Stäng

Magda Gad om medias hyckleri i Syrienkonfliken

FEJKMEDIA. Magda Gad är krigskorrespondent som rapporterar från platser där de flesta journalister inte törs eller kan vara. Gad stannar dessutom länge och försöker förklara vad som händer och varför. 

Magda Gad är starkt kritisk till inte minst svenska mediers rapportering om inbördeskriget i Syrien. Hon hävdar att medier ”hårdvinklar” och ”utelämnar fakta” för att få konflikten att passa in i en ”svartvit mall”.

Magda skriver bland annat ”Assad har gjort många fel men han har aldrig gett stöd till al-Qaida och IS”

Ordagrant från Magda Gads Facebook nedan. Hoppas SVT, SR och de andra fejkmedierna skäms:

Jag hade tänkt att skriva något om Ghouta och det moraliska hyckleri som präglar debatten om det som sker i Syrien just nu.

Men så såg jag att Robert Fisk redan har skrivit allt.

Det här är den viktigaste text man kan läsa just nu om Syrien, så även om den är på engelska och lite längre hoppas jag att många av er ger er tiden att gå igenom texten och fundera ett varv extra på hur krig och civila offer beskrivs.

Det som sker nu i rapporteringar och i debatter är att man hårdvinklar saker och utelämnar fakta för att få det att passa in i den svartvita mallen om vem som är god och ond i krig, fast det inte finns några svartvita krig mellan goda och onda.

Krig är tvärtom mycket grå och består av en lång rad oheliga allianser.

Det största problemet i västs medierapportering om Ghouta är att man inte beskriver vem det är som syriska regimen strider emot. I vissa av artiklarna får man nästan känslan av att det bara är en part som strider, ”bombar”. Så är givetvis inte fallet.

Det är ett krig mellan olika parter, och då måste vi som journalister beskriva vilka dessa parter är. Vi måste ange namn på grupper, vilka de är, vad de vill och varför det är krig.

Vad gäller Ghouta och även Idlib, som är de nu pågående offensiverna i Syrien, så hålls dessa områden av olika stridande al-Qaida-grupperingar. En av dessa gruppers ledare stred tidigare under den man som grundade IS i Irak.

IS var egentligen bara ett namnbyte på en al-Qaida-gren, och al-Qaida räknades efter 11 september 2001 som USA:s fiende nummer ett.

I jakten på al-Qaida och Bin Ladin ansågs det befogat att invadera och ockupera flera andra länder, att upprätta hemliga fängelser och använda tortyr som förhörsmetod, att genom Afghanistan bomba sig fram til Pakistan där man skickade in helikoptrar för att döda Bin Ladin.

Men nu när syriska regimen med understöd av Iran och Ryssland gör militära offensiver mot områden som hålls av al-Qaida – då utelämnar man den informationen och säger istället att det är civila som bombas.

Civila har bombats i alla de här krigen. Även i Mosul och Raqqa bombades tiotusentals civila och barn. Majoriteten av invånarna i både miljonstaden Mosul och Raqqa var just civila. Städerna jämnades med marken till grushögar. Många skolor och sjukhus bombades.

Men då kallades bombningarna för en befrielse, och de civila offren benämndes som militära sidoskador.

Nu pratar man istället om blodbad och man tar inte heller ansvar för att man själv har varit med och beväpnat sidor i det nu pågående kriget – och därmed också är medskyldig till dödandet.

Något ansvar tar man inte heller för att få slut på dödandet.

De civila offren används istället som spelbrickor i det politiska stormaktsspelet.

Har ni frågor får ni gärna ställa dem.

Magda Gad

-Pettersson säger tack Magda, synd bara att du arbetar åt Expressen men det finns få om ens något bra alternativ i Sverige…

Märkligt att svensk fejkmedia vägrar rapportera att Assad slåss mot islamska terrorister som inte bara hotar Assad och hans regering utan hela västvärlden.

”Assad har gjort många fel men han har aldrig gett stöd till al-Qaida och IS” vilket svensk media gör, i varje fall indirekt.

14 reaktioner på “Magda Gad om medias hyckleri i Syrienkonfliken

 1. Magda Gad är en riktigt vass reporter och nog borde det tändas ett Liljeholmens om man följer rapporteringen, SVT och hatmedia mörkar konsekvent att utan Ryssland och Assad skulle Syrien vara under IS kontroll eller någon av de andra mördar-banditerna. Bara barn och civila visas upp i propagandasyfte, aldrig några stridande från de olika muslimska mördargängen som kan plåga ihjäl sina offer och avsluta med att skära huvudet av dem, då skriker de ”allah akbar”…..Konstigt folk USA och EU stödjer, rövare och värsta sortens mördare….

  1. ”utan Ryssland och Assad” skulle Syrien och flera andra länder vara militärt ockuperade som lydstater till USA som skulle använda dom till att förverkliga sina drömmar om att vara världens envåldshärskarstat. Även Hitler med flera hade den drömmen.

 2. Magda Gad är en mycket duktig krigskorrespondent hon är objektiv och rapporterar de verkliga händelserna.
  Terroristerna i Eastern Ghouta som skall vara ca 30.000 kunde aldrig finnas där om de inte hade stöd utifrån.
  De får generös lön vapen, ammunition och andra förnödenheter, de har mycket stora depåer av vapen och missiler, alltsammans kostar stora pengar,
  Finansieringen kommer inte från Syrien finns ingen möjlighet till det, utan det är utlandet som stödjer terroristerna.
  Varken Saudi eller Qatar stödjer de här terroristerna utan det kommer från annan främmande makt.
  De använder värvade terrorister där motivet är att få en regimförändring i Syrien och det är därifrån stödet kommer.
  USA har stöttat terrorister i Syrien och har där ingenting att göra, de är inkräktare i Syrien, och befinner sig där illegalt och borde lämna Syrien.

 3. Muslimer som dödar muslimer.Det är faktiskt episkt,det är vackert.Men tyvärr så stannar det ju inte där.Det spiller över på alla oss andra.

 4. Svensk Media är bedrövlig det heter inte Terrorister i Svensk
  Media, här döps dom om till rebeller, det låter lite finare, att dom
  kommer från samma gäng som skar halsen av folk och stolt visar
  upp sina troffeer bekymrar inte fejk journalisterna på SVT/SR

 5. IS och al-Qaida gör som Profeten Muhammed gjorde på sin tid så Assad et al bekämpar sin egen profet. Låt de slå ihjäl varann varför ta ställning? För övrigt är Islam ingen religion och vi ska inte ta emot någon därifrån!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: