Jimmie Åkesson hoppas på 20 – 30 procent av rösterna i valet 2018


 

INRIKES. Sverigedemokraterna har börjat backa från tidigare toppnoteringar i opinionsmätningar. Åkesson tror dock inte att högstanivån för SD är nådd. – Jag tror att det är sannolikt att vi hamnar mellan 20 och 30 procent i valet.

Han räknar med att få tillbaka de väljare som nu verkar rinna åter till Moderaterna. – Moderaterna har skärpt till sig, man har en partiledare som slagit an en ny retorik, säger Åkesson inför partiets landsdagar i Norrköping.

Han spår att nye M-ledaren Ulf Kristerssons ”skärpta ton” om invandringspolitik och tiggeriförbud stöter på problem när den synas i valrörelsen. Och den ska ju dessutom förhandlas med övriga Alliansen, som inte har samma linje.

– Det är inte hugget i sten att det går bättre (för M), förr eller senare måste han börja leverera, säger Åkesson.

Under förra M-ledaren Anna Kinberg Batra öppnades dörren till samarbete med SD på glänt. Efterträdaren tycks ha stängt den igen.

Åkesson ser ingen ”quick fix” för hur hans parti ska bryta sin isolering.

– Jag kan ju bara vädja till de andra partierna om samtal. Vi behöver inte sitta ned och förhandla, man behöver inte komma överens med mig, men man borde åtminstone försöka, säger SD-ledaren. – Det handlar mycket om att ge oss chansen.

Åkesson påpekar att han ”inte i första hand” är intresserad av några ministerposter. Han har inget emot att vara kvar i opposition och göra upp med partier i båda blocken i olika frågor.

– Danskt Folkeparti har en mycket tacksam roll i Danmark där man kan förhandla åt båda håll. Det är kanske den mest tacksamma roll man kan ha i en parlamentarisk demokrati. Jag har mycket hellre den rollen än sitter i regeringen.

SD-ledaren är beredd att vänta en mandatperiod till på att någon vill förhandla med honom.

– Vi får gå den långa vägen. Det har vi gjort hela tiden. Hela vårt parti är byggt på tålamod, säger Åkesson.

Han räknar med att Alliansen splittras inom senast fem år och att det då kan uppstå ett nytt konservativt block med SD, M och KD.

En fråga är om SD är ett så pass stabilt parti att en regering kan stödja sig på det, eller om SD är moget att sitta i en regering.

– Det är svårt att säga, för vi har aldrig gjort det för att vara helt ärlig. Jag tror det. Vi har en väldigt pragmatisk utgångspunkt till skillnad från MP som jag upplever som ett drömmarparti.

SD:s riksdagsgrupp, som mer än dubblades mellan 2010 och 2014, har denna mandatperiod haft fyra ledamöter som numera är politiska vildar i riksdagen. En ledamot har avgått sedan han dömts för grov förskingring.

Enligt Åkesson finns det nu många fler lämpliga och erfarna personer att sätta på riksdagslistan jämfört med vad han såg 2014.

– Jag såg väldigt många entusiastiska amatörer som ville göra en insats för partiet. Det var väldigt bra förvisso, men jag trodde att vi skulle få ganska stora problem.

Åkesson medger dock att partiet fortfarande har problem på framförallt lokal nivå.

– Men det går stadigt åt rätt håll.

Enligt Åkesson finns inget tryck i partiet på en mer radikal politik nu när andra partier föreslår skärpt migrationspolitik och hårda tag mot brottsligheten.

På SD:s kongress i helgen, landsdagarna, finns motioner om dna-register för alla medborgare, om en lag om samhällsfarlig asocialitet och om att sätta elektronisk fotboja på alla asylsökande. Partistyrelsen avslår de motionerna och Åkesson tycker att motionerna främst är ett tecken på hur oroade enskilda partimedlemmar är för hur det ser ut i samhället.

SD-ledaren hävdar också att man ”absolut inte” vill begränsa mediers oberoende från politiken, även om partiet ofta är kritiskt till traditionella riksmedier.

– Jag upplever att det finns en värdegemenskap där som är lite obehaglig, säger Åkesson.

Han tycker dock att vanliga människors möjlighet att bedriva egen journalistik via sociala medier minskar det ”problemet”.

Från TT.

-Pettersson noterar att Åkesson kan vänta i fem år till, men kan Sverige det…


26 responses to “Jimmie Åkesson hoppas på 20 – 30 procent av rösterna i valet 2018

 • Billy Boy

  Igår 23 nov. 2017 publicerade Metro.se Yougovs senaste opinionsmätning.

  Trots att M ökade med +0,3% och SD backade med -1.2% sedan förra mätningen så behåller SD fortfarande ställningen som näst största parti efter S som landade på 25,2% = oförändrat stöd sedan förra Yougov-mätningen.

  Källa:

  https://www.metro.se/artikel/motvind-för-sd-inför-kongressen-lägsta-väljarstödet-på-2-år

  Gilla

 • Peter Kostin

  Det tror jag blir dj**ligt svårt med tanke på de vikande siffrorna. SD är inte längre största partiet bland männen längre och avståndet till S och M verkar i dagsläget vara ointagligt. Så SD måste komma med någonting riktigt smart nu på landsdagarna, annars fortsätter kräftgången och man blir lika små som mav var 2010.

  Gilla

 • centurion

  SD måste ånyo bli en motpol, ett alternativ till de 7 landsförrädar-företrädarna. På sista tiden har det varit lite för mycket mjäkigt medspel. Nej, tillbaks till att våga stå för den egna linjen. Det funkade bra förut och kommer nog att bli ett vinnande koncept även i fortsättningen.

  Gilla

 • Milad Rhawi

  SD ÄR BÄSTA FÖRSVAR FÖR SVERIGE.
  Bästa.
  Jimmie Åkesson

  Gilla

 • prop3ll

  SD trenger M i valet 2018 tyvärr. Kameler må bli spist. Alt er bedre enn SveTsaren.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Dagens Samhälle granskar och skriver bra reportage.

  I dagsläget styr inte SD i någon kommun. Efter valet tror de lokala SD-topparna att det ser annorlunda ut.

  https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/sd-toppar-vi-tar-makten-med-m-19575

  Gilla

  • Stenbock

   Därför är det också viktigt för er yngre,att ställa upp och kandidera för SD vid valet nästa år.Vi äldre (begagnade) kan hjälpa er alla,hur man går till väga för att föra fram/ut partiets politik.

   Gilla

 • Nordmann

  Mangler konsekvensanalyser av innvandringspolitikken, sier den svenske Riksrevisjonen

  http://bit.ly/2zwLzy8

  Gilla

 • Kenth Andersson

  20-30 % i valet 2018 !
  Då blir det fram till valet för J.Å och SD att börja leverera trovärdiga lösningar på Sveriges idag katastrofala samhällssituation och inte bara en massa teoretisk snack för att fiska röster, det ska talas klarspråk till alla i detta land inte minst till de som inte ska vara här, kriminella och övriga som inte bidrar till samhället.
  Återstår att se hur modig, frispråkig och trovärdig J.Å är och vågar vara inför valet men hukar han och partiet det minsta och blir PK så lär det inte bli några drömsiffror på 20-30 % !!!

  Gilla

 • Per Andersson

  Sa nån åttklövern?

  Jag har röstat SD sedan 2004 men kommer inte göra det igen.

  Gilla

  • Kenth Andersson

   2018, ödesval för både Sverige och SD !
   Tar inte SD chansen nu och till 100% trovärdigt talar klarspråk vad som ska göras i Sverige efter 2018 för att rädda det som räddas kan så finns det ingen 7 klöver längre utan en bara 8:a klöver.
   SD har hittills ridit på en missnöjesvåg utan att behöva leverera något men det håller inte längre, väljarna kräver verkstad nu !!!!

   Gilla

  • gamgubben

   Vad är alternativet?

   Gilla

   • Kenth Andersson

    Alternativet vilar alltid i väljarnas händer och ingen annanstans !
    I senast valet 2014 gick det som det gick återstår att se om många tänkt om inför 2018 men det är tveksamt om man känner den svenska väljaren.

    Gilla

   • nadacomprende

    Jag har hört att ett nyt parti skall presentera sig efter årsskiftet. Kan kanske vara något? Hahne och Kasselstrand håller i trådarna.Jag skall i alla fall ta mig en seriös titt på vad de vill göra för Sverige.

    Gilla

  • Tanten

   Har du ett bättre alternativ?

   Gilla

 • Falköga

  Kloka ord från en person med omdöme. Till skillnad från media med Expressen i spetsen där Mattsson med hjälpredan Baas som vanligt går igång gamla skruvade ”nyheter” inför SD-möten eller val. Allt för att försöka undanskymma SDs-politik. Men numera vet vi ju hur det verkligen går till på redaktioner.

  Gilla

 • Tony

  Nej därför gäller det för Svensken att vakna, det går att se
  bakåt vilket parti som haft en rak linje hela tiden, att dom
  andra vindflöjlarna nu försöker att vinna mark genom att
  köra SD s politik inger inte förtroende, jag håller däremot inte
  med J.Å att man kan vänta fem år till, det har Sverige definitivt
  inte råd med, det har redan barkat alldeles för mycket utför,
  man har anpassat sig efter invandrades krav, men kräver
  inte att dessa ska anpassa sig efter Svenska lagar och regler½

  Gilla

 • Mm

  SD får väl bli lite tydligare med vad de vill leverera och inte vara så räddhågade. Det har redan skett det som SD varnat för MEN hur åtgärdar vi problemen, hur byts godhetsprofeterna i rättsväsendet där vi nu har olika gällande lagar för olika människor boende i Sverige. Vad gäller på socialbyrån, är det ok att åka på semester i Somalia på socialmedel för att lämna barnen till koranskolor, omskära flickor, hälsa på släkten i det farliga landet. Anläggningar där de som inte kan utvisas får förvaras tills de åker dit de skulle åkt från början. Annars sitt kvar. Tala i klartext så kommer vi säkert få siffror på 50-60%

  Gilla

 • Truthfighter

  Det behövs, som jag sagt, ett radikalare alternativ. SD börjar bli för anpassade och lama. Men DE behövs självklart också, som drivande mäktig kraft, för nya högerns mitt. Men många andra aktörer behövs också. Vi kan INTE BARA förlita oss på SD.

  Gilla

 • Lena

  Åkesson mfl i SD har ett och annat reda ut under landsdagarna som börjar idag och håller på till på söndag.
  Sedan får vi se vad som händer i valet 2018.

  Gilla

 • jockfall

  Att satsa på sossarna med den s k ledaren Stefan Röfven är ett stort feltänk.

  Gilla

 • Nisse

  Kom ihåg att Moderaterna gjorde upp med MP om fri invandring 2011 jag har tidigare röstat på det jävla m partiet Kom ihåg Sverige vänner det finns bara ett parti för oss SD SD SD ……….

  Gilla

  • Kenth

   Håller med dig Nisse.
   Det måste bli ett stopp med invandringen.Titta eller gå in på friatider.se och kolla vilka brott som begås av invandrare mord,våldtäckt m.m ändå beviljar domstolarna uppehållstillstånd.Häpnadsväckande dessa skall ur landet omgående.
   Rösta nu rätt alla i valet 2018 om vi inte vill se att sverige brakar ihop.
   min röst går till SD SD

   Gilla

 • Joy

  Då får SD lägga på många remmar och agera och visa sig politiskt handlingskraftiga. Det enda man hör från dem idag är jidder om samarbete med M och utrensningar på löpande band.

  Gilla

  • Bosse

   Ja, dom får jävlar skärpa till sig, om det ska bli några 20-30 %.Då kan man inte som Åkesson bara ta emot spydigheter och kränkande och inte svara för sig.Jag hade heller sett att Mattias Karlsson eller Adam Martinen hade fått ställa upp mer i rampljuset. Dom är rappare i käften och det behövs för att tysta idioten Löfven.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: