Sörmlänningen Ian Wachtmeister är död


GOTT OCH BLANDAT. Greven, entreprenören, industrimannen och politikern Ian Wachtmeister är död. Han blev 84 år. Wachtmeister blev mest känd för att ha grundat partiet Ny Demokrati ihop med Bert Karlsson. Han satt i riksdagen för partiet 1991–1994. Partiets största frågor var en restriktiv flyktingpolitik och sänkta skatter.

Ian Wachtmeister och Bert Karlsson var bra mycket roligare än dagens politiker…

-Pettersson har lite andra minnen än de från storfinansen och politiken av Ian. Greven föddes på Nääs säteri, Bärbo, Södermanland och 1970 till 1978 var Ian Wachtmeister VD för Oxelösunds Järnverk med cirka 3,500 anställda och det var Ian som tillsammans med några duktiga ingenjören satsade på specialstål som gjorde att företaget lever än idag.

Under den tiden bodde Ian i Oxelösund som är Petterssons hemstad. Ian hade en trevlig dotter som heter Jeanette och som en tid hängde med oss arbetargrabbar.

Det gillade inte fader Ian så han ville sätta dottern på internatskola. Jeanette protesterade vilt men Ian var listig. Han kom överens med dottern att prova några veckor på internatet, funkar det inte så får du komma hem och fortsätta umgås med Oxelösundsgrabbarna sa Ian.

Jeanette for iväg och det var det sista Pettersson såg av damen. Numera är hon gift Palmstierna och visserligen är det inte så stor skillnad på Pettersson och Palmstierna, men jag tro hon valde rätt, jag är i varje fall nöjd även om jag missade umgänget med grevar och baroner…


21 responses to “Sörmlänningen Ian Wachtmeister är död

 • Torleif

  Jag gillade Ian. Han och bävern var i Kungsbacka på 90-talet under parollen Ny Demokrati.

  Gilla

 • Suzie

  Intressant klipp från valrörelsen -91 och Ny demokrati ,Ian Watchmeister påtalar att de sämst ställda pensionärerna får mindre pengar än brottslingar,a-lagare och de kriminella marockaner som får svensk födrtidspension att ta med hem till marocko efter 14 år i svenskt fängelse.

  Gilla

 • eva

  Ian! Jag saknar dig! Du behövdes och skulle behövts många gånger om framöver i Sverige. Du var en frisk fläkt i ett ensidigt land där nuvarande politiker tycker att ”mångkultur” är det enda receptet för att lätta upp ensidigheten. Min egen morfar föddes i Bärbo, förvisso i ett enklare hem än ditt, men lekte med din far som liten. Du har gjort mer än de flesta för detta land och lämnade oss med flaggan i topp!!!!! Bra gjort, din hedersman.

  Gilla

 • Valter

  De flesta talar man väl om, efter döden,men inte så många man saknar. Ian är synnerligen en, som man saknar i Sverige nu. En rakryggat man med en egen ironisk humor, som roade flera och besvärade några. Hans åsikter börjar numer fler, även antagonister till honom, ta till sig. Han kommer att leva kvar i minnet.

  Gilla

 • Suzie

  Ian Wachtmeister i intervju med Granskning Sverige 2014

  ”Svensk demokrati lika illa ute som Ukraina” enligt Ian Wachtmeister” Här har man inte börjat skjuta folk än men det är väl bara en tidsfråga…

  Gilla

 • Trynbald

  Hoppas trollet Bengt Westerberg mår dåligt en sån här dag.

  Gilla

 • Carl edström

  Än stor man som gått bort.

  Gilla

 • Anna2

  Jisses vad jag kommer att sakna den mannen! Han var utan tvekan, tillsammans med Bert och ND, de som lagt grunden till den realist jag försöker vara idag.
  Tack för alla dina kloka tankar! Vet att du egentligen hade så mycket mer att dela med dig av och hade inte riktigt packat färdigt för den sista resan så vi som är kvar får se till att hålla ryggraden lika rak som din har varit och hålla huvudet och ställningarna högt.
  Sov gott så ses vi, om förhoppningsvis många år, på andra sidan! 💕

  Gilla

 • Sea Gull

  En man som var före vår tid. 😘 ❤️🇸🇪

  Gilla

 • centurion

  Heder och Ära, Ian. Tack för dina gärningar. En framsynt man, som låg långt före i tanken. Vördnad. Respekt. Aktning – Frid.

  Gilla

 • Lena

  Pettersson :
  Tack för din hyllning till Ian Wachtmeister, det gjorde du med den äran…………. du är strålande !

  Som någon skrev i sin kommentar hade ny dekokrati då blivit stora så hade vårt land sett annorlunda ut och haft en framtid !

  Gilla

 • ossie

  En av de bästa partiledare detta land haft. En jäkla skillnad mot de sillmjölkar vi har idag (Åkesson undantagen) Westerberg firar nog idag champagnekorkar upp.

  Gilla

 • Stenbock

  Beklagar att min rader kring denne hedersman,hamnade under fel rubrik:
  https://petterssonsblogg.se/2017/11/11/ar-jamstalldhet-en-vit-fraga/comment-page-1/#comment-456528

  Gilla

  • Lena

   Stenbock :
   Måhända att den hamnade under fel rubrik, dock var dina ord hedrande om en hedersman !

   Gilla

   • Stenbock

    Lena:
    I varje fall kändes sorg i mitt bröst,när jag tidigare i kväll fick mig till del denna tråkiga nyhet.Inte bara för att denne hedersman var en öppen och rakfram person,som inte skyggade för något.
    Att vi båda därtill drabbades av samma svåra sjukdom ungefär samtidigt innebär,att jag vet vad han genomgått,och till slut tvingats kapitulera för.

    Gilla

 • assad

  Jag har alltid tyck om Wachtmeister. Dessutom hade han en riktig utbildning för män – bergsingenjör, vill jag minnas.
  En sanningssägare som inte ryggade tillbaka inför fjollorna i hans omgivning.
  Vi syns i Valhalla.

  Gilla

 • Focke-Wulf

  Pettersson snälla,var och när begravs Ian w?
  Meddela mig på denna blogg.
  Jag vill ta avsked och hedra honom.
  Snälla, meddela på bloggen.

  Gilla

 • Jhonsson

  Tänk om dagens politiker hade varit lika orädda för att säga sanningen, som denne man var.
  Då hade vi sett ett annorlunda och mycket bättre Sverige.

  Liked by 1 person

 • Kjell

  Sverige skulle behöva lite positivt ”drag under galoscherna” för det blåser ytterst negativa vindar. Hade ny demokrati då blivit stora och bestämmande hade Sverige och dess icke mohammedanska befolkning kanske idag haft en framtid.

  Liked by 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: