”Antisemitismen har varit rå och uppenbar för alla som vågat öppna ögonen”


ANTISEMITISM. Viktor Hardarson skriver en läsvärd krönika om antisemitismen i Samfundet Sverige-Israels nyhetsbrev. Läs mera på hans Twitterflöde.

Jihad i Malmö saxar slutet av hans läsvärda krönika.

Att se antisemitismen växa till sig i Sverige med hjälp av media och statsmaktens godkännande har varit en sorg för mig personligen. Jag vet att det bara börjar med judarna.  De är kanariefågeln i kolgruvan. Men resultatet har alltid igenom historien varit sönderfall och försvinnande av den värld vi känner.

Antisemitismen har också kommit hit med folk från Mellanöstern. Folk vars regeringar även samarbetade med nazisterna under och efter Andra Världskriget. Nazister som spred sitt judehat och hittade en fin grogrund i islams mer radikala kretsar.
Vi har länder i Mellanöstern som man kan inte säga annat om än att är antisemitiska. Länder som Pakistan som inte släpper in dig om du har en israelisk stämpel i ditt pass. Länder som Malaysia där judar är förbjudna eller Iran som hotar Israels förintelse. Att människor som kommer från dessa länder är präglade av antisemitism och tycker att judar skall dö, som vi har nu hört ropas i Malmö, är endast ”normalt”.
Vi är alla färgade av vår uppväxt och vår omgivning på både gott och ont.  Det säger ganska mycket om hur skruvat detta är när människor tycker att det är moraliskt rätt att diskriminera, förfölja och även döda judar av den enda anledning att de är judar.
Och dessa har inte fått nån hjälp av varken vår media eller politiker. Med några få undantag.
När svenska folket, både de som bott här hela livet och de som jag, nyinvandrade, får sen läsa i Aftonbladet att Israel stjäl organ från döda palestinier, titta på Bards antisemitiska tekningar i SvD och se på program efter program på statstelevisionen, ofta nyheterna, där Israel anklagas för apartheid, mörda palestinska barn i Gaza osv då fylls vi av indignation. Det som är värre är att de som redan är påverkade av antisemitiska uppfattningar, propaganda och konspirationsteorier får sin världsbild bekräftad.
Och om man ännu inte är säker på att det är okej att behandla judar på samma sätt i Sverige som i sina gamla hemländer då får man oväntat, men säkert tacksamt, stöd från våra politiker som glatt poserar med kartor där Israel är utraderat, med bilder av terrorister och röstar på den ena antisemitiska och Israelfientliga resolutionen efter den andra på den internationella scenen samt kommer fram i TV och anklagar Israel för ”utomrättsliga avrättningar” och på samma gång ursäktar palestinskt och arabiskt våld mot judar jämte att man betalar ut miljardbelopp till terrorister som söker Israels förödelse.
Kom ihåg att dessa gör ingen skillnad på juden eller Israel. Det är det judiska som hatas och som skall förstöras.
Detta har pågått åtminstone hela tiden sen jag kom hit 2002.
På samma tid får man gå igenom en bombsäker sluss om man skall besöka judiska byggnader, judar vågar inte visa offentligt att de är judar och även för endast dryga två år sen bevakades den judiska förskolan i Stockholm med K-pistar.  Är det att undra varför svenska judar mer och mer pratar om att emigrera till Israel?
2014 hade vi en liten pro-Israel demonstration i Uppsala. Med ca 200 deltagare på ett torg ca 20×50 meter fick vi ha kravallstaket och 70 poliser. Det var den uppskattade hotbilden hos polisen som i sin tur hade blivit hotad med våld av palestinska organisationer om vi skulle ha israeliska flaggor på plats.
Antisemitismen har varit rå och uppenbar för alla som vågat öppna ögonen trots Dan Eliasson babbel om att ”antisemitismen har kommit krypande”.
Våra media har valt sida i konflikten.  Det har våra politiker också gjort. De har mycket enkelt och kallt kalkylerad bestämt sig för att för att få makt och behålla den behöver de de muslimska rösterna.  Man offrar Israel och svenska judar för eget maktbegär.
Men nu är verkligheten ikapp oss.
Nu ser vi resultatet av våra val.
Nu är det uppenbart och alla kan se det som varit illa dolt under ytan i alla dessa år.

Och därför överflödas nu media av den ena skribenten efter den andra som fördömer och beklagar sig över det de borde fördömt och beklagad sig över för länge sen. Även våra politiker börjar nu höja rösten, men de kommer jag att tro på när jag ser handlingar följa deras uttalanden.

Till och med vår utrikesminister, Margot Wallström, har uttryckt sin sorg på Twitter och sagt att hot och hat är oacceptabelt i Sverige. Men kära Margot…dina handlingar talar för sig. Och de skriker många gånger högre än dina ord. Hon behöver inse att hon kan inte rösta på resolutioner i internationella sammanhang som fråntar judarna deras historia för att sen nästa dag påstå att hon är vän med judar och Israel.

Det funkar inte så. Eller som hon sa själv: ”Man måste kunna skilja på politiska beslut och antisemitism”. 

Det är nåt som Margot gång efter annan visat sig helt oförmögen om. Politiska beslut är inte något annorlunda än andra beslut, önskningar och uttryck och kan lika mycket vara antisemitiska som något annat.

Speciellt när det kommer från länder och organisationer som är överflödande av judehat. Det är dags för Wallström kanske att börja ifrågasätta motiven hos dem som lägger fram dessa resolutioner. Kanske är det så illa att hon är medveten och kanske är det så extremt illa att hon är enig? Men det kan bara hon själv svara på.
Nu är det dags att vakna.
Dags att kavla upp ärmarna och börja jobba.  Börja utbilda befolkningen, polisen, myndigheter och absolut våra politiker om vad antisemitism är. Vad demokratibegreppet innebär.

Beatrice Ask skriver i Aftonbladet idag att hon vill se ännu mer satsningar på säkerheten för judar i Sverige.

Men det vill vi inte.
Vi vill att judar skall få känna sig trygga på gatorna. Att de skall kunna storma synagogorna på sina högtidsdagar fulla av glädja och förväntan men inte stå i kö och vänta när säkerhetsvakterna skannar av och släpper in en och en i taget oroliga över vad som kan hända i den kön. Vi vill inte ha skottsäkert glas i fönstren, beväpnade vakter hos våra barn eller vara oroliga varje år om vi har råd med all den nödvändiga säkerheten som behövs för att känna oss trygga i vår identitet.
I dessa dagar firar vi Chanuckah. Då minnes vi mackabéernas befriande av Jerusalem,
Templets återinvigning och ljusets seger. Och på samma sätt som oljan räckte alla de 7 dagar som G-d hade skapat och så en till, på samma sätt kommer det judiska folket att fortsätta leva.
Vid Babylons floder
satt vi och grät,
när vi tänkte på Sion.
I pilträden som växte där
hade vi hängt våra lyror.
De som höll oss fångna
bad oss att sjunga,
de som släpat bort oss
bad om glada visor:
”Sjung för oss en sång från Sion!”
Men hur kunde vi sjunga Herrens sånger
i ett främmande land?
Om jag glömmer dig, Jerusalem,
må min högra hand förlamas.
Må min tunga fastna vid gommen
om jag inte tänker på dig,
om jag inte sätter Jerusalem
högre än all annan glädje.

10 responses to “”Antisemitismen har varit rå och uppenbar för alla som vågat öppna ögonen”

 • Matsini

  Vet ni… JAG tror, att vi missar en lösning!
  – Vad är problemet? INTE konsekvenser! Eller effekter av UTAN, orsaken till dessa!
  Jag ser orsaken som enbart liggande i islams religiösa lära!
  Jag har studerat islam i Sverige under 20 år och anstränger mig sedan tre år tillbaka med att söka förklara lagen till skydd för medborgarnas rätt till religionsfrihet för alla som vill höra!
  – Följer vi den lagens krav på en religion så äger inte problemet längre rum! För islam kan inte ordna sig efter VÅR lags krav om att ”innefatta friheten att byta religion eller tro”!
  Och – OBSERVERA: ”byta”! Inte ‘avsäga’ sig!!!

  – ‘En gång islam, alltid islam.’, säger Kairo-deklarationen som ‘deklarerar’ islams syn på en människas fri- och rättigheter!

  NEJ! Lösningen på alla problemen är att verkställa lagen om medborgarens religionsfrihet och – STÄNG ISLAM! …med fullt stöd av lagen!

  https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-19941219-om-den-europeiska-konventionen_sfs-1994-1219

  Gilla

  • Matsini

   Mitt problem är att INGEN – LYSSNAR, LÄSER, LYDER och LÄR!
   Lösningen står där men ingen läser den… 😦
   …jag fattar A B S O L U T – noll! :-O

   Gilla

 • Peter Skoglund

  ”Luther, Marx, Arafat och Palme. Och antisemitismen”.

  ”Marx socialism är egentligen bara en variant på den kristna konspirationsteorin om att ”judarna” styr världen, men ordet jude har bytts mot borgare eller kapitalist”, skriver Aron Flam som följer en antisemitisk röd tråd från polyteistiska greker till idag. 

  https://www.dagenssamhalle.se/debatt/luther-marx-arafat-och-palme-och-antisemitismen-19865

  Gilla

 • Kurt Kodstedt

  Sverige och Sefan Löven är nu kända över hela jorden som Judehatets Högberg, detta har sanktionerats av Socialdemokraterna då de sedan länge importerat muslimer till Malmö för att med socialbidragen köpa deras röster!
  1)Hela världen kunde se muslimerna skrika ut att de skulle döda judar!
  2)Hela världen kunde se att i Malmö står polisen och tittar på när muslimer hotar med att döda judar!
  3)Andra lagar gäller för de 100 tal svenska pojkarna i NMR och muslimerna….Det är politiskt styrt, det fanns polisresurser i Göteborg, i Malmö agerade de inte, de gjorde ingenting för att avbryta en olaglig muslimsk demonstration!
  4) Stefan Löven är den största nazisten eller vi borde kanske även kalla honom muslimen, – en nazist och muslim som vill förinta den etniskt svenska befolkningen och även de skötsamma, duktiga judarna!

  Gilla

  • Kurt Kodstedt

   Man måste högakta judarna, Albert Einstein var jude….Fritz Kreisler och Paganini likaså….för att nämna 3 st! Igår tittade jag på ”snillen samtalar” – nobelpristagarna…..Samtliga såg ut som äldre vita svenska män…..Konstigt att den grupp som föraktas så totalt av vänsternazisterna ändå är de mest framgångsrika människorna på jorden….!

   Gilla

 • Lagro

  Judehatet i Sverige hör samman med röstimporten från de muslimska länderna, som har islam som sin religion.
  De muslimska länderna anser att staten Israel skall övertas av muslimer och det skall bli en islamsk stat med sharia lagar.
  Det första steget är att en Palestinsk stat bildas på Västbanken för att sedan genom terrorism ta över landet det som är Israel idag.
  Nu var det en illegal demonstration i Malmö där deltagarna skandalerade
  ”död åt judarna” och polisen gjorde ingenting.
  En sådan illegal demonstration med sådant budskap borde ha stoppats omedelbart, de som gick i demonstrationståget var muslimer och ett fåtal andra sympatisörer för deras budskap.
  Eftersom ingenting gjordes för att stoppa den här illegala demonstrationen får man lätt uppfattningen att auktoriteten stötte den.

  Gilla

  • Lagro

   Orsaken att det aldrig kommer att bli någon suverän Palestinsk stat är att det skulle hota Israels säkerhet.
   Det har kommit uttalanden bland annat från Hamas att när en Palestinsk stat bildas på Västbanken kommer araberna ta över hela Israel.
   Palestinierna har alltid ställt villkoret att Jerusalem skall vara deras huvudstad och att 800.000 palestinier som fick lämna området 1947- 1948 med deras ättlingar skall ha rätt att återvända, som rör sig om ca 5 miljoner idag.
   Det är mycket lätt att inse deras plan är att ta över Israel, men som inte kommer att ske.
   Jerusalem är idag Israels huvudstad genom USA med Trump godkännande, därför blev besvikelsen stor hos muslimerna och även Margot Wallström och Stefan Löfven, därför det bevisar att det blir ingen suverän Palestinsk stat som de trott, men när har de haft rätt, utan gör endast felbedömningar.
   Man kan påstå att utrikespolitik är inte Margot Wallströms starka sida utan hon borde syssla med annat.

   Gilla

 • Hanna

  Viktor H du har rätt i det du skriver men samtidigt skriver idag i SvD två överlevare av förintelsen att det stora hotet mot judarna är Donald Trump och högerextrema partier i Europa och det tror jag mindre på faktiskt.

  Gillad av 1 person

 • centurion

  Tror inte att det finns så särskilt många av, oss ¨vanliga svenskar¨, som har något speciellt emot just judar. Vi har ju vuxit upp med att de är och var offer. Och det kanske stämmer. Den enda s.k. erfarenhet som jag själv besitter i ämnet, begränsas av de historiska skildringarna från krigets fasor. Några andra spörsmål kan jag faktiskt ej komma på. Som ur-svensk föraktar jag ej människan, utan möjligen dess tokerier.

  Gilla

  • Rolf

   Tror likadant. Vore klädsamt om alla slutar hymla och adresserar skuld till vilka som verkligen står för den ökade antisemitismen. hyckleriet står mig upp i halsen ärligt talat.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: