Jiyan Behrozy: ”Jag upplever en stor feghet”


INVANDRING. Jiyan Behrozy har gjort sig känd lokalt i Värmland som en frispråkig debattör om framförallt hedersvåld. Proletären har träffat henne för ett samtal om integration, hedersproblematik och att bli kallad rasist.

Jiyan Behrozy är 29 år och uppvuxen på Kronoparken i Karlstad. En utpräglad arbetar- och studentstadsdel med stor andel invandrare. Hon föddes på ett flyktingläger utanför Bagdad, Irak. Hennes föräldrar kommer ursprungligen ifrån nordvästra Iran. Hon är kurd, och svensk.

Läs gärna hela intervjun i Proletären…

-Pettersson tar endast med ett litet stycke: Det finns de som hävdar att det finns en rädsla för att förknippas med Sverigedemokrater, eller bli anklagad för att vara rasist om man tar upp dessa frågor. Håller du med om det?
– Ja, det gör jag. Bland de vanligaste frågorna jag får i samtal med politiker, publik och privatpersoner är hur de ska prata om hedersförtryck och kulturkrockar utan att det ska gynna Sverigedemokrater eller bli kallade för rasister. Mitt svar brukar vara: ”Gör det bara, till slut kommer det vända och de som verkligen vill hjälpa brottsoffren kommer äga frågan igen. Du känner dig själv bäst, din omgivning känner dig. Om du är medveten om att du inte är rasist har du inget att vara rädd för. Ingen har rätt att sätta en stämpel på dig.” Det brukar vara ett uppskattat svar, för det är så ärligt, rakt och slagkraftigt.

– Den främsta anledningen till att Sverigedemokraterna ökat är att de talat högt om de uppenbara problemen som kommer med invandringen. Även om deras politik inte syftar till integration och invandrares väl. De tar sig rätten att äga de här frågorna. Samtidigt finns det en massa seriösa opinionsbildare och aktivister i Sverige som skriker efter hjälp i de här frågorna. De har gjort det länge.


11 responses to “Jiyan Behrozy: ”Jag upplever en stor feghet”

 • Jhonsson

  Att vi har muslimska friskolor i Sverige, beror på att våra politiker är idioter.

  Liked by 1 person

 • Kenth Andersson

  Svensk feghet är bara förnamnet !

  Gilla

 • Truthfighter

  Hitler bedrev också integration! Han kallade det koncentrationsläger. Invandrares väl????? Hur är det med invandrares väl i palestina och hela arabvärlden. Och invandrares väl är förståss det centrala för allt. Det tyckte Hitler i Norge och Europa också, under sin invandringsexpansion. Varför säger hon inte, ”MÄNNISKORS VÄL”, istället????? För de enda hon bryr sig om, är sina gelikar. För vi härursprugna, ska ju bara tryckas ned, och utrotas, eller hur? Det är väl det hon och hennes gelikar vill. Tycker hon lika om turkarna, där hon kommer ifrån, eller????? Om de invandrar i det s k kurdistan i norra irak, skulle hon vara glad då? Och värna om dem, för att de VAR INVANDRARE…eller?????

  Gilla

 • MartinA

  Svensk medborgare, inte svensk. Jiyan Behrozy delar inte historia med oss svenskar och hon känner inte vi med forna tiders svenskar. Jag är hjärtligt trött på denna satans manipulation.

  Gilla

  • Preben P.Reben-Prebensson

   Det är som med tv-programmet Allt För Sverige. Vilket i sig är ett rätt paradoxalt program som SVT producerar med tanke på vilka teorier om svenskhet man vanligtvis predikar.

   Den amerikanska identiteten är mycket en medborgaridentitet och de amerikaner som är med i programmet söker den sista pusselbiten i sin identitet. Då reser de tillbaka till Sverige för att upptäcka sina rötter. Kopplingen blir per automatik att man tillhör det svenska folket vilket SVT ofta i andra sammanhang påstår att det inte existerar.

   Så vad är det då amerikanerna upptäcker när de kommer hit och får ta del av sin släkthistoria?

   Gilla

   • MartinA

    Ingen aning, har inte sett på tv sen nittiotalet. Men sveriges fundament var att vi delade historia med varandra. Nu har detta fundament ryckts undan och sverige kommer obönhörligen rasa samman. I detta kaos argumenterar jag för att vi svenskar skall ta hand om varandra. Dels därför att det känns rätt. Och därför att etnicitet är en av de främsta pelarna i statsbildningar, jämte religion. Och dels därför att våra nya landsmän definitivt kommer bilda benhårda block emot oss.

    Gilla

   • Kil

    Att svenska folket är Coco och därför flydde man

    Gilla

 • ruben

  Det känns lurigt att proletären släpper fram en röst, som vågar nämna vissa sanningar, men det är helt rätt etnicitet för PK-media. Kurd och Svensk, undrar varför det var viktigt nämna det? Jag litar inte på kommunister, jag anser att de bär på för mycket personlig ilska, hämndlystnad eller hat för att bilda ett välmående styrt samhälle.

  Gilla

  • Snorre

   Bortsett politiken så går det faktiskt att finna en hel del väl underbyggda reportage i den tidningen, vars journalister tycks vara
   mer drivna av engagemang än den idag vedertagna agendan från Wall Street. (ungefär som svensk media var för 20-30 år sedan).
   Det finns ju inte längre något ”vänster-höger”, utan man får själv sålla bland det man läser. Skalan skulle idag med fördel kunna bytas ut mot kanske ”lögnaktig-ärlig”, (där såväl SD, VPK som KPMLr då skulle hamna på den högra delen av skalan).
   Jimmie sade någon gång att han beundrar Jonas Sjöstedt just för att han är den ende ärlige politikern (förutom han själv då).
   Oavsett politisk preferens bör man ändå rösta på SD vid nästa val då det idag är enda möjligheten att rädda det här landet från totalt kaos och politisk korruption…

   Gilla

 • gamgubben

  ”Även om deras politik inte syftar till integration och invandrares vä”l. Säger kurdiskan/svenskan om SD.
  Det är lögn och förbannad dikt, SD säger minska invandringen så att de som kommer kan integreras och leva som svenskar. Vi ska inte ha ett delat samhälle i Sverige, inga de och vi, bara vi. Passar inte galoscherna så välj en annan del av världen där medeltida uppfattningar gäller.

  Gilla

 • ossie

  Trodde att den blaskan gått samma väg som kommunismen i övriga världen.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: