”Läget är jävligt allvarligt.”


BROTTSLIGHET. Orden är Jerzy Sarneckis, och han syftar på det ökande dödliga våldet och skjutandet i Sverige. Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi vid Stockholms universitet, är inte känd för att vara alarmistisk när det gäller brottslighet – tvärtom. Men nu är han bekymrad.

– Detta har tagit oss och polisen med total överraskning, fortsätter Sarnecki. Det tar tid att lära sig att bekämpa detta. Det kräver gigantiska resurser. Och det ser faktiskt väldigt illa ut just nu.

Han bekymrar sig även för att skjutandet har börjat sprida sig utanför de typiska utanförskapsområdena och han jämför med Chicago på 1920-talet.

– Inom kriminologin finns det omfattade kunskaper om den tidens gäng i USA. Våra problem är än så länge inte lika allvarliga, men mekanismerna bakom dem är i stor utsträckning desamma, säger Jerzy.

Samma dag som jag intervjuar honom har en gängmedlem skjutits ihjäl med ett stort antal skott i en strid mellan två bilar i Bromma i Stockholm. Biljakten pågick en längre sträcka och flera husfasader träffades av förlupna kulor.

Detta var ingen isolerad händelse, utan en del i ett mönster av alltmer hänsynslöst skjutande på allmänna platser. Sedan år 2010 har minst tio helt utomstående personer dödats av kringflygande kulor eller i sprängdåd, enligt kriminologen Mikael Rying.

– För svenska förhållanden är detta skjutande praktiskt taget totalt okänt, så på kort sikt ser det illa ut – polisen saknar på många håll än så länge kompetens och personal för att bekämpa det, säger Jerzy Sarnecki.

– På lång sikt kommer en förändring att ske, när polisen lärt sig att hantera det. Polisens relationer till de boende i de utsatta områdena är viktiga. Polisen måste samarbeta med den stora majoriteten laglydiga människor som finns där, fortsätter Sarnecki.

Läs vidare på Forskning & Framsteg…

-Pettersson blir minst sagt irriterad på professorn i allmän kriminologi,

”Detta har tagit oss och polisen med total överraskning”

Hur kan det ha gjort det, vi är många som sagt det faktum att flyttar man hundratusentals exemplar av kaosfolken från Mellanöstern och Nordafrika till Sverige så blir Sverige som Mellanöstern och Nordafrika. Det behöver man inte vara professor för att begripa, det räcker med sunt förnuft…

Den mannen, Jerzy Sarnecki,som haft fel nästan varenda gång han öppnat munnen anlitas fortfarande som ”expert” och de politiker som ställt till ”med det jävligt allvarliga läget” är samma som ska lösa problemen fast de inte insett hur allvarliga de problemen är och journalisterna som rapporterar är samma som ljugit och dolt ”det jävligt allvarliga läget” i årtioendet.

Jag är ändå imponerad av Jerzy Sarnecki, han började på BRÅ 1977 och har sedan dess, i 40 år, haft ”socioekonomiska effekter” som svar på invandrarnas brottslighet och hela tiden sagt att brottsligheten minskar. Så det är imponerande att han ändrat sig.

 

– Läget är allvarligare än jävligt allvarligt, det hotar en nation säger Pettersson…


22 responses to “”Läget är jävligt allvarligt.”

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: