Efterfrågan på hundkött minskar i Sydkorea


GOTT OCH BLANDAT. Färre sydkoreaner äter hundkött och många hunduppfödare stänger sina verksamheter. Men trots svikande efterfrågan anklagas djurrättsaktivister som vill förbjuda hundköttskonsumtion för västerländskt hyckleri.

Sydkoreaner tros konsumera omkring en miljon hundar om året. Men traditionen har minskat eftersom allt fler ser hundar som husdjur i stället för som boskap.

– Den här verksamheten är dömd. Jag ville sluta innan det är för sent, säger hundköttbonden Kim Young-Hwan som nyligen sålde sina 170 djur till en amerikansk välgörenhetsorganisation som ger hundarna adoptivhem i väst.

Enligt en undersökning i år så äter 70 procent av sydkoreanerna inte hundkött, men mycket färre – cirka 40 procent – tycker att det ska förbjudas.

Djurrättsaktivister uppmanar bland annat till bojkott av OS i Pyeongchang om inte hundköttshandeln förbjuds. Men den här sortens kampanjer provocerar och många beskriver det som dubbelmoral.

”Jag äter inte hundar, men jag äcklas av dem som predikar att endast djur som västerlänningar anses vara gulliga nog eller vänliga nog förtjänar att leva”, säger en kommentar på ett nätforum.

Liknande debatter har uppstått i andra asiatiska länder där man brukar äta hund.

Kinas mest anmärkningsvärda hundköttfestival i staden Yulin har lockat stora folkmassor trots internationell upprördhet, och hundköttssäljare påstår att kritiken faktiskt har uppmuntrat fler till att äta hund.

Taiwan förbjöd hundköttskonsumtion i april till blandade reaktioner. En del ansåg det orättvist att utesluta vissa arter under det som hånfullt kallats för en ”skyddslag för söta djur”.

AFP

-Pettersson säger att smaken är som baken, delad. Men jag tror att jag skulle föredra hund framför surströmming…


10 responses to “Efterfrågan på hundkött minskar i Sydkorea

 • pettersonaxeagentlemansgentleman

  En remarkabelt osmaklig slutkommentar, Pettersson!
  Jag är väl medveten om att denna plattform tillhör Dig – icke desto mindre borde Du då agera i enlighet med vad man förväntar sig av en föredömlig samhällsaktör.
  Nåväl, även solen har sina fläckar.
  Beträffande surströmming tycker jag vi skall skicka denna otjänliga föda åt samma håll som ärkebiskopen – nämligen åt helvete!

  Andreas, värdekonservativ nationalist, realist, troende kristen OCH utpräglad djurvän.
  Tack för ordet 🙂

  Gilla

 • TSwedenNow

  ….står i Bibeln att man inte ska äta djur med tassar 🙂

  Gilla

 • Clarence H.

  Det blir bara värre!

  En äldre kvinna, som betalar för att få hemtjänst, hade gjort en matlista på varor, som en ur personalen skulle inhandla. På listan stod tre varor som innehöll griskött.

  Allt inhandlades utom just dessa tre varor och det var med just förklaringen att den anställde vägrar att befatta sig med något som har med griskött att göra av religiösa skäl.

  http://ttela.se/%C3%A5sikt/debatt/religi%C3%B6sa-sk%C3%A4l-f%C3%A5r-inte-hindra-hemtj%C3%A4nsten-att-k%C3%B6pa-julskinka-1.4952132

  Gilla

 • putte

  Här i Sverige ökar efterfrågan på lammkött ifrån såväl tvåbenta som fyrbenta varelser .

  Gilla

 • finlandssvenskan

  Problemet är att hundarna och katterna torteras till döds för ju mera djuret lider före sin död ”desto bättre är köttet”. Så det handlar om bestialisk grymhet och inte om att hundar och katter är för söta för att ätas (vilket de ju nog också är).

  Liked by 1 person

  • larslindblog

   Vi vita västerlänningar har en del goda sidor..t.e.x det är inte OK att plåga djur

   Gilla

   • Kenth Andersson

    Åja vi ska inte slå oss för bröstet, nog plågas djur i västvärlden vem minns inte de vidriga filmerna från bland annat djurtransporterna inom EU, om inte det var djurplågeri så vet jag inte och denna djurplågande rikemansklubb är ju duktiga och hycklande Sverige medlem av !!!!

    Gilla

  • Thomas

   Ja du Finlandssvenska – tänk om Korea skulle kräva att Renarna skulle fridlysas – dom är ju väldigt söta.
   eller om Tyskland skulle kräva förbud mot Älgjakt.

   Gilla

  • Sisu

   Handlar också om att de dränks för att inhalera så mycket vatten som möjligt eftersom de säljs per vikt.

   Gilla

   • Leif

    Vatten de ev inhalerar hamnar då i lungorna.. påverkar på intet sätt vikten på köttet. Däremot..stek en sprutsaltad fläskkotlett så får du se på bedrägeri. 50% vatten. Köttindustrin är på många sätt vidrig. Vare sig det gäller hundar i korea eller grisar i danmark. Köp svenskt så långt det går,och gynna inhemska köttproducenter. Då kanske vi kan gå ett litet steg tillbaka mot något som liknar självförsörjning..innan det är helt försent. Nåväl,koreaner skulle nog fundera både en och två ggr innan de satte tänderna i kräftor eller surströmming..

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: