Stäng

SVT och Hamas mot Israel, enligt den beprövade taktiken ”skyll på judarna”

ISRAEL. Paul Widén, svensk journalist i Jerusalem, Israels huvudstad, är upprörd över SvT:s desinformation kring Hamas attack mot Israels gräns.

När SVT summerar Långfredagens våldsamheter på gränsen mellan Israel och Gaza blir det förstås inte många rätt. Trots sin mångmiljardbudget består rapporteringen nästan uteslutande av referat och sammanfattningar av andra mediers rapportering, gjord av en SVT-journalist i Stockholm.

Faktaurvalet är som vanligt extremt selektivt. Uppgifter från “det palestinska hälso-departementet” citeras helt okritiskt utan att nämna att departementet i fråga kontrolleras av den palestinska terroristorganisationen Hamas. Faktum är att Hamas roll i organiseringen av våldsamheterna inte heller nämns, eller att Hamas de facto kontrollerar Gaza: Hamas nämns inte alls i SVT:s sammanfattning av den blodigaste dagen i konflikten mellan Israel och Hamas på över tre och ett halvt år.

Så vad är då bakgrunden till det senaste våldsutbrottet? Ett antal palestinska organisationer har under en längre tid planerat kontinuerliga protester mot Israel mellan den 30 mars och den 15 maj.

Antiisraeliska demonstrationer brukar varje år organiseras i samband med dessa datum: den 30 mars uppmärksammas yowm al-ard (“landdagen”), till minne av arabisk-israeliska protester mot den israeliska statens landkonfiskering i Galiléen 1976; den 15 maj uppmärksammas yown al-nakba (“katastrofdagen”), dagen efter att staten Israel utropade självständighet 1948. Styrkan i demonstrationerna varierar från år till år beroende på hur stort behov ledarskapet i ett givet land/område är av politisk distraktion. 2011 var demonstrationerna särskilt intensiva på gränsen till Syrien – för att avleda uppmärksamheten från de syriska massprotesterna mot regimen i Damaskus som pågick samtidigt. Detta kan jämföras med långfredagens demonstration i södra Libanon – som stoppades av libaneisk militär innan den ens nådde gränsen, eftersom Libanon i nuläget inte vill riskera en konflikt med Israel.

Att uppemot 30000 palestinier deltog i fredagens protester i Gaza handlar alltså inte om “folklig mobilisering”, som den “Mellanöstern-kännare” som SVT har letat reda på hävdar. Ingenting sker i Gaza utan Hamas tillåtelse och Hamas själva existens råkar i år hänga på en mycket skör tråd. Försoningssamtalen med den palestinska myndigheten har varit fastkörda i över tre månader. Nästan alla smugglingstunnlar under gränsen till Egypten har förstörts av egyptisk militär. Israel håller på att konstruera en underjordisk barriär längs med sin gräns till Gaza och förstör under processen systematsikt Hamas attacktunnlar under denna gräns. USA har fryst en stor del av sina utbetalningar till UNRWA, FN:s organ för palestinska flyktingar som närmare en miljon av Gazas invånare är beroende av för sin matförsörjning. Arbetslösheten ligger på minst 43%. Det råder brist på el, rent vatten och sjukvård.

Det som pågår i Gaza kan alltså utan överdrift beskrivas som en total samhällskollaps, och ansvaret för detta vilar nästan helt och hållet på Hamas, Gazas de facto styrande makt sedan 2007. Missnöjet mot Hamas bland Gazas befolkning har därför aldrig varit större, vilket än en gång har fått Hamas att ta till det väl beprövade och mycket effektiva politiska knepet “skyll på judarna”.

Det uttalade målet med de palestinska massprotesterna är att forcera gränserna och förinta staten Israel. Israels försvarsstyrkor (IDF) har därför – föga förvånande – fått order om att förhindra detta.

16 palestinier dödades under fredagens protester i Gaza efter att ha försökt forcera gränsen. Anders Persson, den “Mellanösternkännare” vid Lunds universitet som SVT citerar, menar att Israels “hårdföra svar” kan ses som ett försök att avskräcka framtida protester. En mindre förljugen tolkning av händelserna är att Israels agerande enbart handlar om att säkra sin internationellt erkända gräns från sina uttalade fiender. När en lista med namnen på de palestinska dödsoffren publicerades under lördagen tvingades Hamas mycket riktigt erkänna att fem av dess medlemmar fanns med på listan. Senare samma kväll uppgav IDF att ytterligare fem av dödsoffren var medlemmar i andra terroristorganisationer.

Paul Widen
Jerusalem

Jihad i Malmö

Se också IDF:s rapport från Hamas attack mot gränsen 

SVT

12 reaktioner på “SVT och Hamas mot Israel, enligt den beprövade taktiken ”skyll på judarna”

 1. Araberna har svårt att svälja sina tillkortakommande gentemot
  Israel, och hönshjärnorna här hemma har lika svårt att fatta
  att Araberna som kallar sig Palestinier själva är skuld till allt
  elände som sker i Gaza?

  1. Problemet med Israel – Palestina konflikten är att det är mycket svårt att se någon lösning på den,
   Palestinierna kräver att de 800.000 som blev utkörda från Palestina att de och deras ättlingar skall ha rätt att återvända.
   Arafat ställde de kraven och Abbas ställer samma krav och där finns problemet för Israel.
   Gaza kunde bli en Mellan Östern pärla med en blomstrande ekonomi, därför de förutsättningarna finns där.
   Men målet för araberna i Gaza tycks vara att komma över Israel och göra det till Palestina och en islam stat.
   Det som nu sker på Gaza är mycket oroväckande, med folkmassor som tänker storma gränsen, omvärlden kommer inte acceptera någon massaker av palestinierna..

 2. Palestinierna i Gaza har proklamerat ett 6 veckors uppror mot Israel, som skall vara protest mot ockupation av palestinsk land, och sedan den stora protesten är rätten att återvända för flyktingar.
  Eftersom flyktingar har rätt att återvända anser palestinierna att de som blev utkörda 1947 – 1949 från det som kallades för Palestina skall ha rätt att återvända, med ättlingar och rör det sig om ca 5 miljoner människor.
  De här protesterna med att stora folkmassor trycker på och skall går över gränsen kommer att bli mycket besvärande för Israel.
  Det som kommer att ske är att prickskyttar som är utplacerade efter gränsen skjuter de som planerar eller korsar gränsen, nu de här första dagarna har 16 palestinier blivit skjutna till döds, men det kommer att bli mycket värre.
  Tidigare när Hamas sköt raketer fanns det orsak att Israel måste slå tillbaka, därför det var terroristdåd att rikta sådana attacker mot civila.
  Men det här när folkmassan attackerar en gräns och massor med civila försvarslösa blir skjutna kommer inte omvärlden att acceptera.

  1. Var kan vi ursvenskar samlas och uppträda på samma provokativa sätt,mot all ohyra vi översvämmats av ?? Enl. dina rader kommer då ”omvärlden” oss till hjälp ! Eller….

  2. När staten Israel skulle bildas på området som var Palestina fanns det en liten minoritet judar men de flesta var araber.
   Judarna körde ut med våld ca 800.000 araber 1947 – 1949 och det är de som anser att de har rätt att återvända.
   Många hamnade i läger i Gaza, som då tillhörde Egypten och blev ockuperad av Israel 1967.
   Det är de araberna och deras ättlingar som anser att de har rätt att återvända som rör sig om ca 5 miljoner människor.
   Många försöker påstå att Syrien, Iran och Hezbollah är ett hot för Israel som är en lögn, de här länderna kan inte hota Israel som har kärnvapen mellan 200 – 400 kärnvapenspetsar.
   Hotet för Israel är palestinierna, som inte vill erkännas utan skyller det på angränsande länder, kanske för att avleda det verkliga problemet.
   Att bilda en palestinsk stat på Västbanken är inte realistiskt, Israel är ett mycket litet land till ytan och har naturliga gränser med Jordan dalen och havet.
   Att dela landet i två stater är helt orealistiskt och något som Israel aldrig kommer att acceptera och aldrig haft någon plan att så kommer att ske.

   1. Palestiniernas målsättning är att med en majoritet araber i Israel tar de över staten Israel och bildar en Palestinsk stat med islam, som de framfört.
    Nu finns det mer än 100 länder som erkänt Palestina som menas att de accepterar att Israel blir en palestinsk stat.
    Någon annan lösning för en palestinsk stat på området finns inte, Västbanken kan inte bli någon palestinsk stat, som är ologiskt och som Israel aldrig kan acceptera.
    Det stora problemet är de 800.000 med deras ättlingar som anser att de blev flyktingar och har rätt att återvända, som alla flyktingar har.
    Det skall röra sig idag om ca 5 miljoner som skulle göra att den judiska staten Israel försvinner från kartan och ersätts med Palestina.

   2. Ja och då är det som är Israel idag också förstört, för Araber vill bara ha kaos och elände runt sig, annars trivs dom inte.

 3. Verkar vara personer som har kunskaper och handlag som svenska politiker efterfrågar.
  Blir det värre av självförvållade problem i Gaza så skickar säkerhet Margot Wallström några flygplan och flyger de skicklig personerna till Sverige.

 4. Jag såg reportaget av SVT där ett kritiskt FN gav Israel hela skulden för de döda vid palestiniernas gränsattacker.

  1. Glömde nämna att jag tycker det är utmärkt att Paul Widén uppmärksammar SVT:s desinformation kring Hamas attack.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: