Var fjärde Malmöbo utsatt för brott – det är lugnt säger polisen och Sydsvenskan!

BROTTSLIGHET. Polisen förklarar varför Malmöbor inte borde oroa sig då bara en av fyra drabbades av brott förra året, skriver Tino Sanandaji på sin Facebook

”Trots att tre av fyra Malmöbor inte utsatts för brott det senaste året känner många en otrygghet….Allt fler anger att de avstått från aktiviteter på grund av oro jämfört med året innan. 21 procent anger att de avstått någon aktivitet på grund av oro, jämfört med 18 procent året innan…[Polisen]: Det är våldshändelserna. Statistiskt är de inte fler, men de har en viss karaktär, det är ett kraftigt övervåld, det är avrättningar. Nu handlar det om sju mord”

Malmö har haft tio mord senaste året, inte sju, vilket avser skjutvapenmord. Det innebär ett dödligt våld på 3 per hundra tusen invånare, högst bland större orter i Norden och ca fem gånger snittet i Västeuropa. Utöver dödligt våld har Malmö fler som anger att de är utsatta för personbrott än övriga Sverige.

Polisen: ”både 2016 och 2017 uppger 75 procent av respondenterna att de inte utsatts för något brott de senaste 12 månaderna. Den upplevda otryggheten och oron för att utsättas för brott är dock fortsatt hög och andelen respondenter som uppger att de avstått från någon aktivitet på grund av otrygghet ökar…Polisen i Malmö arbetar sedan flera år tillbaka aktivt mot våld i offentliga miljöer. Vi arbetar i centrum på så kallade mikroplatser i krog- och nattklubbsmiljön, där risken för att det uppstår bråk är större. Vi har också hjälp av övervakningskameror på exempelvis Stortorget”

Polisens tolkning är ologiskt. Om man observerar att polisen ökat sin närvaro och satt upp kameror samt att fler Malmöbor undviker att gå ut samtidigt som andel utsätts för brott är samma har underliggande brottsrisk ökat. Annars borde motåtgärder lett till färre brott. Invånarnas ökade oro är därför rationellt.

Enligt polisen är det galet att oroa sig och vidta åtgärder mot brott innan man drabbats, lika tokigt som att låsa dörren trots att man inte haft inbrott än. Malmöbor får vänta tills hundra procent drabbas av brott innan de får oroa sig.

Någon borde förklara för polisen att inte dra långtgående slutsatser från enkäter med bara 61 procents svarsfrekvens när de i kriminell miljö är mindre benägna att svara på myndighetsenkäter. Att otrygghet i både polisens mätning och NTU trots detta ökar tyder på en ännu kraftigare problematik än framkommer.

-Pettersson tycker propagandan är osmaklig. Polisen och media, främst Sydsvenskan påstår att läget inte är så allvarligt, för tre av fyra har inte utsatts för brott. MEN 25 PROCENT, var fjärde Malmöbo har utsatts för brott trots att polisen ökat sin närvaro, satt upp bevakningskameror och färre Malmöbor går ut…det är katastrof och inte läge för propaganda…

Vi de goda, men det blir lönsamt på sikt…

7 thoughts on “Var fjärde Malmöbo utsatt för brott – det är lugnt säger polisen och Sydsvenskan!

 1. En sak som övergår mitt förstånd, är att hur kan NÅGON
  betala pengar för en BLASKA som SYDSVENSKAN för
  att bli förd bakom ljuset av densamma?? Jag vet att
  tidningen MAD inte finns längre till namnet, men innehållet
  i Svenska tidningar påminner om MAD, som ju skull vara
  galen, men Svenska Tidningar överträffar med råge denna
  lilla skrift!

 2. Det är väl ungefär samma andel som utsatts för brott, som jobbar och betalar skatt i Malmö? Staden behöver stora mängder inflyttning av laglydiga arbetsamma, som bidrar med ekonomisk uppbyggnad och kommunalskatt, för att stadens finanser skall kunna normaliseras. Men vem vill flytta till en stad med så usel ekonomi och hö kriminalitet? Minus 5 miljarder per år är över gränsen för katastrofalt med tanke på stadens storlek. Jag fattar inte hur någon kommun kan driva sin ekonomi så huvudlöst åt fanders och ändå sitta kvar? Hur gör Sverige och Malmö när alla kommuner går back och det är slut på kommuner att utjämna från?

  • Jag längtar till den dag då utjämningspengarna till Malmö är slut, 5,5 miljarder årligen. Då står sossepacket där med en sanningen då inte floskler hjälper.

 3. I Sverige måste man tydligen bli utsatt för brott för att känna sig otrygg.

  Annars räknas det inte och ”viftas” bort av politiker, myndigheterna och media.

  Man kan alltså inte uppleva och känna sig otrygg, innan något har hänt dig personligen. Mycket lustigt.
  l

 4. Trots detta befarar jag att ca 80 % av svenska malmöbor kommer rösta för mer av detta, genom att lägga sina röster på partier som lovar högre bidrag eller lägre skatter.

 5. Om den stackars polisen inte säger att det är lugnt så blir han degraderad. Likom i kommunsitdiktaturern så ska man bara ge fan i vad som sägs officiellt och koncentrera sig på vad som INTE sägs.

Kommentera