Religion eller inte – Islam förtjänar all kritik


Vad jag inte förstår är varför så många anser sig måste klassificera Islam som något annat än en religion för att anse sig ha rätten att kritisera den.

När man betänkar vad det omtvistade begreppet religion står för, blir det klart att det omfattar alla kulturella system.

Då ett politiskt system också kan ses som ett kulturellt system eller som kommit ur ett sådant, blir det uppenbart att religioner inte kan vara skyddade från kritik.

Därför måste ett begrepp som religionsfrihet klart defineras eller bättre ersättas av åsikts- och yttrandefrihetsbegreppet.

Islam, om nu klassad som religion eller inte, förtjänar all kritik då den vänder sig emot dessa friheter, genom att högljutt och med våld dominera och terrorisera allt annat (alla andra).

https://en.wikipedia.org/wiki/Religion

Religion is any cultural system of designated behaviors and practices, world views, texts, sanctified places, ethics, or organizations, that relate humanity to the supernatural or transcendental. Religions relate humanity to what anthropologist Clifford Geertz has referred to as a cosmic ”order of existence”.

However, there is no scholarly consensus over what precisely constitutes a religion

SE:

Religion är vilket kulturellt system som helst som kännetecknas av därmed förknippade typiska beteenden och seder, syner på världen, texter, heliga platser, etik eller organisationer som relaterar mänskligheten till det övernaturliga eller transcendentala. Religioner relaterar mänskligheten till vilken antropolog Clifford Geertz har refererat till som en kosmisk ”existensordning”.

Det finns emellertid ingen vetenskaplig enighet om vad som exakt utgör en religion.

 


7 responses to “Religion eller inte – Islam förtjänar all kritik

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: