veta att också migranter blir sjuka, äldre och att kostnaden för just vårdbehövande migranter skenar. Räknar man sedan kostnaden per individ, är den betydligt högre per ensamkommande än per pensionär.

Wikipedia kan vi läsa siffror från 2016, där antalet personer över 65 uppgick till 1 976 857. Året innan kom 33 000 ensamkommande till Sverige och de befann sig fortfarande i landet 2016 och kostade lika mycket då som året innan. Tittar vi sedan på statens utgifter för 2017, såg de ut så här:

 • Migration: 40 miljarder
 • Nyanländas etablering: 23,9 miljarder
 • Ekonomisk trygghet vid ålderdom: 34,7 miljarder
 • Vård och omsorg: 67,4 miljarder

Med tanke på att migranter även ingår i de två sistnämnda grupperna, kan nog de flesta räkna ut att en nyanländ kostar skattebetalarna oerhört mycket mer per person än en gammal svensk man eller kvinna gör.

Lokaltidningen


11 responses to “Ibland blir det fel

 • gamgubben

  Äldrevården kostar mycket mer än den smakar, tyvärr. Det hör till saken att anslutande åldringar som aldrig gjort något gott för vårt land också får pension, sjukvård o.s.v.
  Detta oavsett om de är medborgare eller inte. Medborgarskapet skulle vara garanten för pension, vård och omsorg medans uppehållstillstånd endast vara just en garanti att få stanna, ingenting annat.
  Varför skall skattebetalarnas pengar användas till de som inte bidragit?

  Gilla

 • Gruvmor

  ”Konjunkturinstitutet: Därför är det så viktigt att få alla i jobb

  Många utrikesfödda står utanför arbetsmarknaden, vilket på sikt skadar den svenska ekonomin. Det menar statliga Konjunkturinstitutet.
  – Kommer inte fler in på arbetsmarknaden kommer vi att behöva höja skatterna i Sverige, säger prognoschefen Ylva Hedén Westerdahl.”

  https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/konjunkturinstitutet-darfor-ar-det-sa-viktigt-att-fa-alla-i-jobb

  Hur skulle det vara, alternativt, att man
  a) stänger gränserna
  b) ser till att folk återvänder till sina hemländer

  Gilla

  • Grune

   Och kasta ut alla arbetsskygga individer som bara har kommit hit för att leva gratis i resten av sitt liv.
   Jo en sak till. Dom är jättebra på att klaga på Sverige och Svenskarna.

   Gilla

 • heraldikern

  Och vad skulle vara konstigt eller orättvist om en äldre svensk kostat mer än en invandrare?

  Gilla

 • etnisksvensk

  Tja, är Ni nöjda med regeringens budget så röstar Ni givetvis för fortsatt fattigdom och urusel vård för Våra gamla svenskar, hoppla 87:an!

  Gilla

  • Roland ram

   Enligr en ny europeisk undersökning är svenskarna mest positiva till invandring och ungern minst positiva i europa.
   Så att försöka få det här ko dumma folket att förstå vad som är bäst för dom är lönlöst.
   Att det landet skulle ha någon framtid tror jag inte ens folk som kommenterar här tror innerst inne.

   Gilla

 • ruben

  Undrar om det bara är som att trycka upp mer pengar? Att man betalar ut digitala siffror till kommunerna utan verklig täckning? Det känns lurigt eftersom orsakerna också i huvudsak verkar vara fake news. Hamnar vi i samma inflation, som Iran? Alla gemensamma kostnader blir belastade av bidragstagande migranter, så vi får aldrig veta verkliga kostnaden.

  Gilla

  • BjörnLarsson

   Indirekt, om ökade utgifter leder till ökad upplåning. Det är krediterna som skapas ur tomma intet. Det är därför inflationen är måttlig på konsumtionsvaror, medan de har mångfaldigats på tillgångar som är lätta att belåna, framförallt fastigheter men också aktiepriser har förstås stigit kraftigt p.g.a. kreditskapandet. Även konstföremål på auktioner. Kreditskapandet kommer direkt av att staten planekonomiskt dikterar att räntan måste vara väldigt mycket lägre än den verkliga naturliga räntan som vi hade haft utan statens planekonomiska räntediktat. Om inga krediter någonsin skapades, utan man istället verkligen LÅNADE ut existerande pengar som i förväg har tjänats in och sparats. På 100 års sikt har aktiemarknader gett 7% årlig avkastning. En naturlig bolåneränta borde ligga på en liknande nivå kanske +/-2.

   Om mängden betalningsmedel ökas i form av att man trycker kontanter istället för ökar krediter, då ökar priserna på gatan. Priser stiger helt enkelt av att folk bjuder över varandra när det finns fler pengar som jagar samma varor. Är det lätt att öka bostadslånet så är det lätt att höja budet.

   Kontantinflation leder till att alla kontanter blir värdelösa. Kreditinflation leder till enorma prisbubblor på belånade tillgångar, och oundvikligen till djup depression och massarbetslöshet. Det är statens planekonomiska räntediktat som orsakar hela konjunkturcykeln. På en oreglerad marknad kan det omöjligen förekomma några konjunkturcykler, så fort ett pris börjar skena så ökas utbudet och priset dumpas snabbt ned igen. Det är inget som behöver eller framgångsrikt skulle kunna regleras på något vis. Folk gör så spontant i stort och smått eftersom man tjänar pengar på att stabilisera ekonomin så fort något pris avviker från verkligheten. Alla människor vet mer än vad en människa vet. Stefan Ingves fattar beslut helt utan användning av någon information om ekonomin. Jag tror inte han vet vad en ekonomi är för någonting.

   Gilla

  • Grune

   Det verkar som det är förbjudet genom lag att redovisa för de som betalar vad invandringen kostar som dom betalar för.
   När man handlar något så vill man ju ha kvitto på vad det kostar och det har man rätt att kräva. Men när man betalar stora belopp till invandringen så har man inte rätt att veta vad det kostar
   Regeringen skäl massor av pengar från sina medborgare varje år.
   Det rör sig om miljardbelopp som dom ( utan vår vetskap) skänker till invandrarna varje år.

   Gilla

 • Grune

  Av din uppräkning här så får jag det till 166 miljarder Detta är alltså kostnaden för invandringen på två år. Detta tackar alla fattigpensionärer för, det är ju dom som får betala notan.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: