Tre personer begärs häktade i assistanshärva


BROTTSLIGHET. Sammanlagt tre personer har begärts häktade i den assistansfuskhärva som håller på att rullas upp i Malmö, rapporterar TT.

Kammaråklagare Björn Rosenlöf säger att man misstänker att 14 personer är inblandade.
Upplägget ska ha inbringat minst tio miljoner kronor, enligt Ekobrottsmyndigheten.

-Pettersson tror inte tio miljoner räcker på långa vägar…

TIDIGARE 2018-01-17. Tolv personer anhållna i Malmö. Misstänkta för bidragsfusk

BROTTSLIGHET. Tolv personer har anhållits i en misstänkt härva med bidragsfusk. Misstankarna handlar om att ett bolag i Malmö ska ha blåst Försäkringskassan på stora summor pengar.

Ekobrottsmyndigheten utreder just nu en stor härva med misstänkt bidragsfusk i Malmö. Det gäller ett assistansbolaget där de anhållna är företrädare för bolaget och även personer som har påstått sig vara assistenter, men i själva verket inte ska ha varit det.

Enligt Kvällsposten är det ett fusk som har inbringat 10-11 miljoner kronor.
Förundersökningsledare på Ekobrottsmyndigheten, Björn Rosenlöf, säger att fusket misstänks ha startat 2013 – och pågått fram till nu. Försäkringskassan anmälde bolaget till myndigheten under förra året.
– Brotten anses grova sett till belopp och systematiken i hur det gått till, säger Björn Rosenlöf.
Under tisdagen genomfördes en razzia och sammanlagt sex personer greps på olika adresser i Malmö. Ytterligare sex personer greps under onsdagen. Sammanlagt är nu tolv personer gripna och häktesförhandlingar ska hållas på fredag.
Nils Norling, presstalesperson vid polisen i Malmö, uppger att två är anhållna i Malmö. Enligt Björn Rosenlöf har polisen gripit samtliga personer i Malmö men de sitter anhållna på olika platser i regionen på grund av platsbrist.
Fallet helt unikt i sin omfattning. Björn Rosenlöf, förundersökningsledare, bekräftar att fallet är ovanligt. – Det är relativt ovanligt men det handlar om att man tillsatt mycket resurser för att man har tyckt att det här är viktigt att utreda.
-Pettersson tvivlar på att fallet är unikt i sin omfattning. Det är bara att läsa om assistansbedrägerier på bloggen eller Sagan om Södertälje.
Sedan vill jag inte påstå att det bara är invandrare som ägnar sig åt den här typen av brottslighet, men det är nästan bara invandrare som åker fast och döms…

Misstänkta denna gång är…

 • Rami Care i Sverige AB
 • Abdel Karim El-Mahmoud (f. 1961), Ordinarie ledamot , Styrelseordförande
 • Najat Ghonaim (f. 1967), Ordinarie ledamot
 • Ahmed Abdelkarim El-Mahmoud (f. 1992), Suppleant
Malmö är värst med 5,4 miljarder i bidrag från övriga landet, men Södertälje, Eskilstuna, Göteborg och många andra städer har stora problem.

Malmö skulle gå i konkurs utan 15 miljoner om dagen


11 responses to “Tre personer begärs häktade i assistanshärva

 • Billy Boy

  Nu tror jag president Donald Trump blir riktigt trump på att Tove Lifvendahl skrev ”Malmö är ett oförlöst New York” i Svd den 22 september 2013.

  Delcitat

  Det här är en text från SvD Ledare. Ledarredaktionen är partipolitiskt oavhängig med beteckningen obunden moderat.

  Bild nedan: New Yorks Frihetsgudinna har placerats ovanpå Malmös Turning Torso. Klicka på länken nedan för att visa bilden.

  https://images-1.svd.se/v2/images/84a3060f-db83-4653-827b-8292c55b2b6c?fit=crop&h=417&q=70&w=625&s=2d0e093364d5aa2806c83f6dc9c22baf7a718925

  Malmö är ett oförlöst New York

  För tio år sedan gjorde jag en fem veckors studievistelse i Rosengård, i värdskap av det kommunala bostadsbolaget MKB. Genom att bo i stadsdelen gavs jag möjlighet att lära känna både fastighetsförvaltningen och området.

  När jag kom ner till Malmö hade just en uppmärksammad incident ägt rum. En spänd relation mellan några elever och byggjobbare på en skola hade eskalerat och utmynnat i att en byggjobbare blev misshandlad. Debatten var hätsk. Rundgången i verbal stenkastning var påtaglig. “Om bara föräldrarna-skolan-politikerna-staden-osv tog sitt ansvar”. Frustrationen var stor, men ett förenande drag var att de flesta jag mötte var starkt kritiska mot den ensidiga mediebilden av deras bostadsområde och stad.

  Slut delcitat

  Läs gärna hela debattartikeln på länken nedan.

  https://www.svd.se/malmo-ar-ett-oforlost-new-york

  Donald Trump kommer säkert att ringa eller twittra till Tove Lifvendahl och tala om för henne … ”Look at what happened last night in Malmö”

  Gilla

 • Roland Karlsson

  Bra att dessa egoistiska svin åker dit. Men LSS-reformen är annars bra o ger handikappade rätt till samma liv som dig o mig. Endast S vill skära inom detta. Knepigt att just dom inte kan skilja mellan behövande o brottslingar. Alla ska med som S körde med förr känns bara löjligt idag. Ungefär som att vi som besöker ett bankkontor ska ha skuld för att vissa rånar banker. Hur är det med S:s rättstänk ?

  Gilla

 • putte

  Det är rätt konstigt land vi lever i , om du bor utomlands och får pension ifrån Sverige så måste du gå till en myndighet och bevisa att du lever samt skicka ett så kallat levnadsintyg även om det gäller på små summor som under 500 kronor . Men om du däremot lyfter miljontals kronor i aassistansersättning så är det ingen kontroll ,vore det för mycket begärt om myndigheten åtminstone kanske gjorde ett oanmält hembesök varje år , givetvis kommer många tycka att det är rasistiskt men det får man nog leva med .

  Gilla

  • ruben

   Håller med, det borde vara omöjligt i normala samhällen, men hembesök verkar inte möjligt i dessa ”onormala” bostadsområden av mest utländska bosättare. FK-personal har fått vända med ogjort ärende då det bildats hotfulla folksamlingar omkring dom, när de försökt göra hembesök. Jag vet inte hur allvarligt hoten sträckt sig men man kan ju gissa, eftersom bedrägerierna kunnat pågå så lång tid.

   Gilla

 • ruben

  Hur länge har liknande bedrägerier pågått? Hur stort är mörkertalet? Jag tror också 10 miljoner är en bråkdel av fusket. Då FK personal inte vågat besöka de bostadsområden, som i hög grad nyttjar sjukassistans, så finns inga siffror på hur många det är. Däremot har de siffror på hur många, som totalt nyttjar assistans i de farliga områdena och de var ( tror jag ) dubbelt fler än hela övriga s.k. ”ofarliga” Sverige. Den ”ofarliga” delen av Sverige borde bestå av ca: 85 procent av hela populationen. Så ca: 15 procent av Sverige använder 100 procent mer vårdassistans. Det säger en hel del tycker jag.

  Gilla

 • Det gick käpprätt

  Sköna stålar i rullning.

  Man förstår att folk från hela världen vill komma hit och slå mynt.

  Personligen är jag en av många andra etniska svenskar som vrider och vänder på varenda krona och möter ”osynliga lappar” på luckan när jag tar kontakt med det allmänna och söker hjälp. Bli aldrig arbetslös i Sverige och inte heller sjuk om du är etnisk svensk.

  Gilla

 • JEX

  Inte konstigt att pengarna inte räcker till dom som i verkligheten är sjuka .
  Där kan man se att dessa invandrare inte har några skrupler utan håller på med hjälp av naiva eller hotade utredare håller på och urholka våran välfärd på alla möjliga sätt.

  Gilla

  • Det gick käpprätt

   Det är svårt att få ett p-tillstånd i min hemkommun. En god vän behöver assistans till och från bilen mellan hemmet och rehabilitering och andra inrättningar men får inget tillstånd.

   De som har tillstånd i kommunen brukar oftast åka i BMW, MB, AUDI eller Lexus och en och annan Tesla.

   De är mellan 20-50 år gamla och rör sig ledigt och lätt mellan olika inrättningar och sina premium-fordon.

   Antagligen är det inte den fysiska förmågan det är fel på utan det handlar om ett psykologiskt fel i huvudet på flera av dem.

   Gilla

 • Tony

  Som i alla andra Assistanshärvor som rullats upp så drivs
  samtliga av utländska familjer och andra släktingar, denna
  senaste har haft många föregångare. Hur mycket har dessa
  bedragare försnillat från vårdtagarna?

  Gilla

  • Det gick käpprätt

   Garanterat miljardbelopp. Etniska svenskarna kan känna sig blåsta på sin välfärd. Bli inte sjuk Svensson och föd inte barn med handikapp!

   Gilla

 • Ståfräs

  Bara 10 mille billigt tycker PK o Mia vars äldre släktingar gärna kan dö så vår nya sjuka adel får vårt i klass 1!
  Förlåt Mia, men du tar priset i godhet.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: