På Hagamannens tid gick det bra med signalement


BROTTSLIGT. De senaste två månaderna har det varit fyra överfallsgruppvåldtäkter i Malmö och en massa våldtäkter och andra bort i vårt land. Det är ytterst sällan som polisen går ut med signalement av någon anledning. Hagamannen var en våldtäktsman som härjade i stadsdelen Haga i Umeå åren.

Niklas Lindgren, Hagamannen, våldtog och misshandlade kvinnor åren 1998-2000, sedan följde ett uppehåll till december 2005 då en 51-årig kvinna överfölls, våldtogs och misshandlades svårt, bland annat fick hon ett öra avbitet.

Lindgren greps av polisen den 29 mars 2006. Han häktades och den 22 april erkände han att han utfört sex av överfallen. Den 19 juli 2006 dömdes han av Umeå tingsrätt till 14 års fängelse för våldtäkt i ett fall, grov våldtäkt och mordförsök i två fall samt två fall av försök till våldtäkt. Efter överklagan till Hovrätten för Övre Norrland dömdes Lindgren den 2 oktober 2006 återigen till 14 års fängelse. I hovrätten fälldes han även för en våldtäkt på en 15-årig flicka i stadsdelen Ersboda.

Signalement på Hagamannen bidrog till att han greps: ”Mannens tros vara mellan 20 till 30 år gammal och cirka 170-175 centimeter lång. Han ska ha små fötter. Han är ljushyad och har kort mörkt hår med höga vikar i pannan. Han talar svenska utan brytning eller tydlig dialekt”

Fantombild på Hagamannen. Expressen tvekade inte att publicera.

 

Hagamannen frigavs i juli 2015 efter att ha avtjänat 9 år av straffet på 14 år.


25 responses to “På Hagamannens tid gick det bra med signalement

 • eugenecork

  varför inte på Arendorffs tid, Hagamannen är nutid

  Gilla

 • age

  Anledningen kan vara att ser likadana ut.

  De tre djärva Jugoslaver, som slog min pappa medvetslös för att ta pensionen han just hämtat ut, kunda han inte identifiera.
  ”De ser ju likadana ut allihopa” sade han.
  Han hade ändå jobbat i servicebranchen så han var tränad på att se folk.

  Han dog senare av skadorna från rånet.
  ”Balkanfolket” är inte mina idoler!

  Liked by 1 person

 • ingemar

  Även på hans tid fick man anstränga sig för att i propagandasyfte hitta en Vit man att hänga ut! bland alla utlänningar!
  Därmed inget försvar för hans sjuka vidriga handlingar.

  Gilla

 • eva

  Med i alla fall större sannolikhet hade polisen gått ut med signalement om mannen ifråga hade hetat Anders Svensson eller liknande och haft ljus hy, ljusa ögon och ljus hårfärg(även ljust brun).
  Inget signalement är också ett signalement.

  Gilla

 • Oskar

  Är det någon som fått se på Svenska nyheter hur det gick med nyårsfirande i Berlin, Paris eller Bryssel? Glömde SVT eller TV4 att informera?
  På utländsk TV fick man se Julpynt och julgranar med julgranskulor.
  SVT hade en tulpan.

  Gilla

 • Mia

  Om en våldtäktsman idag härjat inom samma område i flera år skulle man med all sannolikhet gå ut med både fantombild och signalement.

  I fallet med Hagamannen fanns det sex drabbade kvinnor som kunde ge upplysningar om hans utseende.

  Gilla

   • Mia

    Jag läste en gång (hittar inte artikeln) om en erfaren polis som skrev om ämnet signalement och dess för- och nackdelar.
    Varav nackdelarna var ganska många. Han tyckte också att det är polisens sak att från fall till fall bedöma värdet med ett sådant.
    Till sist nämnde han att många ropar på signalement för att få veta gärningsmannen etnicitet, men den servicen tänkte inte polisen hålla med.

    Gilla

   • Pettersson

    Mia, det finns säkert nackdelar med signalement, men jag undrar om svenska poliser är smartare än deras norska och danska kollegor där signalement anges betydligt oftare och det förs statistik på etnicitet på dömda gärningsmän för att veta var riskerna är störst och var det är bäst att sätta in eventuella insatser.

    Det gjordes tidigare i Sverige, kriminalvården förbjöds att registrera etnicitet 2002, och om det blivit bättre eller sämre de senaste 15 åren…

    Gilla

   • Tomas

    Men herregud Mia!. Ett avgörande skäl att gå ut med signalement är att informera de kvinnor/flickor som fortfarande tror att den ökande våldsspiralen, beror på större benägenhet att anmäla våldtäkter. Flickor/kvinnor måste bli informerade om den usla kvinnosyn som våra älskade vänner från andra länder har. När vi har en regering som totalt blundar för problem med gruppvåldtäkter, då måste media gå ut och varna befolkningen. Regeringen har inte ens kommit med lagförslag gällande begreppet ”gruppvåldtäkt”. ”Gruppvåldtäkt” finns ofattbart inte benämnt i vår lagbok. Däremot kom det en ”samtyckeslag” igår??? Vad händer ”samtyckeslag”??? Samtycke har alltid varit en självklarhet, annars är det våldtäkt

    Gilla

   • Mia

    Tomas
    Polisen borde också gå ut med en varning till kvinnor och tjejer att inte vistas ute ensam nattetid i kraftigt berusat eller i drogat tillstånd då omdömet försämras. I många fall av just gruppvåldtäkt har det varit så.
    Plus att tjejerna i det tillståndet har tagit sig frivilligt hem till okända män. Åtminstone i kända fall som man kunnat läsa om.
    Signalementet mörkhyade, svartklädda, unga män som talar med brytning stämmer in på allt för många och blir ganska värdelöst.

    Gilla

   • Mia

    Pettersson
    Jag tycker också att polisen bör få föra statistik på etnicitet på dömda gärningsmän. Jag vet inte skälet till varför det togs bort, men det ska jag ta reda på när jag får tid.

    Gilla

   • Lena

    Lynchmobben ger sig på en kvinnlig polis i en förort till Paris.
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-5226981/New-Years-assault-policewoman-filmed-attackers.html
    Titta och lyssna på dräggen !

    Gilla

   • Billy Boy

    Lena

    Hemsk video som visar den hysteriska pöbelns vidriga överfall på den kvinnliga polisen och tydligen också på hennes manliga kollega.

    Tack för att du visar den brutala verkligheten som den ser ut.

    Ynkligt fega SVT förmedlade bara nyheten så här på text-TV.

    137 SVT Text Tisdag 02 jan 2018
    UTRIKES PUBLICERAD 2 JANUARI

    Fransk oro över våld mot poliser

    Frankrikes regering rasar mot en miss-
    handeln av två poliser som inträffade
    under en fest i Parisförorten
    Champigny-sur-Marne på nyårsafton.

    Misshandeln, som fångades på film,
    visar hur en av poliserna ligger på
    marken och tar emot slag och sparkar
    från festdeltagarna.

    De skyldiga till lynchningen av
    poliserna som gjorde sin plikt på
    nyårsnatten kommer att straffas,
    enligt president Emmanuel Macron.
    Ingen har dock gripits. Drygt 1.000
    bilar brändes i Frankrike under nyårs-
    natten och över 500 personer greps.

    Inget mer på SVT:s hemsida, Ingen video, Inga bilder, Inget textreportage. Nada so far. Dom vill tydligen så länge som möjligt dölja hela sanningen för svenska folket.

    Gilla

   • Lena

    Billy Boy :
    Inget är sig likt i Frankrike längre om man besöker tätorter, julmarknaderna var helt galet kontrollerade, besökarna blev mer visiterade än på flygplatserna och militär gick två och tre beväpnade med automatvapen.
    Nyårsrakerterna brukar vara väl organiserade och mycket vackra, där jag vistades så var de en blek skugga av tidigare, nu är jag på landet långt ute och här är det lugnt, hoppas att det får fortsätta så.
    I min närmaste stad så ser jag inga hucklen och hör inga arabiska läten.
    Efter några dagar med kraftiga vindar så är himlen kristallklar, solen skiner och en del växter börjar att spira om hopp inför våren.

    Gilla

 • Fiona1177

  Så länge det inte klart framgår att det är Svensson, så är det inte heller Svensson. Det har vi lärt oss vid det här laget.

  Gilla

 • ossie

  Inget signalement är också ett signalement.

  Gilla

 • Rolf

  Inget signalement kan bara betyda en sak.

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Vad är det som är så svårt att förstå för dumsvensken?

  I det nya Sverigeistan precis som i mellanöstern, ses kvinnor som horor om dom går ut utan burka och manligt förkläde och kan våldtas, misshandlas och smädas efterbehag!

  Så det är bara för alla som inte vill kulturberikas att hålla sig hemma!

  Glöm inte bort att utan kvinnlig rösträtt i Sverige, så hade SD troligtvis haft egen majoritet i riksdagen efter valet 2014!

  Gilla

 • Cinna

  Signalen som sänds ut är att det är fritt fram att ”roa sig” med överfallsgruppvåldtäkt.

  Dessa kommer öka i frekvens.

  Gilla

 • Cinna

  Våra grannländer lämnar ut signalement, men inte Sverige nuförtiden.
  Det kan vara en av förklaringarna till att andelen uppklarade brott minskar.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: