17 av 25 moskéer i Sverige finansieras av utländska islamister

ISLAM. Med hjälp av tidigare publicerade medieuppgifter, SST:s (myndigheten för stöd till trossamfund) register, församlingars egna uppgifter och flera av varandra oberoende experter har Dagens ETC lyckats få fram en lista över de 25 största offentliga moskéerna i Sverige och hur de finansieras.

Granskningen visar att 17 av dessa får eller har fått pengar från Saudiarabien, Qatar, Turkiet, Libyen, Förenade arabemiraten, Iran, Kuwait, Oman och Pakistan.

Granskningen visar också att flera av de moskéer som får pengar från andra länder också har en historia av antidemokratiska skandaler.

Med ekonomiska bidrag kommer motkrav på hur man driver verksamheten.

I början av maj i år invigdes Umm al-Muminin Khadijah-moskén i Malmö. Moskén, som det socialdemokratiska kommunalrådet Frida Trollmyr kallar ”kulturcenter”, är den största i sitt slag i Skandinavien, och bakom bygget står Qatar som har gett 30 miljoner kronor till församlingen. För dessa pengar är Qatar garanterade flera rådgivare som nu sitter i styrelsen, och på invigningen står Qatars viceminister för religiösa affärer, Khalid Shaheen Al Ghanim, mitt bland närmare 100 män och ler. Moskén har av kritiker i lokala medier anklagats för att befästa konservativa, patriarkala strukturer, kvinnor skiljs åt från männen och har en egen ingång.

Samma sak gäller för en rad andra moskéer som sponsras av saudiska pengar. Bellevuemoskén i Göteborg har i GöteborgsPosten anklagats för att stödja ett ”könsapartheid”, och flera av Europaledarna för terrorgrupper som Säpo varnar för har ofta besökt moskén. Hötorgsmoskén i Stockholm har varje år tusentals besökare och har koppling till flera IS-resenärer och en av terroristerna som genomförde ett dåd i Belgien.

Borås moské bjöd in en imam som uppmanade till mord på judar, och i Göteborgs moské arbetar fortfarande en imam som blev rikskänd sedan han för dold kamera i Uppdrag Granskning sa att kvinnor inte får neka sin make sex.

Läs hela artikeln på ETC…

-Pettersson har noterat att Sverigedemokraterna försökt få slut på den utländska finansieringen men inte lyckats på grunda av de andra sju partierna. I Norge däremot får islamister från utlandet inte finansiera moskéer, men jag antar att svenska myndigheter tror att islamisterna lär ut demokrati och jämlikhet…

Mona Sahlin ville i början på år 2010 bygga fler moskéer…

Två kvinnor klädda i burka går och ber svenska imamer om råd. Under burkan har de en dold kamera.

 

Av de 25 granskade moskéerna har 17 visat sig vara finansierade med pengar från utlandet:

• Saudiarabiska pengar har finansierat sex: Trollhättans moské, Göteborgs moské, Hötorgsmoskén, Bellevuemoskén, Västerås moské och Borås moské.

• Turkiska pengar har finansierat fyra: Fittja moské, Muslimska församlingen Malmö, Skärholmens moské, Turkiska islamiska kulturföreningen i Rinkeby.

• Qatarska pengar har finansierat fyra: Umm al-Muminin Khadijah-moskén, Gävle moské, Västerås moské och Örebro moské

• Förenade arabemiraten har finansierat två: Trollhättans moské, Stockholms moské (Zayeds moské).

• Libyska, Iranska, Omanska, Kuwaitska, och Pakistanska pengar har finansierat en var: Islamic center Malmö (Libyen), Trollhättans moské (Kuwait, Oman), Nasirmoskén, Göteborg (Pakistan), Imam Ali-moskén (Iran).

Fyra granskade moskéer säger att de inte har finansiering från utlandet och Dagens ETC har inte kunnat påvisa motsatsen:

Uppsala moské, Växjös islamiska center, Mahmoodmoskén i Malmö, Ahel Al Sunnah moské i Helsingborg.

Fyra granskade moskéer har Dagens ETC inte lyckats få fram några uppgifter om:

Halmstad moské, Märsta moské, Alby moské, Islamic center Lund.

De 17 moskéerna:
1. Umm al-Muminin Khadijah-moskén – Qatar

Qatar har betalat 30 miljoner för byggandet av Skandinaviens största moské. Investeringen är ett led i emiratets globala plan för att sprida sin salafistiska och extremt konservativa variant av islam.

2. Islamic center Malmö – Libyen

Libyska World Islamic Call Society tog över driften 2009, efter att först ha hjälpt till med pengar efter branden 2000.

3. Trollhättans moské – Saudiarabien,

Kuwait, Oman, Förenade arabemiraten

Kostnaden för bygget beräknas till 52 miljoner kronor. Pengarna kommer från fyra länder – Saudiarabien, Kuwait, Oman och Förenade arabemiraten.

4. Göteborgs moské – Saudiarabien

Saudiarabien har betalat 100 procent av moskén. moskén har kritiserats för att ha en imam som säger att kvinnor inte ska neka sin make sex och att månggifte är bra.

5. Fittja moské – Turkiet

Samarbetar med den turkiska statliga religionsmyndigheten Diyanet, som vid sidan av sitt religiösa uppdrag ska kartlägga regimkritiker i utlandet och sprida turkisk nationalism.

6. Gävle Moské – Qatar

Drivs av qatarisk stiftelse som köpte lokalen av Metodistkyrkan för fem miljoner kronor. Moskén är extremt kontroversiell efter att Gefle Dagblad granskat den. Redaktionen bombhotades och chefredaktören mordhotades till följd av publiceringarna.

7. Örebro Moské – Qatar

Den Qatariska stiftelsen Eid Charity finansierar Örebro moské, bland annat har man skänkt åtta miljoner kronor till verksamheten.

8. Stockholms moské (Zayeds moské) – Förenade arabemiraten

moskén byggdes med hjälp av bidrag från enskilda muslimer både i Sverige och utomlands. Enskilt störst bidragsgivare var Förenade arabemiratens förre statschef shejk Zayed bin Sultan al Nahyan.

9. Hötorgsmoskén – Saudiarabien

Finansieras av Saudiarabien. Tjänstemän på saudiska ambassaden brukar komma och be med församlingen. Imamen är utbildad i Saudiarabien.

10. Bellevuemoskén i Göteborg – Saudiarabien

Drivs av Islamska sunnicentret (ISC) och är bekostad av Saudiarabien. ISC är ett religiöst trossamfund som enligt Uppdrag Granskning företräder den radikala salafistgrenen av islam.

11. Nasirmoskén i Göteborg – Pakistan

Sveriges första moské, tillhörande Islams Ahmadiyya församling, byggd av kalifen Mirza Nasir Ahmad från Pakistan och bekostades av honom och andra församlingsmedlemmar i Pakistan. Stod färdig 1976.

12. Västerås moské – Saudiarabien och Qatar

Marken köptes med hjälp av pengar från Saudiarabien och Qatar. Enligt moskéns företrädare lånas pengarna ut utan villkor. Har kritiserats för att ha bjudit in salafistiska imamer.

13. Skärholmens moské – Turkiet

En av nio svenska moskéer som samarbetar med den turkiska statliga religionsmyndigheten Diyanet, som vid sidan av sitt religiösa uppdrag ska kartlägga regimkritiker i utlandet och sprida turkisk nationalism.

14. Islamiska kulturföreningen i Borås – Saudiarabien

Flera av varandra oberoende källor berättar att moskén har fått pengar från Saudiarabien. Moskén har inte gått att kontakta, alla offentliga kontaktuppgifter är ogiltiga.

15. Turkiska islamiska kulturföreningen i Rinkeby – Turkiet

En av nio svenska moskéer som samarbetar med den turkiska statliga religionsmyndigheten Diyanet, som vid sidan av sitt religiösa uppdrag ska kartlägga regimkritiker i utlandet och sprida turkisk nationalism.

16. Imam Ali-moskén – Iran

Moskén drivs av en iransk stiftelse.

17. Muslimska församlingen Malmö – Turkiet

En av nio svenska moskéer som samarbetar med den turkiska statliga religionsmyndigheten Diyanet, som vid sidan av sitt religiösa uppdrag ska kartlägga regimkritiker i utlandet och sprida turkisk nationalism.

12 thoughts on “17 av 25 moskéer i Sverige finansieras av utländska islamister

 1. Förbjud islam och riv alla moskeer innan det är försent om det inte är det redan. Det partiet som har det på sin agenda får min röst. Inga islamska klädkoder slopa religionsfriheten.
  Vi är ett kristet land byggt på kristna värderingar där ingår inte sharia lagar och tillbedjan av djävulens religion. Punkt

 2. Att så är fallet är ingen nyhet i dagens mångkulturella Sverige som inte längre är ett fritt kristet land !

 3. Yrrerligare en bekräftelse på att vår regering står under tryck och styrning från ”starka islamkrafter”!

  Hur kan en, enda svensk kvinna rösta på de partier som ingår i vår nuvarande regering?
  Hur kan en, enda svensk kvinna rösta på moderaterna, som ännu inte har tagit avstånd från Reinfeldts linje, ”öppna ERA hjärtan”?
  (notera att hans eget hjärta skulle inte öppnas; (psykopat?)
  Hur kan en, enda svensk kvinna rösta på något annat än SD?

  Du kvinna! Känner du dig trygg?

  • Som svar på din fråga, det är ont om KVINNOR i Sverige men det vimlar av naiva fruntimmer och galna feminister.

 4. Enligt FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och den snarlika europeiska konventionen har vi religionsfrihet:

  ”Artikel 18 Var och en har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Denna rätt innefattar frihet att byta religion och trosuppfattning och att, ensam eller i gemenskap med andra, offentligen eller enskilt, utöva sin religion eller trosuppfattning genom undervisning, andaktsutövning, gudstjänst och religiösa sedvänjor.”

  ”Ateism” räknas också som en religion vilket innebär att jag som ateist är i min fulla rätta att slippa bli utsatt för religiösa uttryck. Enligt experter i EU-rätt skulle det innebära att det inte är tillåtet att uppföra nya symboler för religioner vilka de måhända vara till allmän beskådning.

  Med andra ord torde det vara en framkomlig väg att på laglig grund begära att moskéerna byggs om så att de ser ut som vilken fyrkantig låda som helst, utan minaret förstås, eller rivs genom att annullera byggnadslovet. Detta skulle inte bara försköna stadsbilden utan torde också hämma lusten att uppföra nya symboler för ockupationsstyrkorna.

  • Har någon kontroll på om dessa byggnader är förberedda för att vara stridsledningscentraler vid kommande ockupation från islam?

Kommentera