Kalmar kommun skyddade ”ensamkommande” vid utredning om gruppvåldtäkt


BROTTSLIGHET. Polisen misstänkte att unga män på ett HVB-hem i Kalmar var inblandade i en brutal gruppvåldtäkt. Men kommunen vägrade lämna ut namnen på de boende. I september förra året blev en kvinna utsatt för en överfallsvåldtäkt intill cykelvägen vid Trollbackevägen. Tre män var inblandade.

Misstankar fanns att förövarna var inskrivna på ett HVB-hem i närheten och åklagaren Bengt Wahlström vände sig till kommunen med begäran om identiteten på de som bodde på hemmet.

Kalmar kommun vägrade och hänvisade till sekretess och har nu fått rätt i Förvaltningsrätten och genom att Högsta förvaltningsrätten inte tar upp fallet till prövning.

Bengt Wahlström lyckades gå runt kommunens nekande och fick uppgifterna från Migrationsverket. Nu sitter två unga män från ett HVB-boende häktade och kommer att åtalas. Den tredje mannen är fortfarande okänd och därmed på fri fot.

– Det handlar om ett mycket allvarligt brott. Att då en myndighet ska kunna sättar käppar i hjulet för en annan myndighets utredning är inte acceptabelt.

De två män som nu sitter häktade kunde identifieras genom ”operation DNA-topsning” sedan åklagaren fått det efterfrågade materialet från Migrationsverket.

Brottsrubriceringen är grov våldtäkt – ett brott som ger minst fyra års fängelse.

 

-Pettersson menar att lagstiftningen är fullständigt orimlig. Nu blir i stället alla på HVB-hemmet misstänkta. Får polisen namn och telefonnummer till ”barnen” så kan de börja med att titta om de befunnit sig på brottsplatsen eller inte. Märkligt nog lämnar Migrationsverket ut uppgifterna. Är det olika lagar för olika människor.

Nu har två personer häktats som endast är 18 år. Det vill säga om nu åldern stämmer. De kan ju ha uppgett en felaktig ålder när de kom till Sverige från Afghanistan/Iran.

Den ena, Mohammad, bor på ett hvb-hem i Norrliden och den andre, Bagher, bor på ett boende för ensamkommande vid Getingen enligt häktningsframställan vid Kalmar tingsrätt. Båda är medborgare i Afghanistan.

 • Det är något fel i vårt rättssystem när kommunen kan hänvisa till sekretess i ett så allvarligt brott och därmed skydda grova brottslingar.
 • Justitieutskottet borde ta tag i detta direkt.
 • Kalmar kommun kanske ska anmälas för skyddande av brottsling för att få debatt om saken.
 • Skyddande av brottsling är ett brott enligt 17 kap 11 § brottsbalken. Brottet kan bestå i att man hjälper den som begått ett brott undkomma eller genom att undanröja bevis. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år. Är brottet grovt är påföljden lägst fängelse i sex månader och högst fyra år.

TIDIGARE 2018-02-21. Två ”ensamkommande barn” begärs häktade för överfallsvåldtäkt

BROTTSLIGHET. Två 18-åriga män har häktats i Kalmar på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt i stadsdelen Norrliden i september i höstas.

Offret är en kvinna i 40-årsåldern. Enligt kvinnans anmälan överfölls hon av tre okända män natten till den 10 september. Därpå förgrep sig en eller flera av förövarna på henne.

Polisens presstalesman Robert Loeffel säger att olika utredningsåtgärder ledde fram till gripandet av de misstänkta. Han utesluter inte fler frihetsberövanden.

-Pettersson noterar att SVT glömmer att nämna att det rör sig om ”ensamkommande barn” som enligt egna uppgifter är 18 år…

TIDIGARE 2017-0914. Kvinna gruppvåldtagen av tre män i Kalmar

INVANDRARVÅLD. Polisen söker vittnen till en våldtäkt som ska ha ägt rum på Norrliden i Kalmar i helgen. Det var under natten mellan lördagen och söndagen som en kvinna i 40-årsåldern var ute och gick på Norrliden i Kalmar, på en cykelväg som går vid Trollbacken.

Tre män i 20-30-årsåldern ska då ha angripit kvinnan, puttat omkull henne och våldtagit henne. Kvinnan chockades svårt.

Polisen har i nuläget inga misstänkta, och männen var helt obekanta för kvinnan. Under veckan har en teknisk undersökning på platsen gjorts, och andra utredningsåtgärder. Nu söker polisen efter tips och eventuella vittnen för att komma vidare i utredningen.

SVT

-Pettersson noterar att kvinnan såg att männen var 20-30 år och att de var obekanta men tydligen inget mer och hon verkar inte ha hört något språk heller…

Nåväl, det är de socioekonomiska effekten som slagit till igen…

Om Norrliden på bloggen…


15 responses to “Kalmar kommun skyddade ”ensamkommande” vid utredning om gruppvåldtäkt

 • Ragnar

  Åtala och fängsla alla muslimkramare som jobbar på dessa hem!!

  Gilla

 • jockfall

  De flega råttorna sitter i regeringen!

  Gilla

 • Sea Gull

  Bemedlas med skattepengar men sekretessen lägger hinder för samhällsuppdraget och andra myndighetsövande?

  Gilla

 • Omni Flames

  De har begått ett vuxet brott. De ska prövas och straffas som vuxna.

  Gilla

 • gamgubben

  Det allvarliga för rättvisans bevarande är ju att Kalmar fick rätt i Förvaltningsrätten. Ju fler kockar, desto sämre soppa.

  Gilla

 • Monica

  Skyddande av brottsling kanske inte kan tillämpas eftersom tjänstemanna-ansvaret är avskaffat.

  Gilla

 • Jhonsson

  Grov våldtäkt skall ge minst fyrars fängelse. Jag tror inte att detta kommer att åberopas i detta fall. Förövarna tillhör ju gruppen ”nyanlända”. För dem verkar ju andra lagar än de svenska gälla. Men kanske beror det på att det sitter så många centerpartistiska nämdemän i våra domstolar. Två nämdemän från Solna fick ju sparken för någon vecka sedan. Det finns nog tyvärr flera centerpartister i våra domstolar, som kan agera på samma sätt.
  Minns detta vid nästa val. Rösta inte på centerpartiet!

  Gilla

 • Jhonsson

  I längden brukar det löna sig dåligt att förtiga och dölja sanningen. Till och med stenhårda diktaturstater som Ryssland, Kina och alla gamla kommuniststyrda i Östeuropa klarade till sist inte av att dölja verkligheten för sina medborgare. Så gott folk, ta allt vad den sk opartiska och faktakontrollerande mediakåren och våra politiker säger med misstänksamhet. Ty här finns lögner och för PK-eliten obehagligas sanningar undanstoppade i långa banor. Kanske kan vi hoppas att allt fler läser alternativa medier som Pettersson m fl. Samt att vi får ett regimskifte vid valetmi september.

  Gilla

 • Ståfräs

  Feministregeringen, FI Metoo, hallå, hallå, vidrigt chockerande tyst om allt som rör ny adeln, hoppas Ni Era egna nära o kära drabbas stenhårt.

  Gilla

 • ruben

  Bedriver kommunen en passiv typ av terror mot allmänheten? Eller är det en ny typ liknande Stockholmssyndrom? Jag håller med om att det borde straffas som skyddande av brottsling. Jag kan inte acceptera den sortens ställningstagande av myndigheter. När är det nog?

  Gilla

 • Monica

  Var inte det i en skog vid Kalmar en kvinna i 50-årsåldern var ute och plockade svamp och blev grupp-våldtagen sensommaren 2016? Detta skedde inte långt från ett sommarhus där en kvinna och hennes tonåriga dotter vistades i och några män som kom från ett flyktingboende i närheten var desperata och skulle slå in dörren när de såg dottern iförd t-shirt och shorts. Men de sprang sin väg när pappan/morfadern körde in på uppfarten till sommarhuset. Våldtäkten på förstnämnda kvinna skedde bara en kort stund efteråt. Mamman i sommarhuset lämnade ett signalament och beskrev männens utseende varav en stack ut och hade ett speciellt utseende men ingenting hände som jag kan förstå.

  Gilla

 • Roland ram

  Någon gång kommer dessa svin som skyddar utländska vålds och våldtäktsmän få stå till svars för sin ryggradslöshet
  Detta är en kriminell handling , skyddande av brottsling heter den.
  Hur kan man va så efterbliven i huvudet att man vill skydda utländska 8
  våldsverkare samtidigt som man lyfter fram svenska kriminella dom få gångerna det händer.Dom är så skitnödiga att sanningen ska komma fram att man vill inskränka yttrandefriheten för sannings säjare.

  Gilla

 • Stenbock

  En öppen planhalva för SD,att lägga motion om en ändring i Rättsbalken.
  Om nu någon av topparna,inser vad denna lucka i lagen innebär ?
  Skrämmande att skyddande av brottsling,inte gäller för myndigheter !

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: