”Flyktingbarn” vinner i domstol – får rätt till socialbidrag för att kunna få hit familjen

INVANDRING. Dagens Juridik rapporterar om ett litet ”ensamkommande flyktingbarn” som säger sig vara 16 år och ”flytt” från ett land som inte befinner sig i krig över halva världen.  

Pojken kom som ensamkommande flyktingbarn från Etiopien och vill nu att även hans familj ska få komma till Sverige. Familjen har dock inte råd att betala den ansökningsavgift på 5.250 kronor som ambassaden i Etiopien kräver.

  • Enligt pojken har han rätt att få leva med sina familj för att kunna försäkras en ”skälig levnadsnivå”.
  • Pojken ansökte därför om socialbidrag för detta men fick nej av kommunen.
  • Falu kommun avslog hans ansökan eftersom detta ”inte garanterat kan tillgodose hans behov av gemenskap och samlevnad med sin familj och att det ekonomiska ansvaret åligger hans förälder”.
  • Pojken överklagade till Förvaltningsrätten i Falun. I sitt överklagande pekade han på att han själv har beviljats permanent uppehållstillstånd, PUT, i Sverige. Hans uppfattning redovisas i domen:

”Det innebär bl. a. att han har rätt att pröva möjligheten att återförenas med sin familj genom att familjen ansöker om PUT… Det är omöjligt för familjen och för X (pojken) själv att betala avgiften, och täckande av avgiften är en förutsättning för ett återförenande av familjen. Då han fortfarande är ett barn är det av största vikt att underlätta en återförening med hans mor och syskon.”

  • Förvaltningsrätten sade nej till ekonomiskt bistånd (socialhjälp). Rätten  betvivlade visserligen inte att det bästa för pojken var att få återförenas med sin familj. Enligt förvaltningsrätten var dock bidrag till familjens ansökningsavgifter i Etiopien inte ”nödvändigt för att X ska uppnå en skälig levnadsnivå”.
  • Pojken överklagade till Kammarrätten i Sundsvall som gör en motsatt bedömning.
  • Vem har hjälpt pojken med alla överklaganden?

Kammarrätten skriver i sin dom: ”Som flykting kan X inte förväntas återvända till sitt hemland för att återförenas med sin familj. Det får mot denna bakgrund anses att det är nödvändigt för X att återförenas med sin familj i Sverige för att uppnå en skälig levnadsnivå.”

Kammarätten pekar på att Migrationsverket redan har utrett pojkens och familjens ekonomiska situation inför en eventuell resa till Sverige.

”Det har inte framkommit annat än att X och hans familj saknar möjlighet att själva betala avgiften. Det kan härvid noteras att Migrationsverket synes ha funnit att X och hans anhöriga saknar ekonomiska förutsättningar för att betala resan eftersom bidrag till resa för anhöriga endast lämnas av Migrationsverket i den mån flyktingen eller den anhörige inte har medel att bekosta resan.”

Kammarätten slår därför fast att pojken har rätt till ekonomiskt bistånd för familjens ansökningsavgifter.

-Pettersson undrar om myndigheterna driver med oss?

  • Varför kan inte pojken åka till Etiopien?
  • När familjen får hjälp med ansökningsavgiften, vem ska sedan betala flygbiljetterna?
  • Vem ska betala hyra, mat och övrigt för familjen i Sverige?

Det går fem direktflyg från Arlanda till Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Pris för en ToR-biljett är under 4.000 så socialen borde ge grabben en enkelbiljett för 2.000 kronor och lite fickpengar så han kan träffa sin familj.

Etiopien behöver sina unga. Det är inte ett fattigt ökenland som våra myndigheter verkar tro. Där bor 75 miljoner människor så jag tror ”flyktingbarnet” också får plats, men jag tror inte det finns några socialbidrag där.

18 thoughts on “”Flyktingbarn” vinner i domstol – får rätt till socialbidrag för att kunna få hit familjen

  1. Garantera t finns det INTE SOCIALBIDRAG I ETIOPIEN OCH INGA SOCIALDEMOKRATER + MILJÖDÅRAR….!
    Detta är ett snyltande och roffande och nedmontering av vårt s.k. ”välfärdssystem”. Dårarna utser skithålsländer med skitfolk till asylländer och de ska kunna komma utan pass och ID och söka asyl här – SJUKARE ÄN SÅ BLIR DET INTE!!
    I valet 2018 är det varje svensks plikt att skriva överallt på sociala medier om dessa problem – VI MÅSTE BLI AV MED S+MILJÖDÅRARNA!!
    Detta är ingenting annat än ekonomiska ”flyktingar” och har inte i Sverige att göra, snart ser hela landet ut som Malmö….!!
    STÄNG GRÄNSEN!! VAKNA SVERIGE!!!!!

  2. https://www.bz-berlin.de/data/uploads/2018/01/libanon-rueckfuehrung_1516296787-1024×576.jpg
    Bilden från BZ på två av de gangsters,som nu är lyckligt tillbaka i Libanon

    Inleder veckoslutets nyheter med en glädjande sådan.Tyskland har genom förhandlingar med Libanon,nu rivit de hinder som funnits för återförande av kriminella araber,som påstår sig vara ”palestinier” eller libaneser.Senast igår sändes per flyg en av de tyngsta inom det gardet,tillbaka i sköna varma Medelhavslandet.
    Bassem Ch (42). var bossen bland vapenhandlarna.Hans vän och arbetskamrat Mohamed A (27) som satt i fängelset för rån och utpressning ,hotade med att spränga Tyskland i luften.Även han är nu sedan en tid tillbaka, i sitt uppgivna hemland Libanon.Samtidigt finns ett flertal bland dessa ”storfamiljer” ,som just nu sitter bak galler och kommer direkt i samband med frigivandet, sändas hem med flyg.
    Detta genombrott har varit under förhandlingar i många år,och vad tyskarna utlovat i byteshandeln är obekant.Dock kan nu detta EU-land lyckas bli av med skiten,bör även andra kunna nyttja detta.
    Såvida inte Absurderna vill ha detta avfall kvar i landet.Detta är ju en fråga vi måste starkt driva på,under vårt valår.

  3. Gammel-media har gått i spinn.
    Bah Kunke har antytt att hon vill bli språkrör, på förstasidan i alla PK.
    Alla riktiga nyheter prioriteras ned.
    Ingen tvekan om att gammel-media består av Miljökommunister.
    Hon tänker fylla Sverige med Afrikaner.

  4. Det är så obegripligt att främmande till vår kultur kan vara så eftertraktade av vårt etablissemang att de får i stort sett allt de pekar på eller önskar sig.
    Tänk om det vore så lätt för oss pensionärer att få hjälp och bidrag som det synes vara för den nya adeln.
    Det vore en nåd att stilla be om!

  5. Nu börjar jag förstå varför jag ska jobba till jag blir 75, halva Afrika ska försörjas innan jag själv kan slå mig till ro och leva på existensminimum. Jag har alltid trott att Sverige är ett land som tar hand om sina medborgare (skattebetalare), men icke. Ge grabben ett par promenadskor och en uppblåsbar gummibåt så han kan ta samma väg tillbaka till sin efterlängtade familj.

    • Men ”Guran”!
      Det måste du väl förstå att vi måste ta hit muslimer för att uppfylla högsta polischefens mål att ersätta våra svenska hjältar, poliserna med muslimer!
      Vi måste betala! Min fru och jag fick 6500:-/år sänkt pension.
      Det räcker i alla fall till en iPhone till en invällande muslim!
      – och vi fick inte råd att köpa en ny!
      Men våra nya poliser måste ha en god standard för att trivas!

  6. Och våra RIKTIGA PENSIONÄRER får knappt färdtjänst för sina resor t/r vårdcentral eller sjukhus!
    Våra RIKTIGA PENSIONÄRER får inga extra medel för att besöka sina nära och kära!
    Våra RIKTIGA PENSIONÄRER är satt på undantag, söndermedicinerade på boenden!
    Men…… När det gäller våra ”pensionsräddare” då finns det oändligt med resurser!
    Fy tusan för sjuklövern.

    • En mycket god svensk väninna som är bosatt utomlands sedan tre decennier sammanfattar sitt födelseland Sverige så här enkelt, ”Sverige är numera fattigt och farligt för svenskar” !

    • ”Jag”!
      Alla ISIS-krigare, muslimer, ”ensamkommande flyktingbarn” måste få ta hit sin familj!
      Av de 48 familjemedlemmarna är bara 6 st handikappade, 8st allvarligt sjuka, 16 st gravida och 8 st spädbarn.
      = de behöver alla vård!

      Svenska fösrvaret skulle behöva nästan 60 miljarder de närmaste fyra åren (reservation för minnesfel) => Det skulle behandlas i regeringen!

      Invällarverket fick 100 miljarder i EXTRA bidrag – utan förhandling.
      Samtidigt fick polisen 1 miljard !!!

      Kan någon se vad detta betyder?
      Kan det vara ett steg i islamiseringen av vårt fosterland?

      Snart dömer våra nya muslimpoliser efter sharialagar!
      – högsta polischefen frågade ju efter hur muslimerna villa ha poliskåren! — de skulle svara på arabiska!

      Jag får tårar i ögonen av skräck när det gått så långt!
      => Polischefen frågar muslimerna hur svenska poliskåren ska se ut!

      OBEGRIPLIGT !

      Förstår du vad det betyder i verkligheten!
      = Nedläggning av vårt fosterland!
      = Vi måste fly!
      = Sverige är nästa Syrien!

      Om Eliasson inte är landsförrädare så finns inte det ordet!
      Ska han införa stenig av kvinnor på torget också?

      Hur mår du när du läser det här?
      Jag gråter!

  7. Feministregeringen o 7klövern jobbar på att alla från hela världen kan få bidrag för kostnader för resa, hotell, bostad, körkort, bil, barnbidrag, bostadsbidrag, sök alla bidrag som finns, vi bistår Er, för allt Ni avstått ifrån genom att komma hit och bidra till utvecklingen av Sverige till ett mer framgångsrikt land, PK jublar o njuter 24/7 av godhet.

  8. Kammarrätten måste anse att Etiopien är ett skithålsland. Annie Lööfs 30 miljoner låter onekligen blygsamt om vi ska gå efter Migrationsverkets skithålslista.

  9. Dessa landsförrädare i dessa domstolar måste straffas och avsättas när vi får en riktig svenskvänlig regering.

  10. Vad kommer alla galna beslut ifrån?Dags att sätta ner foten,avskaffa alla dessa migrations domstolar,sparka alla advokater som tjänar massor av pengar på migrationshaveriet.Vakna svenskar!Mvh Adolf

  11. Är man 16 år kan man arbeta. Varför inte ett extrajobb och spara ihop till
    5250 kr. Alternativt spara av fickpengarna och barnbidraget!

  12. Jag tycker givetvis att han ska få återförenas med sin familj. En enkel biljett till Etiopien! Biljetten kan han gott betala själv!

  13. Gängse normer numera i vårt goda Sverige. Finns sjuka och svältande barn i Etiopien som behöver hjälpas på plats !

Kommentera