Skjutningarna fortsätter i ökande takt


BROTTSLIGHET. 306 konstaterade skjutningar har skett i Sverige hittills i år. 41 personer har dött och 135 skadats. Polisen arbetar brett för att minska antalet skjutningar.

Från juli, som hade exceptionellt många skottskadade, och framåt har det totala antalet skadade per månad fortsatt att vara på högre nivåer jämfört med första halvårets månader. Region Stockholm och region Syd har flest skjutningar, 110 respektive 92 hittills i år. Region Nord har minst antal skjutningar, fem stycken.

En stor andel av skjutningarna bedöms vara kopplade till konflikter mellan kriminella. Konflikterna bottnar ofta i narkotikauppgörelser, rivalitet och hämndaktioner. Brottsoffer och gärningsmän är unga, många är födda på 90-talet, och svåra att motivera med sociala insatser.

En majoritet av skjutningarna sker på allmänna platser i tättbebyggt område. Andra vanligt förekommande brottsplatser är skjutning mot fordon i rörelse alternativt skjutning mot bostad eller annan byggnad. Skjutningarna är numera mer omfattande och hänsynslösa.

– I dag skjuter man mer urskillningslöst, tre magasin i stället för tre skott, säger Patrik Hertzman förste forensiker och vapenundersökare på Nationellt forensiskt centrum.

Ett arbete pågår på bred front för att minska antalet skjutningar

Polisen arbetar direkt mot de kriminella och med att minska förekomsten av illegala vapen genom traditionellt polisarbete som att spana, gripa, beslagta och lagföra.

En riktad insats mot illegala vapen genomförs i polisregion Stockholm.

Fokus är att minska antalet skjutvapen, få bort handgranaterna samt få skjutningarna att upphöra och öka tryggheten. Metoden är att identifiera de mest centrala aktörerna i de kriminella nätverken och minska deras möjlighet att begå brott.

I Uppsala pågår en större insats mot grov brottslighet och förra veckan fokuserade man på att beslagta kriminellas vapen. 25 husrannsakningar gjordes och 26 personer frihetsberövades.

Även ett internationellt arbete pågår

– Vi arbetar för att minska förekomsten av illegala vapen. Svensk polis samarbetar strategiskt och operativt med samtliga länder på västra Balkan och övriga Europa för att upptäcka och motverka de nätverk och individer som smugglar vapen, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på nationella operativa avdelningen.

Många vapen skickas med post. Vapen beställs på internet från legala vapenhandlare i Europa och förs sedan illegalt till Sverige. Här utnyttjas olikheterna i ländernas vapenlagstiftning.

Polisen arbetar även med spaning på internet och darknet för att upptäcka handel av illegala vapen.

– Vi samarbetar med andra myndigheter och länder för att förhindra, försvåra och utreda brott. Men fler verktyg behövs. Vi vill till exempel få möjlighet att få tag på de kriminellas datorkommunikation, säger Linda Staaf.

Nationell statistik 170101-171213

Polisen

Definitionen av bekräftade skjutningar

En konstaterad skjutning är att det avfyrats projektiler med krutladdat vapen och det finns spår efter detta i form av kulor, hylsor eller skador på material eller personer som kommer av beskjutningen, alternativt att det finns fler än ett oberoende ögonvittne till skjutningen. Skjutningen måste också vara icke-legal och i inte uppenbart oavsiktlig.


17 responses to “Skjutningarna fortsätter i ökande takt

 • Luntan

  Ineffektiva skyttar… Då många kriminella har skottsäker väst på sig vilket kanske skyddar mot pistolskott med 9 mm kaliber, så borde man föreslå dem att de går över till Winchester caliber till vilken det finns olika patroner med bättre genomträngningsförmåga.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Trygghet !

  Gilla

 • Ludde

  Polisen jobbar brett ! Så brett att de inte hittar till jobbet.

  Gilla

 • Grune

  Jag tycker att folk skall sluta gnälla Svenska folket vill ju ha det så här och nu har dom fått precis vad dom önskar, så dom borde hurra för varje brott som begås. KORKSKALLAR.

  Gilla

  • Kenth Andersson

   I riktiga demokratier ska majoriteten bestämma om Sverige med en allt mer ökande censur och ständiga mörkläggningar inom vissa områden numera är en äkta demokrati eller ej kanske tål att fundera på !

   Gilla

 • Peter Skoglund

  ”Årets julklapp – Eller vad f-n får jag för pengarna?”

  https://ledarsidorna.se/2017/12/arets-julklapp-eller-vad-f-n-far-jag-for-pengarna/

  Gilla

 • eugenecork

  har någon här som koll på statistiken i den övriga
  civiliserade värden, hur vi i Sverige ligger till beträffande
  ”blattekriminalitet”?…skulle vara intressant ha kläm på!

  Gilla

  • Stenbock

   I Europa måste vi leda skyhögt.Detta grundar jag på nyheterna i de dagstidningar,jag dagligen ögnar över,från Oslo till Rom,samt Paris till Wien….Tyvärr behärskar jag inte de slaviska språken.Därför finns de f.d. Östländerna i centra-europa inte med i min läsecirkel.

   Gilla

 • Ruth Magnusson

  Bara 306 skjutningar och det är endast 11 dagar kvar på detta året, alltså inte ens en skjutning om dagen. Det är väl det 87:an röstat på. Eller?

  Gilla

 • Gus

  Konserver och vatten för en vecka …..

  Gilla

 • ossie

  Hörde vår superkorkade svetsare vara upprörd över att polisen inte prioriterar sexbrott. Han är ju själv ansvarig att vi har världens mest inkompetenta polisledning sen att tack vare hans vänner invandrarna polisen har upp till halsen av mord att utreda och att de inte får de resurser de behöver är hans ansvar, Eller menar fanskapet att man ska prioritera sexbrott före mord. Fast när det gäller sk saneringsmord så kanske det vore bra om de nedprioriterades.

  Gilla

 • Stenbock

  Vet någon vem som tillverkar dessa ljudsensorer ? I så fall skall vi alla gå in och köpa aktier i det bolaget.Sådana lär behövas överallt i Absurdistan.
  Ljudet av skottlossningar ljuder nu även i småbyar ! 😦

  Gilla

 • Fredde

  Hela Sverige ska vara tryggt enligt vår statsminister.
  Och honom kan man ju lita på, eller hur var det nu?

  Gilla

 • Rolf

  Sverige har aldrig varit tryggare.

  Gilla

  • Fredde

   ”Hela Sverige” är för Betnér och Schyffert hemmastället Café Opera.

   Vad som händer utanför har de ingen aaaning om…

   Gilla

  • Jag

   Bettner och Schyffert är ovanligt tysta! Ja just ja, Schyffert tar ju hand om grisar! Är det inte bättre om han tar hand om våra ”pensionsräddare”?
   Var är Ernman?
   De tycker att Sverige är tryggt men vart trycker de någonstans??
   Har verkligheten kommit ikapp dem?

   Gilla

  • Kenth Andersson

   Jo, när vi som haft tur livet växte upp i ett icke mångkulturellt Folkhem då var det riktigt tryggt men idag är det ju som sagt bara tryggt i etablissemangets verklighetsfrämmande och välgödda värld !

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: