Hovrätten slår fast straffet – gudsmannen Halef Halef får fängelse


BROTTSLIGHET. Idag kom domen i den så kallade ”kyrkohärvan” där Halef Halef, före detta ordförande i syrisk-ortodoxa församlingen i Hallunda, ville bli friad efter tingsrättens dom.

I tingsrätten dömdes tio av de 17 personer som stod åtalade för grova bedrägerier och bidragsbrott i kyrkohärvan.

Den huvudåtalade, Halef Halef, dömdes för grov urkundsförfalskning, grovt bedrägeri, grovt bidragsbrott och medhjälp därtill samt grovt bokföringsbrott till fängelse i tre år och sex månader.

Men domen överklagades och i hovrätten lade försvaret fram ny bevisning som handlar om huruvida det var okej att Halef Halef hade ett stort ideellt engagemang – samtidigt som han tog emot sjukbidrag.

Men hovrätten slår nu fast hans fängelsestraff på tre och ett halvt år.

– Jag är nöjd med domen, hovrätten har i stora drag en argumentation som stämmer väl överens med hur vi ser på den här brottsligheten, säger Isabelle Bjursten, kammaråklagare.

Han får dessutom tillgångar till ett värde av 4,8 miljoner kronor frysta inför en eventuell utmätning.

– Vi är båda oerhört besvikna. Vi tycker verkligen att det fanns jättebra skäl att ändra tingsrättens dom, säger huvudmannen Halef Halefs advokat Henrik Olsson Lilja.

Han har inte hunnit tala med sin klient om en överklagan men det är hans starka rekommendation att överklaga till Högsta domstolen.

Syrisk-ortodoxa kyrkan i Stockholmsförorten Hallunda har fungerat som bas för den kriminella verksamheten.

-Pettersson noterar att Halef Halef, trots att han uppbar sjukbidrag har kända tillgångar på 4,8 miljoner. Gud belönar sina tjänare…

 

TIDIGARE 2016-06-10. Den syrisk-ortodoxe gudsmannen Halef Halef dömd till 3,5 års fängelse för systemhotande brottslighet

INVANDRARBROTT. Domen mot Halef Halef och flera andra inblandade i kyrkohärvan kom på fredagen i Södertörns tingsrätt. Halef döms till tre år och sex månaders fängelse.

”Tingsrätten har i sin idag meddelade dom funnit att ordföranden har gjort sig skyldig till i stort sett samtliga åtalade gärningar och dömt honom för grov urkundsförfalskning, grovt bedrägeri, grovt bidragsbrott och medhjälp därtill samt grovt bokföringsbrott till fängelse i tre år och sex månade”, skriver tingsrätten i ett uttalande.

Den tidigare stiftsordföranden döms att betala skadestånd på 3,4 miljoner kronor till Arbetsförmedlningen och ytterligare 3,9 miljoner kronor till Försäkringskassan.

Åtta andra personer döms för olika brott till villkorlig dom. Sju så kallade stödpersoner frias däremot eftersom deras ansvarspåstående inte har kunnat styrkas. Åklagaren menar att stödpersonerna haft statlig subventionerad anställning eller placering i kyrkan. Tre av de sju dömda stödpersonerna döms för bidragsbrott eller grovt bidragsbrott och fyra för grovt bedrägeri.

Tre av de som döms till villkorlig dom är Södertäljebor. Föreningens tidigare kassör döms för grovt bokföringsbrott till villkorlig dom, i övrigt ogillas åtalet mot kassören.
-Pettersson noterar att samtliga som var åtalade och samtliga dömda är svenska medborgare med rötter i Mellanöstern. Straffen är väldigt lindriga och jag hoppas åklagaren överklagar.

Nedanstående rader har skrivits av Thomas Gür, invandrare från Turkiet och journalist.

De hånskrattar åt oss

Om du kommer från Mellanöstern ser du med förundran på skandinavisk samhällssyn. Du kommer från ett ställe som kännetecknas av blodiga strider mellan en lång rad grupper. Så din utgångspunkt är självbevarelsedriften. Den utgångspunkten tar du med till Skandinavien. Landet som du kommer till ser ut att ligga öppet med en massa fördelar som väntar på att bli utnyttjade. Så uppstår bidragsutnyttjandet, föraktet för det nya landet och synsättet ”det ju bara är svenskarna man lurar”. 

TIDIGARE 2016-02-06. Rättegång om systemhotande invandrarverksamhet pågår i det tysta

Just nu pågår en rättegång i det tysta i något som kallas ”Kyrkohärvan”. Där står det 17-0 till bortalaget bland de åtalade. Andra åtal och rättegångar har kallats gangstermålet, assistanshärvan, hemtjänsthärvan, med mera, gemensamt för dem alla är att det är människor med rötter i Mellanöstern som ligger bakom och att de alla ägnar sig åt ”systematisk, planlagd brottslighet av särskilt farlig art”. 

I januari 2011 togs beslut om en gemensam myndighetsinsats som kallas Tore 2. Hittills har tre stora rättegångar av totalt 50 ärenden hunnits med.

Insatsen i Södertälje är underställd det Operativa rådet, där chefer på riksnivå från åtta rättsvårdande myndigheter, däribland polisen, Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten, arbetar mot den grova organiserade brottsligheten.

Insatsen, Tore 2, försöker ta sig an den grova ekonomiska brottsligheten i Södertälje, som har förgreningar från inkastare och vakter på krogar, över kommunala tjänstemän som ger alkoholtillstånd, Arbetsförmedlingen som ger bidrag, Försäkringskassan som ordnar sjukpension osv. och ända upp i riksdag och regering. Kort sagt, de kriminella klansamhällena berör alla i samhället.

Det är ett kriminellt parallellsamhället vi ser i Södertälje, där familjen, släkten, ätten och klanen går före allt annat. Att man förstör det samhälle som en gång tog emot dem spelar ingen roll, det är bara naiva svenskar man lurar.

Det kriminella parallellsamhället har tre nivåer, längst ned befinner sig de vanliga kriminella, gatugangsters, i mitten hittar vi tjänstemän, politiker och företagare som bidrar till att hålla den svarta ekonomin i gång.

Högst upp, på nivå 1, hittar vi gangsterkungarna och imperiebyggarna, de tjänar pengar på alla de andra men framstår utåt som oförvitliga medborgare och tas ofta fram som exempel på framgångsrika invandrare.

2011 sade polisen att det fanns ett 50-tal personer på nivå 1 och två i Södertälje.

Efter det har razziorna, revisionerna och upptaxeringarna följt på varandra. Av de cirka 50 ärenden som hittills uppnåtts finns allt från mastodonträttegångar som den mot den tidigare vice ordförande i kommunfullmäktige Silva Gündüz hemtjänstbolag Jome till enskilda upptaxeringar, av mängder med människor.

Myndigheterna inom insatsen ser dem alla som enskilda ärenden inom ramen för Tore 2, men de anklagade och dömda känner alla varandra och ingår i samma nätverk.

Hittills har mer än 105 personer åtalats, 65 av dem har dömts, åtta har friats och rättegång pågår mot ytterligare 32. Totalt 166 år och tio månaders fängelse har utdömts. Där ingår Södertäljenätverkets av domstolarna fastställde ledare Bernard Khouris livstidsstraff som schablonberäknats till 18 års fängelse. Tyvärr har några av de dömda avtjänat sina straff och är nu ute i samhället och begår nya brott.

Polisen använder kodnamn på alla ärenden. ”Manfred” är exempelvis namnet på kyrkohärvan där huvudmannen, Halef Halef var ordförande för ett av Syrisk-ortodoxa kyrkans två stift. Halef är för övrigt kusin med riksdagsmannen Robert Halef (KD).

Rättegången mot de 17 åtalade i ”Manfred” som är misstänkta för fusk med anställningsstöd från arbetsförmedlingen håller på.

Pia Bergman är nationell samordnare i arbetet mot den grova ekonomiska brottsligheten på Skatteverket – en av åtta myndigheter i Operativa rådet. Tore 2 i Södertälje är bara en av flera insatser som leds av Operativa rådet mot grov organiserad brottslighet med inslag av parallellsamhälle ute i landet. – Men Tore 2 är den insats som varat längst. Det visar på nödvändigheten av att myndigheterna är uthålliga. Uthållig kriminalitet kräver uthålliga myndigheter, säger hon.

Har bilden av parallellsamhället i Södertälje stärkts under tiden? – Bilden bekräftas gång på gång att det är så det ser ut. Och som forskningen visar så tar sig brottsligheten in i det seriösa samhället.

Hon syftar på härvorna inom assistansersättning, hemtjänst och anställningsstöd som rullats upp.

Det senare är allvarligt, säger Pia Bergman: – Om man låter den organiserade brottsligheten ta sig in på marknaden blir de starkare, därför är det viktigt att hålla dem stången. Syftet är att skydda samhällets företag och individer.

-Pettersson tycker det är bra att myndigheterna är uthålliga som i Södertälje. Den organiserade kriminella klanbrottsligheten bland de nya svenskarna kostar miljarder bara i Södertälje, ännu mycket mer i Malmö och sammantaget hotar det hela vårt samhälle.

Jag har också varit uthållig och har skrivit om pojkarna och flickorna i Södertälje många gånger under flera års tid. Läs gärna något ur sagan om Södertälje som är många sagor men handlar om samma sak. Ska man bara ta ett namn i högen så kan man söka på Ataseven och se vad som dyker upp. Märkligt nog verkar inte denna systemhotande verksamhet ligga så högt på dagordningen hos riksmedia och politiker. Undrar varför?

Nedanstående rader har skrivits av Thomas Gür, invandrare från Turkiet och journalist.

De hånskrattar åt oss

Om du kommer från Mellanöstern ser du med förundran på skandinavisk samhällssyn. Du kommer från ett ställe som kännetecknas av blodiga strider mellan en lång rad grupper. Så din utgångspunkt är självbevarelsedriften. Den utgångspunkten tar du med till Skandinavien. Landet som du kommer till ser ut att ligga öppet med en massa fördelar som väntar på att bli utnyttjade. Så uppstår bidragsutnyttjandet, föraktet för det nya landet och synsättet ”det ju bara är svenskarna man lurar”. 


6 responses to “Hovrätten slår fast straffet – gudsmannen Halef Halef får fängelse

 • Monica

  Kristna personer är dom värsta hycklare som finns. En äldre kvinna engagerad i pingströrelsen sa till mig en gång att jag inte hade några förståndsgåvor att arbeta som apotekstekniker som hennes dotter. Att min hjärna inte räckte till. De skall väl inte ha några som helst världsliga ideér om statusyrken. De borde väl vara mer ödmjuka.

  Gilla

  • Joy

   Är själv uppväxt inom pingströrelsen och det finns lugna troende. Men de flesta är barnsliga och självgoda. Det är en osund miljö, folk vet saker om andra eftersom gud sagt det till dem, ungefär som i ditt fall. De trycker ner andra, exakt som du berättar. Kvinnosynen är bedrövlig, sexuella övergrepp och verbala trakasserier mot kvinnor vanliga. Kvinnor har ansvaret för mannens sexualitet, inte han själv. Det är fullt av fariseer, inte av ödmjuka kristna inom rörelsen.

   Gilla

 • Lena

  Det här äcklet, får han praktik på en skola ?
  http://www.friatider.se/skr-ckrunkaren-i-k-llaren-var-k-nd-profil-p-tv4
  Tv 4 en känd profil där och blev någon där antastad eller han ”sågade troligtvis inte av den gren han satt på”.
  ”Eller hans tvillngbror”———-finns ingen möjlighet för västerlänningar att se skillnad på dessa.
  Jag har suttit med pärmmeter av foton för att försöka identifiera, för min del fullkomligt omöjligt———alla var lika äckliga.
  I det här fallet finns det foto, starkt av kvinnan att ta foto !

  Gilla

 • Fredde

  ”– Vi är båda oerhört besvikna. Vi tycker verkligen att det fanns jättebra skäl att ändra tingsrättens dom, säger huvudmannen Halef Halefs advokat Henrik Olsson Lilja.”

  Men, vad han menade var:
  – Jag är oerhört besviken. Jag hade räknat med ännu mer feta arvoden. Nu tog det slut.

  Advokater – de lever fett på dessa ”pensionsräddare”.

  Gilla

 • Magnus 2

  Tänk om alla med en dold agenda inte hade haft sin religon att gömma sig bakom. De är på tiden att börja skilja på religon och ideologi och börja inse att religösa inte alltid är så hederliga, varken i sin predikan eller moral.

  Gilla

 • Stenbock

  Pettersson:
  Någonstans står skrivet,”den som söker skall finna”…I detta fall uppåt minst fem miljoner ! 🙂
  Vidare står det någon annanstans,”enbart vår Herre skall döma”…
  Detta sista har ju Hovrätten inte tagit i beaktande. 🙂

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: