Fakta: Invandrare kostade 36 miljarder år 2015


INVANDRING. Innan ni hetsar upp er och tycker att 36 miljarder är billigt så ta det lugnt. Siffrorna gäller för Danmark och danskarnas invandring är en bråkdel av Sveriges. 

För andra gången tittar det danska Finansdepartementet på vad olika befolkningsgrupper kostar den danska statskassan.

Enligt beräkningarna utgjorde invandrare och deras barn en nettokostnad på cirka 36 miljarder kronor år 2015.

 • Invandrare från västerländska länder bidrar med totalt 5 miljarder kronor till de offentliga finanserna. Många är i arbete och betalar skatter, medan relativt få får bidrag.
 • Invandrare från icke-västliga länder däremot innebar däremot en utgift på 19 miljarder kronor under 2015. Många får bidrag och betalar mindre skatt än de ger tillbaka.
 • Det finns en väldigt stor variation bland olika individer – särskilt bland invandrare från icke-västliga länder. I denna grupp är det 36 procent, som bidrar positivt till de offentliga finanserna. Omkring 15 procent av dem kostar mer än 200.000 per person och år.
 • Invandrare i jobb bidrar positivt till de offentliga finanserna med en årslön på cirka 200.000 kronor och däröver. Detta gäller invandrare från alla länder.
 • Fick flera icke-västerländska invandrare jobb, skulle det stärka statskassan med cirka en miljard kronor för varje 1,5 procentenhets ökning av sysselsättningen för 25-64-åringar.
 • Asylmottagning och anhöriginvandring innebär en större kostnad. Antalet asylsökande som arbetar bidrar emellertid positivt i genomsnitt.
 • I genomsnitt ger invandrare med arbetstillstånd och arbete ett betydande positivt bidrag.
 • Anhöriginvandrare från bidrar negativt. Detta bör ses mot bakgrund av att dessa grupper huvudsakligen består av barn och ungdomar.

Från Jyllands-Posten…

-Pettersson undrar varför inte Sveriges regering gör liknande undersökningar, vi har ju bara mellan fyra och tio gånger fler asylsökande än Danmark beroende på vilket år man jämför…


8 responses to “Fakta: Invandrare kostade 36 miljarder år 2015

 • Grune

  Jag tycker att man borde anmäla Magdalena Andersson och hela finansdepartementet till Lyxfällan på TV.

  Gilla

 • Lena

  Lite O T :
  Läste och länkar till Thoralfs blogg.
  http://thoralf.bloggplatsen.se/2018/02/23/11517143-svartkrog-i-industriomrade/
  Någon som vet ………det är inte tillåtet att röka på uteserveringar vad jag har förstått, hur är det med vattenpipor ?
  Klickade även på fb länken i artikeln, jaha så ser det ut och låter i Sverge !

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Tur att Magdalena Anderssons skattekista är rågfull som hon alltid påstår att den är !

  Gilla

 • Nisse

  Vem skall försörja alla blattar när pengarna är slut ?

  Gilla

  • Kenth Andersson

   I Sverige tar pengarna aldrig slut, fråga sossen Magda.A !

   Gilla

  • Hans Nilsson

   Så länge det finns korkade svenskar som lever i en hittepå värld och därför är helt verklighetsfrånvända finns det mer pengar att krama ur dessa.

   Gilla

 • Johan Krüger Haglert

  Problemet är ju när folk inte kan skilja på vad invandringen kostar och vad invandrarna kostar.

  36 miljarder ovan verkar ju vara kostnaden per år för invandrarna i Danmark.

  Vad siffran är i Sverige vet jag inte men om vi tredubblar den för befolkning och fler invandrare hamnar vi ju på drygt 100 miljarder. Men det är ju en årskostnad.

  Talar vi vad 2015 års invandring kostade dock så skall vi ju räkna för minst hela den generationen men rimligtvis åtminstone deras barn också. Och då kan man ju inte bara ta den delen av invandringens andel av drygt 100 miljarder och nöja sig med det för det är ju inte ett års kostnad det är tal om utan det är ju en löpande kostnad en lång tid framöver. Skulle vi räkna på fyra miljoner per skalle * 163 000 pers varav säg 140 000 kanske blev kvar och sedan lika många anhöriginvandrare så.. kostar ju de som fick dra med men 4 miljoner * 280 000 hade ju blivit 1 120 miljarder kronor för 2015 års invandring. Sen har vi ju om deras barn misslyckas och så med.

  Så mer troligt kostar invandringen Sverige minst 100 miljarder per år och invandrarna som kom 2015 kanske själva kostar typ en halv biljon medan den totala effekten av att de kom hit kanske landar en bit bortom en biljon kronor.

  Sveriges BNP är väl på runt 4400 miljarder så den löpande kostnaden blir ju ”bara” runt 2-2.5% men ser man till 2015 års invandring så var det ju typ som att slänga 1/4 av det som producerades i Sverige åt helvete det året. Gör man så varje år så blir det ju kostsamt.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: