I går var det 100 år sedan Oktoberrevolutionen


HISTORIA. Oktoberrevolutionen, officiell sovjetisk benämning i översättning: ”Den stora socialistiska oktoberrevolutionen” är den del av ryska revolutionen som utbröt 7 november 1917 i Sankt Petersburg och 12 november i Moskva.

Revolutionen pågick cirka 10 dagar och bestod i att de bolsjevikkontrollerade arbetare- och soldatsovjeterna avsatte den provisoriska regeringen vars siste regeringschef var Kerenskij och som hade skapats i och med februarirevolutionen.

Tsaren hade  alltså avsatts i februari 2017 och provisoriska val hade hållits, så vid oktoberrevolutionen störtades något som kunde ha blivit en demokratisk regering i Ryssland men det blev inbördeskrig och Sovjetunionen ersatte den ryska staten 1922.

I tsarernas Ryssland användes fortfarande den julianska kalendern, medan huvuddelen av världen i övrigt hade övergått till den gregorianska kalendern. Den 7 november var alltså den 25 oktober enligt den julianska kalendern.

Nåväl, för att göra en lång historia kort så har vi facit nedan…


17 responses to “I går var det 100 år sedan Oktoberrevolutionen

 • Cephalon

  Var kan man köpa tröjan?? Jag vill ha en.

  Liked by 1 person

 • ossie

  Kommunisterna Sjöstedt Ohly Dinamarca m fl firar nog denna stora dag. Vi andra får fira att kommunismen är till 99% utrotad i världen.

  Gilla

 • Truthfighter

  Hade världen varit sämre om Hitler vunnit kriget, istället för Stalin? Nej, jag tror inte det. Inte det minsta alls. Bara annorlunda. Men inget hade varit värre i världen i stort. Men kom ihåg, att jag då sätter Stalin, och allt efterkommande mot Hitler, och allt eventuellt efterkommande från honom. Konsekvenserna skulle bli likartade, men på olika sätt.

  Världen har inte mått speciellt bra av att socialismen blev gödd av Stalins krigsvinst. Och den skulle förmodligen heller inte mått speciellt mycket sämre av en eventuell vinst som hade kommit Hitler till del.

  Gilla

 • eugenecork

  man får ta sig en tankeställare, hur hade världen
  sett ut idag om inte denna revolution hade ägt rum?
  Likadant med II världskriget, tillslut allt jävla rabalder
  nere i Arabländerna…med facit i hand så borde
  Storbritannien, Frankrike m.fl. låtit Araber få vara de
  Beduniner som de verkligen är…alltså, om de stora
  på 1800-talet behållit alla kollonier, å me den oljan

  Va beträffar Judarna, så blev de tilldelade sitt gamla
  land Israel först efter 1948, som borde ha skett 20 år
  tidigare…isf hade detta strävsamma och intelligenta
  folk rönt ett annat öde…läs gärna LÄNK under, den
  ger en liten bild av Israel 500 år e.k. å bakåt 8′ år
  https://www.so-rummet.se/fakta-religion/judarnas-
  historia-under-antiken

  Liked by 2 people

 • Stenbock

  Ingen sörjd och ingen saknad av dessa Leninister/Stalinister. Däremot alla de c:a 20 miljoner,som skickades till Gulager i Sibirien eller avrättades av Exekutionspatruller på torgen. Hela Ukrainas lantbruk ruinerades,och ännu i dag 100 år senare,har inte det landet återhämtat sig .Åtföljdes av KGB fram tills Gorbaschow satte punkt för skräckherrskapet. En grym tid som helst borde ha glömmas bort men får nu stå som varnande exempel !

  På kartan framgår det stora antal dödsläger,(varje prick utgör läger med tusentals offer) som förintade de 2o miljonerna.

  Liked by 2 people

  • Hotello

   få se om bilden kan ses nu

   Liked by 2 people

   • Kalasaren

    Det där är nog för få. Vad jag vet fanns det runt 2000 riktiga döds och Förintelseläger i det av judar administrerade och skapade Sovjet. Titta på serien ”Europa – The last battle” på nätet som bl.a. beskriver hur fasansfullt det judiska Sovjet var.

    Liked by 1 person

   • Stenbock

    Hotello:
    Tack du är bra mycket skickligare än mig på laptops !

    Gilla

  • Mia J

   Historiens misstag får aldrig glömmas. Varför inte ett SD förslag om en Gulagens dag varje år 7 november. Då sånt här skräp uppmärksammas inte från goda sidan utan från all ondska som Gulagen vållat oskyldiga. Precis som förintelsens dag/ kristallnätter osv osv

   Liked by 1 person

 • Håkan

  Trodde Oktoberrevolution var slängd på soptippen, glömd oc begraven!
  Någon som minns?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: