Regeringen avfärdar domstolarna – ensamkommande ska inte behöva styrka identitet

INVANDRING. De ensamkommande som ska få ”en ny chans” att stanna i Sverige för gymnasiestudier ska inte behöva styrka sin identitet – någonting som ifråga-sätts av Polismyndigheten och migrations-domstolarna. Regeringen anser dock att undan-taget är befogat eftersom personerna har drabbats hårt av Migrationsverkets långa väntetider.

Regeringen överlämnade igår den lagrådsremiss som innehåller förslag om nya möjligheter till uppehållstillstånd för ensamkommande barn och unga i Sverige.

Principen bakom lagförslaget är att en person som har fått – eller annars skulle få – ett beslut om utvisning ska kunna beviljas ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för studier på gymnasienivå.

Lagförslaget har fått hård kritik från både politiskt och juridiskt håll.

Remissinstanser kritiska
En av punkterna handlar om att uppehållstillstånden ska kunna beviljas även om personens identitet är oklar.

Flera remissinstanser, bland annat migrationsdomstolarna i Malmö och Göteborg samt Migrationsverket, har i sina remissvar ifrågasatt detta och efterfrågat ett klargörande av vilket beviskrav som egentligen ska gälla för en persons identitet.

Polismyndigheten och Migrationsdomstolen i Stockholm har pekat på att ett sänkt beviskrav för identiteten minskar kontrollen över vilka personer som vistas i landet.

Avsteg från huvudregeln
Migrationsdomstolen i Stockholm anser dessutom ”att det är oklart om förslaget är i överensstämmelse med Sveriges internationella åtaganden t.ex. inom ramen för Schengensamarbetet.”

Regeringen skriver att man är medveten om att flera remissinstanser har påpekat är huvudregeln i svensk utlänningsrätt är att identiteten ska vara styrkt för att en person ska kunna få uppehållstillstånd för studier.

”Rimlig med lägre beviskrav”
Något motsvarande krav för personer som söker asyl finns dock inte – någonting som regeringen lägger till grund för sitt lagförslag trots att det inte handlar om asyl utan om studier i detta fall. Det handlar dock om personer som har sökt asyl.

Regeringen skriver i sin Lagrådsremiss:

”Regeringen har därför bedömt att det är rimligt att Migrationsverket vid sin bedömning tillämpar samma beviskrav beträffande personers identitet som gällt i övrigt beträffande samma person.”

”Utgångspunkten för förslaget om ny möjlighet till uppehållstillstånd är att de personer som lagändringen avser och som drabbats av långa handläggningstider inte bör komma i ett sämre läge än som varit fallet om handläggningen inte dragit ut på tiden.”

”Stor oro och ovisshet”
Regeringen pekar på att det handlar om grupp unga vuxna som har vistats i Sverige under flera år:

”Den långa väntan på ett beslut från Migrationsverket och osäkerheten om ett beslut ska hinna fattas innan 18-årsdagen har i många fall gjort att vistelsetiden i Sverige har präglats av stor oro och ovisshet på ett sätt som gjort denna grupp särskilt utsatt.”

Avfärdar migrationsdomstolarna
Regeringen anser därför att det finns ”starka skäl” att göra avsteg från den vanliga regeln om att identiteten ska kunna styrkas.

Regeringen avfärdar också migrationsdomstolens påpekande om att lagförslaget kan strida mot EU-bestämmelserna och Schengenavtalet:

”Regeringen bedömer att även med ett sänkt beviskrav avseende den sökandes identitet står förslaget i överensstämmelse med Sveriges åtaganden inom ramen för Schengensamarbetet.”

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli.

Från Dagens Juridik

-Pettersson påstår att de långa väntetiderna delvis beror på de unga herrarna själva, många av dem har ”tappat” sina id-handlingar,  ljuger om bakgrund, identitet och ålder.

De huvudsakliga kriterier som ska vara uppfyllda för att kunna beviljas uppehållstillstånd enligt lagförslaget är:

  • personen första ansökan om uppehållstillstånd ska ha registrerats hos Migrationsverket den 24 november 2015 eller tidigare.
  • personen ska ha anvisats en kommun som ska ordna boendet. Det innebär att den som uppgett sig vara ett ensamkommande barn men som bedömts som ”uppenbart vuxen” vid asylansökan som huvudregel inte omfattas av förslaget.
  • Beslutet om utvisning ska ha fattats 15 månader eller senare från registreringsdatumet men tidigast den 20 juli 2016.
  • Beslutet om utvisning ska ha fattats när personen är 18 år eller äldre.
  • Personen ska befinna sig i Sverige när ansökan om uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå görs.
  • Personen ska studera eller ha för avsikt att studera i gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan, på heltid på en annan motsvarande utbildning eller på heltid på en sammanhållen yrkesutbildning inom komvux eller särvux.
  • Personen ska också genomgå en så kallad vandels- och säkerhetsprövning.

Det politiska etablissemanget bristfälliga konsekvensanalyser av att släppa in de ensamkommande så kallade flyktingbarnen, som till övervägande del är av manligt kön, och i huvudsak kommer från patriarkala, muslimska, analfabetiska, kusingiftermåls- och klanstyrda kulturer från det centralasiatiska opiumbältet, som står ljusår från det västerländska bildningsidealet, sekularism och svensk jämställdhet kommer att innebära en ökad risk för:

  • våldtäkter samt polisanmälda sexuella övergrepp och våldtäkter
  • snedfördelad befolkningspyramid
  • kriminalitet
  • mer narkotika i det svenska samhället
  • radikalisering och jihadterrorism på grund av breddad rekryteringsbas för terrorister
  • försämrad undervisning för övriga gymnasieelever då kunskapsnivån måste analfabetanpassas
  • att Sverige islamiseras
  • stor anhöriginvandring då de s.k. flyktingbarnen fungerar som ankarbarn
  • spräckt statsbudget pga de stora kostnaderna för de s.k. flyktingbarnen
  • längre köer på vårdinrättningar, eftersom vården är gratis för de s.k. flyktingbarnen
  • högre skatter och/eller lägre pensioner

20 thoughts on “Regeringen avfärdar domstolarna – ensamkommande ska inte behöva styrka identitet

  1. Med så många år i Sverige så måste ju deras chans att finna bevis eller sannolikhet för sin verkliga ålder ha ökat i stället för minskat som regeringens argumentation antyder. Dessutom är det ju inte Sveriges fel att alla dessa personer passade på att invadera landet under 2015. Så väntetiden är helt och hållet deras eget fel särskilt de som kommit från Iran och Pakistan men hävdar att dom flyr från Syrien eller Afghanistan!

  2. ”Vi i Regeringen anser att det ska vara ordning och reda, står någon liten löjlig lag i vägen för vad vi anser det är tjabbel. Vill bara påpeka att mitt parti Socialakrobaterna har styrt det här landet under lång tid och har därför rätt oavsett vad några paragrafryttare anser, så det så!”

  3. De långa väntetiderna beror på det överdimensionerade inflödet av asylsökande och är bara ett i mängden av alla problem det medför.
    Den här regeringen måste bort, bort, bort…

  4. Ytterligare ett kryphål i den s.k åtstramande massinvandringen, undrar vad SD och det nya partiet AFS tycker om saken och skulle göra om de fick bestämma agendan, det kommer väl får man hoppas något uttalande från dessa partier i frågan ?

  5. Skönt att det är val i år. Kan verkligen regeringen så tydligt gå emot lagen utan att såras? Eller är det ett steg i att straffa ut sig själva i en ohållbar regeringssituation, som det själva varit med om att skapa?

    • Varför skulle sossarna bry sig.
      Vi har ju December-Överenskommelsen (varannan sossarna).
      I år blir det Moderaterna i minoritetsregering.
      Sossarna får vänta till 2022.

      • Det ser ut som Demokratin kommit längre i Tyskland än i Sverige.
        Där får folket varken välja President eller Kansler.

  6. Finns det inga krav för att börja på gymnasiet, att man skall ha klarat grundskolan?

  7. Vad annat var att vänta av den grovt kriminella socialistjuntan med resten av sjukklöverligan som vanstyr och förstör vårt land med vett och vilje.Gång på gång bryter de mot Svea rikes alla lagar för att skapa fullständig kaos,laglöshet och ännu mer grov importerad kriminalitet,skurkar vanstyr vårt land och underlättar för hitresta skurkar .En regim som inte följer landets lagar utan hela tiden agerar som de asylaktivister och brottsvurmare de är kan inte tillåtas sitta kvar vid makten.Den som röstar på sjukklöverligan kan inte ha några hästar hemma alls.Kom ihåg att socialisternas och marxisternas mål är densamma.

  8. Att indirekt hänvisa till en brinnande studieiver som den avgörande faktorn för detta exceptionella förfarande, då vi genom den handel och vandel dessa grupper utmärkt sig för, vet att lejonparten av de påstådda adepterna inte ens kan anses skolmogna, är inte bara ett lagföraktande tilltag – det påvisar även en formidabel ovilja att skiljas från de skyddslingar man med sådan passion inviterat till världens förnämligaste bidrags- och kriminalparadis, där petitesser som krav på rimliga motprestationer och gott uppförande negligerats till gagn för den forcerade och osunda globaliseringsprocessen.

    Ingen av oss torde nära villfarelsen att dessa herrar sökt sig ända till Sverige i akt och mening att studera och förkovra sig.
    Andreas.

  9. Vem betalar politikerna i riksdag och regering försatt de skall fatta dessa horrribla beslut.
    Måste hela landet gå under innan de begriper?
    Ingen vettig människa vill väl se sitt land föstöras på det sätt, som nu sker i vårt land. De finnas något, som gör att de sviker sittt eget folk och land.
    Jag kallar dem för landsförrädare.

  10. Va fan är det för fel på svenska politiker?
    Dom uppför som byfånar, det verkar som dom gör allt för att jävlas med den svenska befolkningen.
    Är dom så här efterblivna på riktigt.
    När kom senast ett beslut från riksfånen Löfven som gagnade folket.
    Det börjar bli olidligt att bo i detta land.

  11. Det spelar ingen roll om de väntar 1 månad eller 1 år, de måste fortfarande bevisa sin identitet!

    Vart är Sverige på väg??

    Kan man inte anmäla regeringen till FN? De följer ju inte reglerna i FN:s konvention!

  12. Detta måste väl ändå vara sista spiken i kistan? Eller varför inte införa följande: Fritt val av bostad till alla nykomligar. Svenskarna kan bo under en bro. Fri tillgång till valfritt fordon. Svenskarna kan ta bussen. Fri tillgång till våra lönekonton. Svenskarna kan svälta ihjäl. Fri tillgång till våra döttrar. Svenska flickor behöver en man som bestämmer.
    Till alla som tänkt trycka tumme ner: Jag är ironisk!
    Rösta rätt i september, rädda vårt land…

Kommentera