Stäng

I morgon börjar flygskatten gälla. Vad är alternativet?

MILJÖ & RESOR. Det är otroligt billigt att flyga, det kostar bara några hundralappar att flyga till Rom, Paris eller  London. Flygbränsle är obeskattat och det är naturligtvis inte rättvist mot de andra transportsätten, bil eller tåg. 

Nåväl, Pettersson reser inte ofta men tänker att jag ska göra ett försök i teorin.

I Nyköping finns Stockholm Skavsta flygplats med direktflyg till 45 destinationer i hela Europa. Är man beredd att byta så kan man komma vart som helst i hela världen. Det är enkelt att se avgångar och beställa biljetter.

Men om jag vill resa miljövänligt så finns det även en tågstation i Nyköping. Jag går in på SJ:s hemsida och blir glatt överraskad. Där står direkt ”Hej, vart vill du resa” med reklam för nattåg och att sova några timmar för att vakna utvilad på destinationen låter trevligt så jag provar med Rom, Paris och London och börjar fundera på att överraska den oäkta hustrun. Det går inget bra.

Det går alltså inte att beställa en resa till någon av världsmetropolerna Rom, Paris eller London på SJ:s hemsida. Jag vet faktiskt inte om det går att åka alls, det borde gå men är i varje fall inte enkelt.

Fast vi ska inte vara orättvisa. Jag hittar en resa till Oslo. Den tar dock mellan 7,5 och 9,5 timmar beroende på avresetid. Det är byten, det saknas Wifi och det finns ingen servering ombord och kostar runt 1.200 per person. Tar jag bilen går de knappt 50 milen på under 7 timmar med rejält med tid för rast. Bilkostnaden blir med bränsle, slitage och värdeminskning runt 1.500 kronor. Så för två personer är bilen betydligt billigare.

Så svaret i rubriken blir att det oftast inte finns något alternativ till flyget. Sedan kan Miljöpartiet försöka rädda världen hur mycket de vill, de kunde börja med att göra det enkelt att beställa en tågbiljett…

23 reaktioner på “I morgon börjar flygskatten gälla. Vad är alternativet?

 1. Det märkliga är att en av dem som flyger mest är Stefan Löfven, han hade ju med lätthet kunnat ta tåget till Bryssel , men det är klart när
  man inte själv pröjsar för flygresorna gör det väl inget om andra
  får betala mer? Är det affärsflyg, så drar dom ju av för resor, så
  till syvende och sist så är det privatpersonerna som ska betala
  mest, där också. Entlediga den regeringen så fort som möjligt,
  helst igår!

 2. trivs skitan så bra i Dalarna…suktar inte ett dyft efter
  att ut å resa, härlit slippa se eländet på ännu närmre håll
  …låt pulversmugglarna få dega lite, gör inge alls

 3. Skillnaden i bränsleförbrukning mellan stort fullastat passagerarflygplan och ett med ett par färre passagerare är knappast mätbar. Men fjollan Lövin tycker väl liksom resten av Mp-anhängarna att det är segelfartyg, häst och kamel, som skall vara våra medel att transportera oss.
  Politiker naturligtvis undantagna för dem är flyget OK.

 4. Islamic Republic of iran Airlines kommer väl fortsätta få betalt för att dumpa handikappad valboskap här?

 5. Eftersom skatten är för låg för att påverka resandet blir den bara ännu ett sätt att få in pengar till det svarta hål om kallas invandring!

  Ingen kommer att stanna hemma för att det kostar ett par hundralappar till, så resandet kommer inte att påverkas det minsta!

 6. Vill bara delge er alla som läser här vad statsministern säger på sitt twitter

  Stefan Löfvén‏ @PM_Sweden · 26 mars

  Vi ser att okynnesflygandet inrikes ökar kraftigt. Folk flyger både hit och dit. Så ska vi naturligtvis inte ha det. Dessutom tvingas jag ibland själv vänta på landningstillstånd med regeringsplanet pga hög belastning, efter att ha besökt släkt och vänner. Oacceptabelt.

  Ibland undrar jag vad jag läser ………

   1. Om det nu är ett konto som inte tillhör S.L. så ska det väl anmälas till twitter OMGÅENDE ,,,,,,

 7. Miljödårarna är en katastrof för Sverige hoppas de åker ut ur riksdagen i år! De vill bara förstöra för vanligt folk särskilt de som bor på landsbygden!

  1. Bara hoppas att MP och gärna fler extrema mångkulturella partier från 7 klövern åker ut i September men allt beror ju på vad det svenska shoppingtokiga, hela Sverige bakar och Melodifestivalälskande folket vill, utan väljare inga politiker så enkelt är det !!!!!

 8. Det pratas ofta om grönt miljövänligare flygbränsle och att det finns men varför utvecklar tekniker och kemister inte det? Det skulle ge arbetstillfälle och KD-politikern Skyttedal uppmuntrar till att flyga mer för att ge flygbolagen mer ekonomiska medel till att utveckla miljövänligt bränsle.

 9. Politiskt korrekta hycklande politiker som tjatar om klimatförändringar och som säger sig värna miljön gillar att ju flyga inte minst miljömupparna i MP !
  Man blir bara så trött på all ständig förljugenhet och förnekande överallt i dagens svenska samhälle och i övriga Västeuropa.

 10. Lika mycket som Miljöpartiet hatar bilen, flyget och folks frihet älskar man skatter och regleringar. Blir miljön bättre av det? Mycket tveksamt och helt tydligt förstår man inte någonting av verkligheten. Ingen är väl igentligen mot en bättre miljö men då måste metoderna vara vetenskapliga, fungera och som bonus, göra livet lättare för folk. Det finns tusentals saker man kan göra men eftersom det inte innebär försämrade livsvillkor för folk och ökade skatter så saknas allt intresse, dessutom fodras det lite kompetens för att finna dessa åtgärder och då trillar miljöpartiet bort direkt.

 11. Det är för mig ungefär samma tid/kostnad för mig att åka till Arlanda, Landvetter och Gardermoen med bil. Stora skillnaden är att jag får betala nästan dubbelt så mycket i parkeringsavgift vid de svenska flygplatserna. Flygbiljetten för resan till [vanligast] Grekland är också i regel billigare om jag väljer Gardermoen, då skillnaden för flygskatten som redan finns med i biljettpriset, inte kommer att bli mindre nu, tvärtom.

  Denna flygskatt kommer inte bara att påverka hur svenskar reser utomlands, utan även de som väljer att besöka Sverige …

 12. Vi i Skåne använder mestadels Kastrup så flygskatten påverkar inte oss så mycket.
  I bland så passar Malmö Airport att flyga från. De kämpar på för att bli bättre och överleva i skuggan av den mycket större danska konkurrenten.
  Så det blir Danskarna som tackar och tar emot när Malmö Airport tappar avgångar till Kastrup.
  Som vanligt när flummiga miljöpartister råder så blir det ett skott i foten. Jobben flyttar till Danmark.

 13. Hoppas att MuslimPartiet kan övertyga alla muslimer i hela världen att de ska betala flygskatt.
  De kan kanske redovisa hur mycket jag sparar miljön på att jag behållit min bil i bästa trim i 30 år och hon fortfarande skapar förvåning på besiktningen när CO 2 mätningen visar nästan 0.
  De flesta andra har väl bytt bil ca 10 gånger på den tiden.
  Miljöbelastning att tillverka en bil?
  Ja, den drar ca 0,2 l/mil mer än motsvarande ny bil gör.
  1000 mil/år = 200l/år = ca 50 år innan break even för en ny bil.

 14. Sverige är på väg att räddas med Miljöpartiet på väg ut ur riksdagen och därefter många rejäla återställare.

 15. Miljöpartiet ser allt genom ett sugrör, och har ingen uppfattning om helhetsbilden.
  De fattar inte vad de håller på med. Som vanligt.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: