Busschaufför sålde falska resekort för stora pengar


INVANDRARBROTT. Det var i juni 2016 som polisen gjorde en husrannsakan hos den 52-årige busschauffören i Motala och hittade resekort och kontanter. Pengar som han påstod sig ha tjänat bland annat genom att plocka jordgubbar.

Östgötatrafiken hade under en längre tid misstänkt att allt inte stod rätt till när det gällde busschaufförens hantering av resekort. Ett ombud i Motala hade också fattat misstankar och tipsat företaget som påbörjade inre spaning.

Enligt polisutredningen uppgår summorna i bedrägeriet sammanlagt till närmare en halv miljon kronor. Linköpings tingsrätt beslutade i ett tidigt skede om kvarstad och kronofogden har säkrat egendom motsvarande det beloppet.

Mannens 40-åriga hustru åtalas för grovt häleri och penningtvätt, eftersom hon enligt åtalet ”måste ha insett” att de stora summor som familjen spenderade ”har härrört från makens brottsliga värv”.

Åklagarsidan menar att busschauffören förmodligen tjänat betydligt mer pengar än så på att manipulera och sälja resekorten.

– Parets privatekonomi är synnerligen god. De har två fina bilar, stora belopp på banken och inga lån. De är ju inga höginkomsttagare, så var har de fått alla pengar ifrån? Det kan inte förklaras med legala inkomster, sade kammaråklagare Eva Kokkonen när härvan nystades upp i februari 2017.

Även parets 21-årige son är inblandad i bedrägeriet och åtalas för penningtvätt, då han vid flera tillfällen satt in stora summor på sin fars bankkonto.

Förutom familjen åtalas också tre män – 22, 32 och 51 år gamla – för brott som penningtvätt och bedrägeri.

Samtliga inblandade förnekar brott.

-Pettersson ser att SVT glömmer att säga att de fem åtalade är svenska medborgare men inte svenskar. Busschauffören och hans fru hör hemma i Kosovo, övriga i Kosovo och Afrika…

Linköpings Tingsrätt B 1912-16


11 responses to “Busschaufför sålde falska resekort för stora pengar

 • Lennart

  Som första åtgärd: STÄNG GRÄNSEN!
  Att skicka tillbaka allah kriminella klaner borde vara prioritet nummer ett för Sverige men våra politiker sänder ut helt fel signaler och rykten sprids snabbt i mellanöstern och Afrika! En stor nyhet är den muslimska syier som fick tre bostadsrätter i Nacka kommun till sig och de tre fruarna + 16 barn….Nu är handikappade ”släktingar” på väg till Nacka + flera äldre som får garantipension direkt av svenska staten….
  SOCIALDEMOKRATERNA jublar….!

  STÄNG GRÄNSEN!!!

  Gilla

 • Tuppen

  Det var min nitiska ! som nystade upp förskingringen hatar dessa afrikaner som var bussförare och levde loppan på resenärernas bekostnad hoppas nu bara att dom åker fast men 1 års internutredning med loggar borde räcka annars är det riggat av kommun.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Alla sätt är bra utom de dåliga i naiva Svedala !

  Gilla

 • Elsässer

  Men då finns det tillgångar att ta av för återbetalning.
  Kosovo kan man skicka dem tillbaka till eftersom detta land behöver entreprenörer av hög nivå.

  Gilla

  • Lena

   Beslagta tillgångarna och se till att hela klanen återvänder till sina rötter ……….och gör rätt för sig och till sitt land !
   Adjö !

   Gilla

 • Jhonsson

  Ja, att det inte var riktiga svenskar, var ju inte så svårt att gissa.

  Gilla

 • För Vårt Bästa?

  det sitter i bröstmjölken.

  Gilla

 • KENT

  UNDRAR HUR DET SKALL SLUTA.JO EN KATASTROF NU STÄLLER MP KRAV ATT AFGANER SKALL FÅ STANNA.
  Aftonbladet

  Logga in
  NYHETER
  SPORT
  NÖJE
  KULTUR
  LEDARE
  DEBATT
  TV
  PLUS
  SENASTE NYTT

  MER
  OM

  Valet 2018

  Interna S-kravet: Låt de unga stanna

   
  SAMHÄLLEmindre än 30 min sedan
  Krisen mellan regeringspartierna S och MP förvärras – samtidigt som det interna trycket på Stefan Löfven ökar för varje dag.
  Allt fler av hans partikamrater kräver nu att de ensamkommande ska få stanna.
  – Partiledningen borde stoppa utvisningarna av barn och unga till Afghanistan, säger Gunnar Storbjörk, ordförande i Växjö arbetarekommun.

  1 av 2 | Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYR N

  Förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet skulle ha varit klara i slutet av veckan. Men samtalen kärvar rejält och parterna står, enligt Aftonbladets källor, så långt i från varandra att man har tvingats fortsätta under helgen och denna vecka.

  – S vill inte prata om de ensamkommande nu. Man försöker i stället kasta in andra frågor i förhandlingarna för att sockra budet till MP, säger en centralt placerad källa.
  Förhandlingarna sker inom samordningskansliet på Statsrådsberedningen på partiledningarnas uppdrag.
  Nu menar dock flera av Aftonbladets källor att frågan är så infekterad att statsminister Stefan Löfven (S) och MP-språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin kommer att tvingas ta ett betydligt större grepp om man ska kunna nå en uppgörelse.
  Interna trycket ökar
  MP kräver att de ensamkommande som kom till Sverige under flyktingkrisen 2015 ska få stanna. Majoriteten är pojkar och unga män från Afghanistan.
  Detta har dock Löfven hittills sagt nej till.
  – Jag delar inte den uppfattningen, sa han i förra veckan.
  Men nu ser Löfvens linje ut att väcka allt mer kritik internt. Aftonbladet har talat med en rad S-företrädare som alla framför kritik mot den förda politiken.

  – Den här frågan måste lösas nu, vi kan inte gå in i en valrörelse med det här hängande över oss, säger en S-källa.
  En annan person menar att det handlar om partiets trovärdighet.
  – Vi riskerar vårt partis själ. Ska vi för att locka tillbaka missnöjda väljare som gick till SD riskera att hundratusentals andra vänder oss ryggen? Det är socialsekreterare, lärare, familjehem och människor som på olika sätt engagerat sig i dessa unga och som vill se en mer humanitär flyktingpolitik, säger en socialdemokrat.
  Motstånd över hela landet
  Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke (S) är en av dem som öppet förespråkar linjen att de ensamkommande måste få stanna.
  – Det är inte rimligt att skicka unga människor dit, har hon tidigare sagt till NSD.
  Gunnar Storbjörk är ordförande i Växjö arbetarekommun som i flera skrivelser krävt en mjukare flyktingpolitik. Han önskar att partiledningen ska tänka om.
  – Jag tycker de borde stoppa utvisningarna av barn och unga till Afghanistan, underlätta familjeåterföreningen och få bort de tillfälliga uppehållstillstånden till förmån för permanenta för barn och unga, säger han.
  Även från S-föreningar på orter som till exempel Jönköping, Värmdö, Karlskrona, Habo och Sturup har krav på ett stopp för avvisningar till Afghanistan hörts.
  ”Vi måste gå dem till mötes”
  Enligt Aftonbladets källor är det dock inte i första hand en allmän amnesti som S-företrädare vill se. Det handlar i stället om att ändra bedömningen av möjligheterna för utvisningar till Afghanistan.
  – Det är ett farligt land att utvisa till. Slås det fast blir det inte längre möjligt att skicka unga dit, säger en S-källa.
  Lösningen man ser är i stället att ge ungdomarna tillfälliga uppehållstillstånd som omprövas vart annat år och vägs mot säkerhetsläget i landet.
  Andra inom S framhåller att det egna partiet också måste tänka på sin regeringspartner. Frågan om de ensamkommande är mycket viktig för Miljöpartiet och dess väljare. Genom ett hårdnackat motstånd riskerar S att förpassa de gröna ut ur riksdagen i valet 2018.
  – Vi måste gå dem till mötes i en av deras främsta kärnfrågor. Vi har ingenting att vinna på att de åker ur, säger en socialdemokrat.

  Tondöv Löfven
  Flera av Aftonbladets källor framhåller att de tror att Stefan Löfven och partiledningen kommer att tvingas lyssna på den interna opposition som växer för varje dag.
  – Annars är han helt tondöv och ur takt med sitt eget parti, säger en källa.
  Enligt uppgifter Aftonbladet finns en stor irritation över att organisationerna “Ung i Sverige” och ”Vi står inte ut” följer Löfven och demonstrerar överallt där han är.
  – S vill avsluta det här snarast för att det inte ska ta fokus från det sociala toppmötet i Göteborg senare i veckan. Flyktingaktivisterna planerar tydligen demonstrationer utanför det mötet, säger en källa.
  Aftonbladet har sökt ansvariga för förhandlingarna i regeringskansliet, men presstaben avböjer kommentarer.

  För fler politiknyheter, följ Aftonbladet Samhälle.

  Gilla

  • Hönsmamman

   Sista gången S är beroende av MP för att få igenom höstens budget under denna regerings period. Det är deras sista chans att göra ett avtryck i fördelningen/slöseriet med skattemedel. De skriker som småbarn vid godishyllorna. Vill ha!!!!!

   Gilla

 • Stenbock

  Tänk om vi svenskar kunde varit lika företagsamma,som denne kosovariske zigenare ! Att de sedan inte kunde sätta sprätt på hela omsättningen,sänker dock betyget en aning….Ha kapitalet liggande på banken,ger ju dålig avkastning.

  Gilla

 • ossie

  Jag tänkte väl det att det var en ytländsk entreprenör.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: