Ett fattigare och farligare land


”Isolering och misstänksamhet mellan invandrare och infödda är på väg att stöpa om Sverige”

Rubriken och ingressen är hämtad från den utmärkta nätsidan Kvartal och inleder en lång text, skriven av den forne finansministern Kjell-Olof Feldt (S).

Hela texten grundas på den rädsla som skakade om det politiska etablissemanget när Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Vi kunde höra om samma problematik i Pontus Mattssons dokumentär, Tvärvändningen.

Kjell-Olof Feldt beskriver hur rädslan för att sammankopplas med SD eller ge partiet rätt i någon fråga, närmast lamslog det politiska och mediala Sverige. Feldt konstaterar mycket riktigt att detta inte gav någon större effekt, tvärtom. SD fördubblade sitt stöd från valet 2010 och ligger idag på nivåer betydligt högre än valresultatet 2014.

Jag tänker inte recensera artikeln, men jag råder dig att läsa den. Det finns mycket att ta till sig och en hel del intressanta infallsvinklar. Några exempel:

”Under perioden 1980-2010 var bruttoinvandringen, mätt i beviljade uppehållstillstånd, enligt SCB en och en halv miljon människor…//…Den stora mängden bestod av arbetskraftsinvandrare…//…En annan urskiljbar grupp var studerande vid universitet och andra utbildningsanstalter…//…i genomsnitt 50 000 per år totalt varav 16 000 flyktingar”

Lägg märke till att svensk invandringspolitik i sekler dominerats av arbetskraftsinvandrare och studerande, något som fungerat utan större problem. Problemen började när dessa blev i minoritet och antalet asylsökande från helt andra kulturer började dominera rubrikerna.

”Fackföreningsrörelsen såg förekomsten av utländska arbetare utan svenska kollektivavtal som ett brott mot den svenska modellen…//…De arbetssökande kanske spred sig till andra delar av landet men åtskilliga flyktingar vandrade inte längre än tills de hittat en bostad. Flera skånska kommuner kunde redan på 1990-talet beskrivas som invandrartäta, i Malmö befolkade nykomna en hel stadsdel”

Vi vet idag att svenska arbetare slagits ut av lågavlönad arbetskraft från andra länder och att detta är på väg att skapa helt andra regler än de vi vant oss vid. Att segregationen varit och är medveten, behöver vi inte gå närmare in på.

”Rosengård var inte den enda enklav där ”de nya svenskarna” samlades…//…där fann de samma språk, samma seder och bruk, samma ursprung, ofta samma religion som hemma…//…svenskar lämnat eller inte ville flytta till, därför att området börjat befolkas av för många invandrare”

Så var det, så är det och inte bara infödda svenskar lämnar områden där utomeuropeiska enklaver dominerar gatubilden. De som först flyr och lämnar dessa områden långt bakom sig, är politiker, journalister och andra som till vardags hyllar den utomeuropeiska invandringen.

”Av rädsla att gå rasisternas ärenden mörkade medierna de berörda individernas ursprung…//…frågan är om inte mörkläggningen snarare ökade utrymmet för uppfattningen…//…Sverigedemokraternas påståenden om flyktinginvandringens kostnader avvisades antingen som osanna eller betydelselösa”

Vi ser det fortfarande. Alla ”påståenden” som kom från SD avvisades som oseriösa och främlingsfientliga. SD:s intåg i manegen har skapat reaktioner av rädsla och gör det fortfarande. Idag har såväl S som M, mer eller mindre karbonkopierat SD:s invandringspolitik och därmed gett partiet indirekt rätt. Hade man lyssnat och skakat av sig rädslan redan innan 2010, hade situationen kanske varit annorlunda idag. Å andra sidan har inte dagens problem uppstått efter 2015 års kaos, utan är en följd av decennier med en totalt misslyckad, kravlös och överdimensionerad asylinvandring.

Översätter jag Migrationsverkets skrivelser till ett enklare språk bad myndigheten om en paus, ett uppehåll, i flyktingmottagningen…//…Min uppfattning är att Migrationsverkets larmsignal borde ha lett till en stunds eftertanke bland de ansvariga i både regering och opposition”

Ropen på hjälp har indirekt hörts i Migrationsverkets korridorer sedan lång tid tillbaks. Merit Wager har i flera artiklar berört hur anställda på Migrationsverket beskrivit sin situation och Ivar Arpis två artiklar från början av 2015, Migränverket 1 och Migränverket 2, borde redan då fått regering och riksdag att reagera. Rädslan för att ge SD rätt, vägde dock över. Precis som Kjell-Olof Feldt berättar och vi kunde höra i Tvärvändningen.

”Men hur det än går med invandringspolitiken har segregationen förvärrats”

Med detta konstaterande lämnar jag Kjell-Olof Feldts artikel. Personligen tror jag det är för sent för lilla Sverige…om nu inte kommande regeringar vågar ta till beslut som vi tidigare inte sett i Sverige. Det här är ohållbart och värre lär det bli när Sverige trycks tillbaks av det som komma skall, nästa lågkonjunktur.

Kvartal


15 responses to “Ett fattigare och farligare land

 • prop3ll

  Islam må trykkes ned og forbys. Hvis ikke blåser den seg opp og tar over. Det blir som en gressplen som må klippes, hvis ikke gror den vilt.

  Gilla

 • Katarina Elsässer

  Sverige kommer aldrig att kunna integrera alla dessa muslimer,det blir tvärtom är jag rädd,vi kommer att vara IS nordligaste koloni sådär vid 2030-40!
  Om detta får våra barnbarn berätta!

  Gilla

 • Joy

  Pratade kort med kassörskan när jag handlade lite. Hon sa också som jag, det är kört nu. Det har bara gått alldeles för långt. Så det är ju inte en nyhet egentligen.

  Liked by 1 person

 • assad

  Tack Petersson. När jag läser den välskrivna artikeln av Kjell-Olof Feldt, vår gamle finansminister saknar jag verkligen gårdagens politiker.
  Vi ser att artikeln är skriven av en man som har kurage att stå för sina åsikter, dvs. fakta i det här fallet.

  Jag blir bara mer upprörd över spybollen Löfven när jag läser eftersom kontrasterna är så stora dem emellan – en ynkrygg vs. en man.

  Liked by 1 person

 • eva

  Sent skall syndaren vakna…….

  Liked by 1 person

  • odalkvinnan

   Jag tror att han försökte. Vi demonstrerade mot löntagarfonderna. Det var då Feldt skrev en vers i riksdagen som zoomades in. Löntagarfonder ett jävla skit, nu har vi baxat dem ända hit. Sedan fick han kliva ut i kylan. Han, Assar är väl en annan. Jag tror att de drevs av en politisk vilja. Dagens gäng drivs av andra premisser i väldigt hög grad. Man har inom soc dem rensat ut de som är konkurrenter-Mona Sahlin stod långt ner på önskelistan men de andra var bortrensade på vägen. Lite samma som med journalistiken. De duktiga väljer att bli pressekreterare startar olika bolag medan avskrapet blir kvar. Detta har diskuterats inom den svenska ”eliten” jag har hört det själv. Efter middagen till kaffe och avecen lossnar tungans band…

   Gilla

 • Nisse

  Finns det ingen lag i Sverige där man kan ställa dom ansvariga till domstol
  Man har kunnat förstöra ett fint land samtidigt kan man få avgångsverderlag och milijoner i pension fy fan………..

  Liked by 1 person

  • Hans Nilsson

   Det som står tillbuds fn är Riksdags och Kommunalval.

   Gilla

  • Tony

   Nej ansvar har dom ju sett till att befria sig själva ifrån
   genom borttagande av Tjänstemannaansvaret, en av
   dom största dumheter som införts under hela 1900 talet.
   Vilken jobbare som helst går det att sparka ut ifall
   dom begår minsta dumhet, men överbetalda politiker
   och tjänstemän/kvinnor får antingen en rejäl fallskärm
   eller ett nytt kräm jobb från sina rygg kliande kollegor.

   Kallas allas lika värde bland syltryggar!

   Liked by 1 person

 • angelicaplacet

  Det verkar vara många inom etablissemanget nu som önskar tillbaka det trygga och rika Sverige.
  Men hur ska dom göra för att få det tillbaka – det blir nog väldigt svårt.

  Gilla

  • odalkvinnan

   Sossarna drömmer om folkhemmet och det gör även SD. SD är en konkurrent till sossarna och inte ett högerparti som de skriver. Att hänga ut en konkurrent faller sig naturligt men de har bundit ris åt egen rygg.
   Feldt är en hel del besviken på hur det gick, man tittar då bakåt. Det som fattas är att titta framåt. Jag var ett valt högerspöke i en kommun. Kristersson talade under en sammankomst på hur valet skulle vinnas och det skedde. Bra strategi och det kändes viktigt att byta regering. Det han sa var att S tittar bakåt, vi ska se framåt och inge hopp och vara nya och fräscha. Idag har han och de andra partierna blivit nattståndna. Det finns ingen framåtvision, därför förlorar S i hela Europa men lever vidare i S. vad det verkar. Intressant att följa ett land som verkar gå Titanics väg.

   Gilla

   • angelicaplacet

    Dom nya sossarna drömmer inte om något folkhem därför förlorar dom.Nya Sossarna har länge haft framåtvisionen att förändra så mycket i landet så att folk inte känner igen sig längre.

    Gilla

 • Sara från Skåne

  Polisen beskriver bedragare:

  Nils Norling berättar nu mer om bedragarna – som ska tala mycket god svenska.

  https://www.expressen.se/kvallsposten/polisens-varning-sa-lurar-bedragarna-aldre/

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: