Med rötter i bronsåldern


HISTORIA. Den senaste istiden började för 100.000 år sedan och isen började dra sig tillbaka för 12-10 tusen år sedan, så småningom steg landet hur havet och stenåldern började. Efter rätt så många år befann vi oss i bronsåldern och där börjar detta inlägg om de sörmländska trakterna där Pettersson och den oäkta hustrun numera håller till. 

Odlingslandskap i sydöstra Södermanland har rötter i bronsåldern som i Sverige började för kanske 4.000 år sedan, men det dröjde till 1800-talet innan det var fullt koloniserat och präglades av den tidens stordrift med soldattorp, gårdar ägda av kronan där militärbefäl bodde och stora herrgårdsliknande bondgårdar.

Här finns många stenrösen och runda stensättningar, gravar från bronsåldern. Många gravfält från
äldre men främst yngre järnålder och fornborgar.

Järnåldern i det som skulle bli Sverige börja c:a 500 är före Kristur, gick över i vendeltid för att upphöra efter vikingatiden omkring 1050 efter Kristus, då järnåldern upphörde och vi vandrade in i nordisk medeltiden.

Det var klimatförändringar, oroliga tider och folkvandringar.

Efter landsvägen där man numera luftkonditionerade bilar som bygdens folk bara kunde drömma om för några årtionden sedan har ett skogsparti blivit moget för avverkning, det är drygt 70-åriga tallar som någon planterade en gång som fälls och transporteras bort på jättelika bilar.

Där det en gång stod tallar finns spår efter en ”hålväg”. Det är en väg som uppstod av flitigt trampande i lösa jordar och som inte  var förstärkt med någon form av underarbete.

Hålvägen har är skyddats av några kunniga människor med stubbar c:a 1,5 meter höga annars hade den varit borta för alltid som stigar som inte används försvinner…

Det är svårt att veta hur länge hålvägen används men med lite fantasi kan man se stenåldersjägare, bronsåldersfolk, vikingar, medeltidsresenärer vandrat liksom björnar, vargar, vildhästar, myskoxar, hjortar, vildsvin och en och annan modern svampplockare.

Trots att människan färdats genom årtusendena har vi inte kommit längre än vad bronsåldersfolken gjorde. De jobbade några timmar per dag och på den tiden lyckades de få ihop det de behövde till mat, kläder och husrum. Resten av dagarna ägnade de åt varandra, lekte med barnen, tog det lugnt, pratade och sov.

Nu efter 1000-tals år av utveckling i stort och smått blir livet allt stressigare generation efter generation. Det är kvartalsekonomi och börskurser, det är avtalsrörelser och rationaliseringar, det är byråkrater i hundratusentals som inte bara ska försörjas av dem som gör jobbet, pappersvändarna ska dessutom tjäna mer än de som producerar, vare sig det är i hemtjänsten, på fabriken eller i odlingslandskaapet. Efter alla dessa år är det konstigt nog mycket finare att åka femhjuling, vända papper och skapa regler för andra än att ta hand om barn, gamla och sjuka.

Nu efter sekler av framgång jagar vi livet ur varandra, vi jagar som hungriga vargar dygnet runt för en plattare tv, en finare bil, ett lyxigare hus, en längre resa och när vi fångat teven, bilen, huset och sett fjärran länder så märker vi att programmen blev inte bättre, bilresan var lika tröttande, sömnen är fortfarande orolig och hemma är bäst. Trots all stress och jakt på mer och mer har vi inte mer än vad stenåldersmänniskorna hade ─ de hade det som behövdes för ett bra liv och kunde sitta ned tillsammans, språkas vid och ta det lugnt.

Innan vi vandrat för långt på stigen är det dags att vända om och gå tillbaks en bit, till en tid då vi bara jagade ett par timmar om dagen och hade mer tid för varandra. Vi borde sätta oss på en sten en stund, titta ut över runstenarnas landskap, ta en paus i jakten och kanske fundera en stund hur vi ska lyckas hänga med i denna rasande fart genom livet innan det går för fort så att vi blir ouppmärksamma och likt flugan på koarslet får en smäll av svansen!


2 responses to “Med rötter i bronsåldern

 • Roland Salomonsson

  Tall är (tillsammans med Ek och några trädslag till) LIVETS trädslag. Gran är dödens trädslag, liksom importerade trädslag, och bör förbjudas. Att kalhugga tallskog är barbari och dessutom gör skogsägaren en brakförlust. Istället bör skogsägaren BLÄDA i avverkningen, under åren få ut 2-4 ggr (bl a Finland) i ekonomisk avkastning jämfört med kalhuggning. Blädning är till skillnad mot kalavverkning en 1000-årigt väl beprövad metod, som ger färre markskador, bibehåller giftiga ämnen lagrade i alven och hindrar vatten att störtflöda till bebodda trakter där det översvämmas i tid och otid, sam bidrar till att upprätthålla grundvattnet i markerna. Tillkommer skadegörelsen av marker genom att ”plöja” i skogsmark.

  Vill man dessutom bevara rödlistade arter, så börja markbränna igen som före 1750 – inga småytor utan kvadratmilsvisa områden. Tallskog, ekskog drabbas knappast vid markbränder, men detta gör gran och en del annat. Nyttig livgivande skog blir kvar. Se på tall/ek, som har höga kvistfria stammar, där eld sällan får fäste, samt har hjärtrot med djupare rotsystem, vilka inte skadas av markbränder. Efter skogsbrand står tallar ofta kvar svedda men vid liv – t o m tallspetor kan vara svårt brända, men några veckor efter nästa regn så har topparna oftast gröna små barr igen. Gran och några till har däremot marknära rotsystem och vid markbrand dör dessa och trädet med rötterna.

  När människan flyttade in längs de vikande iskanterna hade de redan etablerat s k ”eldbruk” sedan upp mot 100000-tals år bakåt. Något som naturen anpassat sig till och numera mår bra av. Jägar-samlarna var bofasta och påverkade sin omgivning med eld för att få största möjliga ”avkastninhg” (byten året runt).
  Med kalhuggning bryts detta ”kontrakt” och naturen lider svårt.

  Gilla

 • angelicaplacet

  Jag tycker om skogen det är en vacker plats.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: