“Israelpolitiken är skadlig och behöver omprövas”


UTRIKES. Israels ambassadör Ilan Ben-Dov skriver idag i Expressen om Sveriges skadliga Israelpolitk och vädjar att Sverige bör ansluta sig till sina europeiska partners och inta en mycket mer balanserad hållning i förhållande till Israel.

De senaste veckorna har både Norge och Danmark beslutat att utöka kontrollen av medel avsedda för den Palestinska myndigheten, med målsättningen att förhindra en situation där skattepengar överförs till palestinska organisationer som stödjer terror och uppvigling till våld.

Beslutet innebär inte att Norge och Danmark upphör med sitt stöd till palestinierna, inte heller har de för avsikt att skada relationerna till den Palestinska myndigheten.

Liksom flertalet europeiska stater, förstår både Norge och Danmark att det är möjligt att samtidigt ha goda relationer till både palestinierna och staten Israel.

Början av ett nytt år är också ett tillfälle att uppmuntra den svenska regeringen att omvärdera sin policy vis-a-vis Israel. Det är hög tid att uttrycka önskemålet om en betydligt mer balanserad och mindre ensidig Israelpolitik från svensk sida.

Var och en som har följt utvecklingen i Mellanöstern under de senaste åren, inser att regionen har förändrats i grunden. De som tidigare brukade tala om ”Mellanösterkonflikten” förstår i dag att det inte längre går att tala om en konflikt framför alla andra, utan att det beklagligt nog handlar om många olika konflikter.

Det är också tydligt att den arabisk-israeliska konflikten inte är den centrala konflikten i regionen. Också en betydande del av de arabiska staterna inser i dag klart och tydligt detta faktum.

Det är i själva verket uppenbart att nästan alla de kriser vi nu ser i Mellanöstern – och som pågått under de senaste sju åren, sedan början av den så kallade ”arabiska våren” – saknar all koppling till Israel.

Israel är den enda demokratiska staten i Mellanöstern och den enda som delar Sveriges grundläggande värderingar.

De som under så många år har hävdat att en lösning på den palestinsk-israeliska konflikten är nyckeln till fred i Mellanöstern och global stabilitet – och som alltför ofta placerat Israel på de anklagades bänk – förstår i dag att den våldsamma blodsutgjutelse som pågår mellan sunni och shia liksom de iranska mullornas försök att uppnå hegemoni i Mellanöstern genom understöd för våld och terror, utgör de verkligt allvarliga hoten mot stabiliteten i regionen.

Mellanöstern har förändrats och även Europa är statt i förändring. Allt detta kräver en anpassning och uppdatering av den svenska utrikespolitiken gentemot Israel – den enda demokratiska staten i Mellanöstern och den enda som delar Sveriges grundläggande värderingar.

Det har blivit hög tid att ompröva Sveriges hållning gentemot Israel, som kraftigt skiljer sig från flertalet europeiska nationers, och att reflektera över huruvida denna verkligen är gynnsam för Sveriges nationella intressen – eller i själva verket tvärtom skadlig. Vidare är det också läge att reflektera över huruvida den policy som varit rådande tills nu har ökat Sveriges möjligheter att påverka båda sidor i den palestinsk-israeliska konflikten (jag understryker: båda sidor) – eller tvärtom genom sin ensidighet bara har försvagat Sveriges möjligheter att påverka.

Alla europeiska stater i övrigt har nära och vänskapliga relationer med både palestinier och israeler. Dessa relationer innefattar en intensiv dialog med Israel – en dialog som baseras på sann vänskap, trots ibland djupa meningsskiljaktigheter.

Också för Sverige vore det nu läge att ansluta sig till sina europeiska partners och inta en mycket mer balanserad hållning i förhållande till Israel.

Det är hög tid för Sverige att omvärdera sin Israelpolitik.

Av Ilan Ben-Dov, Israels ambassadör i Sverige

-Pettersson vill påminna om att tvåstatslösningen redan finns. Juridisk bindande sedan 1922.

Tvåstatslösningen finns redan. Jordanien är en palestinsk stat.


8 responses to ““Israelpolitiken är skadlig och behöver omprövas”

 • Lagro

  1947-1948 motsatte sig judarna en palestinsk stat, därefter har det aldrig funnits någon plan på en palestinsk stat, som kan ses som självklart därför området är för litet för två stater.
  Israels plan är en stat, den judiska staten Israel, Västbanken ockuperades 1967 och strax efter började bosättningar byggas på området som sedan har fortsatt, därför kan det inses att Israel planerar inte för två stater på området.
  USA följer Israels policy och därför har USA erkänt Jerusalem som Israels huvudstad, som visar att Palestina kommer inte att skapas på Västbanken.
  EU kommer att följa USA i den här frågan, som de är tvungna till, därför EU kan inte motsätta sig USA.
  Socialdemokraterna erkände Palestina därför de önskar få röster från muslimer i Sverige och sedan vill de ha god relation till muslimländerna, som alla stödjer Palestina.
  Men erkännande av Palestina går emot Israel, USA och övriga EU länder, därför var det beslutet felaktigt, det är också en stat som inte finns.
  Västbanken kunde kanske bli en autonomi för palestinierna, men att det skulle bli en suverän palestinsk stat kommer aldrig att hända.
  De palestinska ledarna har ställt krav att Jerusalem skall vara Palestinas huvudstad och araber som blev tvingade att lämna området 1947- 1948 skall ha rätt att återvända, som med deras ättlingar rör sig om 5 miljoner araber.
  De här kraven som de palestinska ledarna framför är orimliga, därför det skulle göra att Israel som judisk stat försvinner och det blir en islam stat med sharia lagar och sannolikt etnisk rensning av judar.
  USA och EU kommer att försvara den judiska staten Israel, som borde ses som självklart.

  Gilla

 • eva

  Sveriges israelpolitik är en skam. Personligen är jag kluven till staten Israel i dess nuvarande form och landets politik med bosättningar, men jag tycker man från svensk sida i alla fall borde ha anständigheten att behandla Israel på ett balanserat sätt och inte bete sig som man gör. Som infödd svensk skäms jag över Sveriges politik gentemot Israel och över Margot Wallström.

  Gilla

 • Bajen666

  Pengar är uteslutet, vill dom ha ett vattenverk så skickar vi ett vattenverk eller bygger på plats, är det en skola dom vill ha så skickar vi en skola eller bygger skolan på plats är det mat dom vill ha så skickar vi mat…osv,osv,osv.

  Gilla

 • Truthfighter

  Precis!!! Tvåstats lösningen finns redan där. Det är är endast en enstatslösning finns. Nämligen ett arabiskt Sverige. Vi borde också få en tvåstatslösning. En med de ursprungliga svenskarna i. Och hela övriga världen, som en stat för de övriga. Varför ska vi acceptera ett taget land, när man inte accepterar Israelisk inblandning det minsta i palestina. Och vad ojar man sig för israelerna där, när man inte gör samma sak med muslimerna här. Vilken är skillnaden????? Och varför värna om palestinierna där, när man inte värnar om SD eller NMR här. För det är precis samma sak, om man tänker efter. Enligt det man inbillar sig. Att palestinierna kämpar för ett eget land. Då borde man också godta SD:s och NMR:s frihetskamp för VÅRT folk och land.

  Men det hela haltar inte bara där. Det ÄR JU INTE palestiniernas land i grunden. Det ÄR JU judarnas land. Så varför bråka på de judiska hemvändarna????? För att man GILLAR DEM SOM TAR ANDRAS LAND. Men bara om det är ideologiskt korrekt förståss.

  Om vänstern och dess gunstlingar massakrerar folk, är det godtagbart. Om högern gör detsamma är det totalt förkastligt. Även om det är socialistiska och islamistiska terrorsvin som förstör för oss hyggliga människor på värsta tänkbara sätt. Jag är heller inte för det. Men det är SET jag inte är för. INTE de av vänstern kompromitterade för de vänsterristiskt skyddade terrorgunstlingarnas skull. För jag gör inte skillnad på folk, när det gäller handlingar. De som är svin, är svin oavsett ideologi eller religion. Men sanningen talar. Och när den så gör, så bör den pekas ut, och inte fördöljas. Om nu en grupp individer domineras av våldsbenägenhet, eller dräggistiskt beteende. För det är BARA genom sanningen, vi kan utveckla vår värld positivt framåt!

  Gilla

  • Truthfighter

   GOTT NYTT ÅR PÅ ER FÖRRESTEN, ALLA MINA KÄRA HÄRLIGA VÄNNER!!! 🙂 Och ett gott valår månne det förhoppningsvis bli för oss sunda människor. Lev väl, och fortsätt att kämpa för de goda värdena och sanningen, som ni, liksom jag alltid har gjort! 🙂

   Gilla

 • tikamax

  Well said ambassadör Ilan Ben-Dov! Sweden is dishonouring ISRAEL and have done so TO LONG! Jag är så INNERLIGT TRÖTT PÅ det och Margot Wallström och hennes gelikar har en STOR SKULD i DETTA!!!!

  Gilla

 • Anders S

  Likt Trump används Israel av våra politiker/media för att styra bort vårt interesse från deras förehavanden och ansvar, deras totala brist både på mod och ärlighet.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: