Krafttag och nya lagar mot ”falska nyheter” i Frankrike


MEDIA. Frankrikes president Emmanuel Macron vill ta krafttag mot fejkade nyheter, så kallade fake news. Ett förslag på en ny lag kommer att läggas fram under 2018, lovade den franska presidenten i ett tal i dag.

Bland annat ska sajter vara skyldiga att redovisa vem som finansierar dem. Macron vill också att det ska finnas ett tak för hur mycket pengar som får läggas på sponsrat innehåll.

Om en sajt beslås med falska nyheter ska franska myndigheter kunna begränsa tillgången till det innehållet eller till och med blockera sajten, sa Macron.

The Guardian

-Pettersson tycker att det skulle behövas i Sverige också men då fick Aftonbladet, DN, Expressen, SVT, SR och många fler i PK-etablissemanget slå igen.

Risken är att sådana lagar används till att utöva censur även mot sanningen.


10 responses to “Krafttag och nya lagar mot ”falska nyheter” i Frankrike

 • eva

  Sådan här lagstiftning ligger farllgt nära början till censur. Vem/vad/vilka avgör vad som är falskt? Att endast klassificera något som ”falskt” kan i praktiken innebära att viktiga nyheter eller uppgifter inte får komma fram. Dessutom innebär upplägget att medborgarna inte bedöms som förmögna att själva göra en bedömning. Vårt medborgerliga ansvar tas bort.

  Gilla

 • Gus

  Sanningen ska segra ! Vi låter oss inte vilseledas och hjärntvättas av korrumperade journalister. SD i mitt ❤️

  Gilla

 • Stenbock

  Oj,oj,oj,….
  Nu hostar lusen på nytt.Ögnar som bekant för vissa dagligen över fransk press.Har därför fått en bild av denne mycket farlige snorvalp.Det sista p.g.a. det franska rättssystemet,där presidenten har en närmast diktatorisk makt. Denne uppkomling är,för att jämföra med någon i Absurdistan en kopia,av den gröna kommunisten Fridolin.En oerhört sliskig person,som liksom folkpartister hos oss,vänder kappan efter vinden.

  Gilla

  • Lena

   Instämmer tillfullo med dina ord, särskilt sliskig.
   Bävar för vad han tänker ställa till med, han ligger på knä framför ”mutti”, usch !

   Gilla

 • ruben

  Jag kan tycka att om det blir speciell lagstiftning mot fake news är man ute på hal is och förmodligen syftar man på s.k. ”alternativa medier” i första hand. Frågan blir förstås vilka, som bestämmer när de är falska. Tidningar och alternativa medier kan faktiskt bli lurade utan att det var meningen att sprida falska nyheter. Vilka källor skall godkännas och hur skall de tolkas. Vad och när anses det vara censur osv. Det finns redan lagar mot allmänfarlig falsk ryktesspridning och förtal, som borde utnyttjas oftare än den görs. Sprider man falska rykten eller medvetet undanhåller eller förvränger viktig information för allmänheten, så skall det lagföras med befintliga lagar. Det bör användas oftare tycker jag.
  Stora tidningar tycker jag har blivit maktens förtrupper och är överdrivet politiskt aktivistiska och agendastyrda.

  Gilla

 • ingemar

  ”Falska nyheter” är som sagt med stor sannolikhet också en omskrivning av; för den vanstyrande Regimen Obekväma nyheter!

  Gilla

 • Fyllfinnen

  Det låter bra, men problemet är nog att det är alternativmedia dom är ute efter egentligen. Titta bara på Tyskland, böter som är skyhöga ifall någon skriver något nedsättande men som fortfarande är sant. Dom vill stänga ute sanningen om deras dåligt förda politik, nu finns det ett sätt att lagföra deras sanning. En lite annan sorts diktatur att hålla folket på mattan, folket har inte råd att skriva vad dom vill. För det är förbjudet enligt lag att döda folk för deras åsikter

  Gilla

 • Torleif

  På 80- talet fanns det en tidning som hette En Ding Ding värld. Då var det ingen som protesterade om falska nyheter.

  Gilla

 • Suzie

  Först skapar makteliten i världen fake news för att med densamma införa ännu hårdare censur av fakta och sanning,allt för att göra Europa och hela västvärlden till en satanisk antidemokratisk totalitär diktatur som gynnar ett fåtal men förslavar den stora massan.Endast nationsfolken kan sätta stopp för detta bara de vill se fakta och sanning om vad som verkligen pågår bakom kulissserna så att säga.Allt är nu så uppenbart och ligger i ljusan dagen för den som vill se och höra sanningen.

  Liked by 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: