Israel utför flygräder i Sinai, Egypten

MELLANÖSTERN. I två år har israeliska drönare, helikoptrar och stridsflygplan utfört över 100 hemliga flyganfall mot jihadister i norra Sinai i Egypten, med tillstånd från president Abd al-Fattah al-Sisi, enligt New York Times

Samarbetet mellan de två länderna är anmärkningsvärt och vittnar om ett politiskt skifte i Mellanöstern, där gemensamma fiender som IS och Iran gjort att allt fler arabiska länder närmat sig Israel. Efter att tidigare ha stridit mot varandra i tre krig är Israel och Egypten nu hemliga allierade.

Israels ingripande i norra Sinai har hjälpt Egypten att återta kontrollen i området efter fem års kamp mot jihadisterna. För Israel har flygräderna hjälpt till att trygga säkerheten vid landets gränser.

De två länderna har dock försökt hålla samarbetet hemligt av rädsla för att det skulle kunna väcka arga reaktioner bland befolkningen i Egypten.

-Pettersson tycker allt som bekämpar islam är bra…

4 thoughts on “Israel utför flygräder i Sinai, Egypten

 1. Egyptens militär gick över Suezkanalen oktober 1973 för att ta tillbaka områden som de förlorade till Israel 1967.
  För Israel gick kriget mycket dåligt de var på väg att förlora kriget, om inte USA hade gått in och satt in en luftbro med avancerade vapen till Israel som gjorde att de kunde också fylla på med ammunition och vapen som gått åt till ett kritiskt läge, i annat fall kunde kriget ha blivit förlorat för Israel.
  Fred slöts mellan Egypten och Israel och Egypten fick tillbaka områden de förlorat 1967, sedan upprättades diplomatiska förbindelser mellan de två länderna, och Egypten erkände Israel.
  Sadat var en modig man men han fick betala ett högt pris därför han blev mördad genom den här freds överenskommelsen.
  Egypten vann stort på fredsöverenskommelsen, de fick också stort bistånd från USA därefter, kanske som någon kompensation.

  • Den dåliga relationen mellan arabländerna och Israel har att göra med Palestina frågan.
   Men det sannolika är att många länder har börjat inse att någon palestinsk stat på Västbanken är inte möjligt, sett till Israels säkerhet.
   En suverän palestinsk stat på Västbanken skulle göra att Israel kan inte försvaras.
   Israel bestämde redan 1948 att någon palestinsk stat på området kunde inte accepteras.
   Därför alla förhandlingar om en två stats lösning har varit en enda rundgång.
   När USA godkände Jerusalem som Israels huvudstad förstod många att nu står USA bakom Israel att det blir ingen två stats lösning med ett Palestina på Västbanken.
   Den enda möjligheten för palestinierna att få en egen stat är att göra Gaza remsan till palestinsk stat.
   Gaza tillhörde Egypten till 1967,när Israel ockuperade området, men Egypten gör inga anspråk på Gaza idag, och Israel är inte heller intresserad av området.
   Till slut blir det endast Margot Wallström som tror på en två stats lösning med en Palestina stat på Västbanken.
   Sanningen är att det alltid kommer att finnas drömmare.

Kommentera