Stäng

En närmast osannolik groda av lokaltidningen

MEDIA. Traditionella medier framhåller vikten av att nyhetsartiklar ska vara sanna och relevanta och att de ägnar dagarna åt källkritik, vilket underförstått bara de kan. En av källkritikens grunder är att veta att källan är neutral och opartisk. 

Nu har den Eskilstunastyrda lokaltidningen Södermanlands Nyheter en närmast osannolik groda, närmast osannolik även för att vara i journalistvärlden.

SN har flera gånger rapporterat om högstadieskolan Alpha i Nyköping, där lärare och föräldrar larmat om otrygghet och vittnar om en skolledning som inte tar kritiken på allvar. Det har varit brottsrubriceringar som skadegörelse- och stöldärenden, men det finns också ett flertal fall av misshandel och olaga hot samt anlagda bränder och våldtäkt m.m.

Då dyker det upp en lärare som uttalar sig övervägande positivt om skolan i lokaltidningen SN, inget fel i det om det inte varit för att SN glömde rapportera att läraren är sambo med rektorn på skolan och därmed långt ifrån någon neutral källa.

”Läraren är gift med rektorn” får naturligtvis SN att uppdatera. Men är det inte SN som med hög svansföring i alla sammanhang påstår sig sätta källkritiken främst?

Som om inte det räckte är det nyhetsankaret Janna Holmqvist som intervjuar platschefen Anna Falk om hur i all världen tidningens kunder göra en sådan blunder! Det är väl ändå nyhetsankaret själv som handhar den dagliga nyhetsverksamheten.

Hur länge ska chefredaktören och nyhetsankaret på SN få leka tidning?

Den lärare som uttalar sig övervägande positivt om problemskolan Alpha är sambo med skolans rektor. Det är så långt ifrån neutral man kan vara. ”Det är omöjligt för oss att kolla alla detaljer”, säger chefredaktör Falk. Den källkritik hon och hennes nyhetsankare skryter vitt och brett om finns på SN har här plötsligt förvandlats till att beskrivas som ”detaljer”.

Det blir knappast bättre av att rektors sambo själv formulerat och skickat in sitt översvallande positiva brev om skolan Alpha till SN, enligt uppgift från chefredaktör Falk.

-Pettersson kan som utomstående inte få någon annan uppfattning än att SN helt saknar förmågan att använda källkritik.

”Det är synd att 99 % odugliga journalisterna skall fördärva förtroendet för en hel yrkeskår” Okänd

10 reaktioner på “En närmast osannolik groda av lokaltidningen

 1. Samma SN törs inte ta in mina insändare om psykvården. Jag är övertygad om vad som är orsaken. Man törs inte stöta sig med dom styrande sossarna. Men en så feg tidning är dom värda läsare? Nej tacka vet jag Petterssons. Här får man skriva fritt. Svågerpolitik tar död på demokratin!

 2. Gammelmedia anklagar alternativ media för att sprida ”Fake news”, att inte granska om de skriver är sant, att inte ange källor, och att sprida osanningar.

  Jag tycker SN lyckats pricka alla de sakerna själva, medan Petterssons visar sanningen.

  Är det därför Hr Pettersson är inkallad till polisförhör…?

 3. Hur går det egentligen för media och våra ”lokaltidningar”?

  Södermanlands Nyheters upplaga 2017 ,18 300 ex (-900 ex).

  Fullt betalande exemplar är 15 700.

  Övriga 2600 ex är gratisex och subventionerade, samt några lösnummer.

  Kolla hur det går för din ”lokaltidning”. Bra eller dåligt?

  https://ts.se/mediefakta-upplagor/dagspress/

 4. Media gör,källkritik först när någon ertappat,dem med att inte göra någon. Det kan ju fördärva en bra historia. Och har pressen tur, är der ingen som märker något. och om någon trots allt märkt, att de fifflar med sanningen, blir det bara en liten nästan osynlig notis, där man beklgar fifflets
  Det är verkligen de strora aktörerna inom media, som stor för,den mesta smörjan och Fake news, Det blir mer och mer av den sörjan ju mer vi närma,oss valet. gå inte på,bluffarna och löftena från sjuklövern ochndess media
  Låt,oss se till att få en ny regering vid valet 2018. Den nuvarande har ju inte ens kommit på, att decmberöverenkommelsen inte gäller längre

 5. Allt för att sprida sina versioner av sanningen. Då kallar man in demagogerna tillhörande samma åsikts rörelse.
  När släktskapet upptäcks så skyller man på dålig kontroll. Detta är inte sant, tidningarna jobbar på detta sätt när det gäller att lyfta fram sina falska nyheter. Man kör till någon annan upptäcker det och pudlar då, men menar att i sak har man rätt.

 6. Media producerar inget annat än Fake news.
  Vill man ha oförfalskade nyheter får man söka dem på annat håll.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: