Det finns inga bortkastade röster


INSÄNDARE. När jag läser inlägg på olika internetsidor från SD-sympatisörer som är negativa till Alternativ för Sverige (AfS) så är det ofta två invändningar som SD-sympatisörerna har mot AfS.

Den ena invändningen är att AfS bidrar till splittring av rösterna. Detta håller jag inte med om. Det är SD som bidrar till denna splittring genom deras ansträngningar att bli ett salongsfähigt och accepterat parti av sina politiska motståndare. Detta har lett till ett missnöje mot SD:s politik och utveckling. Ur detta missnöje bildas nya partier, till exempel AfS.

Den andra invändningen är att en röst på AfS blir bortkastad om de inte kommer in i riksdagen. Det blir den inte. Det finns inga bortkastade röster. Alla partier har varit små och börjat från noll. Att inte rösta på att parti som anses ha små chanser att komma in i riksdagen, men som man anser är det bästa partiet, är mer bortkastad än att rösta på ett parti som finns i riksdagen men som man anser vara sämre än det parti som man anser vara bäst, men som inte blir invalt i riksdagen.

Om AfS får mer än en procent av rösterna i riksdagsvalet den 9 september så får de gratis valsedlar utplacerade i alla vallokaler i de två kommande allmänna valen 2022 och 2026. Om AfS får mer än 2,5 procent av riksdagsrösterna så får de också partistöd. Detta bör dom som sympatiserar med AfS, men som inte vill rösta på partiet med argumentet att de har liten chans att komma in i riksdagen, tänka på när de ska rösta i höstens val.

Paul Nilsson


13 responses to “Det finns inga bortkastade röster

 • Johan Lind

  Bra skrivet.
  Tänk även på att varje röst på AfS hjälper till att normalisera SD och öka chansen för AfS att få medial uppmärksamhet. SD kan aldrig ha en politik som tilltalar alla väljare som lämnat och kommer lämna 7k. Varför ska de vara 7 mot 1. På sikt bör vi ha minst tre nationella partier mot några få återstående partier från 7k. Första steget är att ge AfS många röster nu.

  Gilla

 • Svensk lösen

  Gå in på AfS hemsida och läs om styrelsen. Hög utbildningsnivå om man säger så. Bara jämför Kasselstrand och Åkesson. Kasselstrand har stil, inte Åkesson. Vistt kan man säga att det inte spelar någon roll hur man för sig och klär sig men då vet man inte hur människor fungerar.

  Gilla

 • fullsula

  De nya partierna verkar ha Ny Demokrati som förebild, hur snabbt de fick sina väljare och att de kom in i Riksdagen. Men då fanns det inget SD och det var helt andra politiker/partier. Självklart behöver vi både AFS & MED, men splittra inte mer nu.

  Gilla

 • Damien Thorn

  Självklart är det skadligt. Att hoppas på valen 22 & 26 visar bara att man inte förstår hur allvarligt läget är. Att SD måste tona ner vissa saker är logiskt om man skall kunna locka till sig tveksamma som fortfarande halvsover. Röster på AfS är totalt bortkastade. Rösterna bör läggas på SD oavsett vad som skett tidigare och vem som skapat splittringen.

  Gilla

 • Roland Salomonsson

  Nej Paul Nilsson!
  De nya partierna är välkomna, för SD är inte längre ett optimalt parti sedan man börjat arbeta för att utvidga 7-klövern till en 8-klöver, samt utövar medlemsdiktatur på sina motståndares villkor. SD fattar inte att de ALDRIG kommer att accepteras som salongsfäiga av 7-klövern. SD borde fortsätta köra sitt eget race!

  Problemet är dock att om nya bättre partier än SD tar röster från SD i Riksdagsvalet 2018, så får 7-klövern ytterligare fria händer att genomföra sin långsamma statskupp via lagstiftningar och grundlagsändringar. Över folkets huvud. Snart har vi kanske sådan lagstiftning att de nya partierna inte tillåts existera utan att utöver förföljelser även direkt förbjuds, som i alla diktaturer.

  TILL FÖRETRÄDARNA FÖR DE NYA PARTIERNA: Era motståndare är främst 7-klöverpartierna och inte SD. Det tog 2 riksdagsval för SD att etablera sig, minns det och tro inte att det går snabbare för Er!
  Etablera er genom att bygga upp lokala organisationer och stjäl röster från främst 7-klövern i kommunal- resp landstingskommunala valen. Uppmana era sympatisörer att däremot f n ge sin Riksdagsröst åt SD. Ett starkare SD i Riksdagen är en framgång för alla nya partier och hejdar att diktaturen blir ännu starkare. Annars kanske ni aldrig får en framtida chans!

  Gilla

 • Roland Karlsson

  Klart att AFS skadar SD. Precis som FI skadar V.

  Gilla

 • BjörnLarsson

  Ett andra nationalistiskt parti i Riksdagen vore guld. Media skulle fokusera på konflikter de tu emellan och liksom i USA skulle all massmedia inte handla om nånting annat än spela nationalismen i händerna. Och folk rättar sig efter det och röstar normalt nära 50/50 på de alternativ som de upplever finns.

  Om det ena partiet profilerar sig ekonomiskt mer som vänster (alltså för att höja världens redan allra högsta straffskatter mot arbetarna för att ge bort pengarna till PK-pamparna) och det andra mer som höger (alltså låta arbetarna behålla mer av sin egen lön), så tror jag att de kan ta över 10-tals procent från S och M som baserar hela sin existens på den konflikten. SD/AfS kan helt enkelt stjäla hela den konflikten och alla dess väljare på båda sidor genom att imitera konflikten internt inom sitt eget block.

  Gilla

 • nosferatu

  Vilka ni en röstar på, rösta.

  Gilla

 • Stefan K

  Det finns olika sätt att se på saken.

  Ett underhållande scenario vore att AFS får 5% redan i årets val och att de väljarna hämtas från SD. Detta samtidigt som SD får 28% och de väljarna hämtas från S&M,

  Se framför er reaktionerna från etablissemanget.

  Sedan kommer de svåra frågorna:

  1. Har AFS tillräckligt många dugliga representanter för att tillsätta alla stolar eller tvingas man som snabbt växande parti att ta in rättshaverister och personer som aldrig borde få chansen?

  2. AFS är vad SD var för tio år sedan. Uppkäftiga, radikala och offensiva. SD:s uppkäftighet, radikalism och offensiv ser inte likadan ut idag, när man står med åtminstone en fot inne i någon form av regeringssamarbete.

  3. Jag förmodar att merparten av besökarna på Petterssons vill se SD i en regering. Tror någon att detta skulle kunna ske om partiet var lika uppkäftiga och radikala som för tio år sedan? Tror inte också ni att partiet, trots kanske 20% av väljarna bakom sig, skulle få uppleva ytterligare fyra år i ett vakuum?

  4. Alla partier är idag toppstyrda. Ett argument man tydligen inte vill höra när det gäller SD. Tror ni som ogillar toppstyrningen att AFS kommer bli ett undantag? Tro ni att Kalle från Kiruna och Ylva från Ystad kommer att få lika mycket inflytande som Kasselstrand och Hahne?

  5. Om AFS kommer in i riksdagen, vilket jag hoppas någon gång. Vill ni se ett AFS som ingen vill ta i med tång, en Kasselstrand ingen vill samarbeta med och representanter som lämnar när de inser det hopplösa?

  Missförstå mig inte. Jag hoppas det går bra för AFS, men de har mycket att bevisa innan en röst kan bli aktuell och givetvis har artikelförfattaren rätt…

  …ingen röst är bortkastad och rösta ska man, oavsett vilket parti det blir på.

  Liked by 1 person

 • Gus

  Fel tid för utbrytarpartiet AFS. Nu står vårt land inför ett ödesval. SD behöver alla procentenheter ! Kom igen med nybildandet nästa år !

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Alltid bra med konkurrens !
  AFS är ett klart altetnativ till ett tyvärr alltmer utslätat SD som inte nu längre bara i teorin kan rida på en missnöjesvåg utan nu till valet 2018 måste leverera och tala om hur deras förslag rent konkret i verkligheten ska lösa Sveriges problem, vad det kommer det kosta i form av pengar och uppoffringar i samhället.
  Som det nu är så är SD inte dugg mer tydliga i sina politisk budskap än 7 klövern det är bara snack utan verkstad och sådana partier får inte fler röster utan dessa går till konkurrenterna exempelvis till uppstickarpartiet AFS som inte behöver vara rädd om någon position i riksdagen som dagens 8 partier är utan kan tala klartext till väljarna och så ska det vara, raka puckar annars ingen röst.

  Gilla

  • Sisu

   AfS är som alla andra småpartier. De kan säga och lova vad som helst för de vet att de inte behöver genomföra vad de lovar.

   Skillnad på SD som måste genomföra vad de lovar. Att du inte förstår skillnaden visar din mogenhet politiskt.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: