Arabisk apartheid mot palestinier

av Khaled Abu Toameh 31 december, 2017.

  • Palestinierna menar att de står inför en ”etnisk rensning” i Irak. Den nya irakiska lagen berövar palestinier som bor i Irak deras rätt till gratis utbildning, sjukvård och resedokument, och den förnekar dem anställning vid statliga institutioner.

  • Ingen ägnar någon uppmärksamhet åt palestiniernas elände i arabländerna. Stora nyhetsmedier runtom i världen täcker knappt nyheten om den kontroversiella irakiska lagen eller förflyttningen av tusentals palestinska familjer i Irak. Journalisterna är för upptagna med att jaga en handfull palestinska stenkastare utanför Ramallah. En palestinsk flicka som slog en israelisk soldat i ansiktet drar till sig mer intresse i media än arabisk apartheid mot palestinierna.
  • Palestinska ledare bryr sig samtidigt inte om sitt eget folk i arabiska länder. De är alldeles för upptagna med att hetsa palestinierna till att gå emot Israel och Trump för att ägna sig åt sådana futtiga frågor.

Irak har precis anslutit sig till den långa listan av arabländer som skamlöst utövar apartheid mot palestinier. Antalet arabiska länder som tillämpar diskriminerande åtgärder mot palestinierna medan de låtsas stötta deras sak är chockerande. Arabiskt hyckleri uppvisas än en gång, men vem tittar åt det hållet?

Internationell media – och till och med palestinierna – är så upptagna med den amerikanska presidenten Donald Trumps uttalande om Jerusalem att palestiniernas svåra situation i arabländerna inte längre är aktuell. Sådan apati gör att arabiska regeringar kan fortsätta med sin antipalestinska politik eftersom de vet att ingen i det internationella samhället bryr sig – FN är för upptaget med att fördöma Israel för att kunna göra mycket annat.

Läs vidare

 

4 thoughts on “Arabisk apartheid mot palestinier

Kommentera