Betraktelser om livet genom en kikare


LIVET OCH NATUREN. Det är bara att inse att inget är beständigt ─ Världen förändras och vi med den. Det är klimatförändringar, fågelfaunan påstås bli artfattigare och det blir sämre både här och där påstår många.

Jag håller inte riktigt med, många förändringar är samtidigt förbättringar, en del blir sämre men allt beror på vad vi jämför med.

Det är definitivt bättre nu än under den senaste istiden som tog slut för 10 000 år sedan då de sörmländska sjöarna låg under 2 km is, då var det verkligt artfattigt och bistert.

Kanske är det sämre idag än för 5000 år sedan då medeltemperaturen var 2-3 grader högre och det inte fanns några glaciärer i vårt land, inga gran- eller tallåkrar men enorma lövskogar bredde ut sig rika på kärr och våtmarker ─ fågellivet var helt annorlunda dagens.

Absolut sämre är det för ynglingen som för 45 år sedan glatt trampade från Oxelösund till Öland på 14 timmar men som idag blir genomsvett och får muskelvärk bara av att se en cykel på långt håll genom tubkikaren och helst skådar från bilen.

Den hårfagre yngling som år 1971 cyklade 40 mil till Öland på 14 timmar blir idag svettig av att titta på en cykel. Tiderna förändras.

Även språket förändras ─ vem skulle idag kunna tänka sig att använda ett språk som Erik Rosenberg i sin bok ”Fåglar i Sverige” när han skrev citat ”att turkduvan på zigenarvis spritt sig över väldiga områden eller att lappsparven äro negersvart i ansiktet” Slut citat.

Ljudmiljön likadant, idag låter talgoxens filande inte som på 1960-talet och det verkar vara en positiv förändring i varje fall för talgoxen som klarat sig bättre än många andra arter.

Till och med tiden förändras ─ sedan Julius Ceasar införde den julianska kalendern år 45 före Kristus och som vi använde till 1753 då vi började använda den gregorianska kalendern till ornitologernas tid som inte för så länge sedan började i gryningen men som idag sällan börjar före klockan 7 på morgonen.

När Pettersson började skåda fågel i mitten på 1960-talet var grågås, vitkindad gås, sångsvan, havsörn, häger och många andra arter rariteter, nu en mansålder senare betraktas de som ohyra av en del. För andra har det gått sämre. Sånglärka, storspov, talltita, gråsparv, hämpling m.fl. minskar kraftigt.

De senaste decennierna har antalet gäss ökat kraftigt i Sverige. På 1960-talet fanns grågåsen i enstaka exemplar i skärgården, nu finns det över 200.000 i landet. Vitkindade gåsen var ytterst ovanlig i våra trakter men fanns i mängder långt österut i Ryssland. Nu har de blivit en plåga på många håll.

En viktig orsak är ett förändrat jordbrukslandskap med vintergröna grödor, milda vintrar spelar också in, är sjöarna öppna stannar gässen över vinter men fryser det på så, ja, nu fattar.

Vårt landskap med åkrar, hagar, skogar, dungar och trädgårdar befinner sig i en stadig och snabb förändring. Till det sämre menar en del, andra tycker det blir bättre men vad vi än anser så förändras både vi och världen ständigt.

Vi lever i en spännande tid och ingenting är säkert, framförallt inte framtiden.

Det enda man kan göra är att likt en fluga på en komocka försöka hänga med i livets karusell utan att bli nedtrampad i skiten och göra så gott man kan tills det blir dags att likt fågeln på himmelen flyga till en annan värld.

Tills dess mina vänner, lev väl och tänk på att endast tama fåglar längtar ─ de vilda flyger.

En sörmländsk åker den 26 november 2017.


3 responses to “Betraktelser om livet genom en kikare

 • Peter Skoglund

  Verkar som att kikarna håller högre klass idag, än den du har i handen på stranden.

  Gilla

 • Grune

  Om man nu koncentrerar sig på klimatet så är det ju så att de s.k. förståsigpåarna säger att det beror på att vi använder fossila bränslen istället för el från vatten, vind och sol.
  Om vi gör som dom vill så måste vi driva alla motorer och maskiner med el, vilket innebär att flygplan i fortsättningen måste drivas med el, likaså fartyg. Detta leder till att vi bara kan använda segelfartyg och inga flygplan.
  Nu kommer vi till frågan. I en globaliserade värld vi lever i idag så undrar undertecknad hur de rika knösarna som reser kors och tvärs över jorden i sina affärsresor och de som reser på semester både hit och dit skall bära sig åt när dessa resor tar flera gånger så lång tid?
  Hur bär man sig åt för att driva ett stort passagerarflyg eller en stor lyxkryssare med el?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: