Lärarutbildningen – ett fiasko


Drastisk förändring krävs för att höja lärarnas kompetens och yrkets status.

 • Läraryrkets status har minskat kraftigt i Sverige efter 1990-talets skolreformer. Under samma tid har lärarstudenternas meriter försämrats avsevärt.
 • Utbildningen för blivande gymnasielärare ställer generellt sett låga krav. Många uppger att studierna inte sysselsätter dem på heltid, och många arbetar samtidigt som de studerar.
 • Kurslitteraturen domineras ofta av abstrakta pedagogiska teorier, medan inslaget av praktisk övning i undervisning är begränsat. Litteratur baserad på modern hjärnforskning saknas helt vid flera av de största lärarutbildningarna i Sverige.
 • Många lärare upplever att deras utbildning inte gett dem kunskap av betydelse för yrkesutövningen.
 • För att höja lärarnas kompetens och yrkets status krävs en nystart. En framgångsrik lärarutbildning bör ha stora inslag av praktisk metodik kombinerat med studier i kognitiv neurovetenskap och utbildningspsykologi.

Läs mera:

https://kvartal.se/artiklar/lararutbildningen-ett-fiasko


21 responses to “Lärarutbildningen – ett fiasko

 • assad

  Här har jag lust att skriva ett längre inlägg. Sveriges lärare och den ”utbildning” de går är en stor anledning till Sveriges förfall.
  Lärar”utbildningen” har inget med vetenskap att göra och borde förläggas utanför universiteten, förslagsvis på soptippen.

  Gilla

 • Torleif

  Lärare är korkade.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Varför skulle lärarutbildningen vara bra och fungera när inget annat gör det i dagens Sverige i fritt fall ?

  Gilla

 • Jack

  Det är inget fel på lärarna. Det är fel på eleverna från Mellanöstern. Inavel sägs vara en förklaring. Kunde vi ta bort dessa elever från skolan skulle skolan fungera klockrent. Har själv varit läraren i miljonprogramsområde. Glad att jag överlevde. Skicka dit skolministern och låt honom jobba som lärare ett år kanske han också förstår.

  Gilla

 • ruben

  En övervakningskamera i varje klassrum, skulle säkert bota en hel del av de akuta problemen. Kameror i korridorer och på skolgården, kan säkert göra nytta också. Dessutom en lärarkår, som har maximalt stöd från allmänheten och förmåga att följa upp alla avarter och oegentligheter på samt till och från skolan. Man har läst om det mest skräckinjagande saker ibland om hur elever kan bete sig. Det finns skolor, som klarar hålla bra ordning och det är inte alltid kommunala skolor. I alternativen vinstgivande lugna skolor eller icke vinstgivande med dagligt inslag av våld och hot, väljer jag vinstgivande lugna skolor. Jag tycker regeringen skall tänka på vad de gör med skolorna. Skulle de själva, dagligen släppa iväg sina barn till vissa skolor med dåliga rykten?

  Gilla

  • ruben

   Naturligtvis, måste man ta vara på alla eldsjälar, som älskar utbilda barn. De blivande lärarna måste förstås få en så heltäckande utbildning, som möjligt, samt relevanta löner och bästa moraliska stöd från myndigheter och allmänhet.

   Gilla

 • Jhonsson

  Det är inte bara lärarutbildningen, som behöver en nystart.
  Det är hela Sverige.

  Gilla

 • ladulaas

  Den svenska skolan och lärarutbildningen uppfyller Socialisters och Liberalers krav på ett alldeles utmärkt sätt.

  Eftersom skolan bara skall vara en förvaringsplats, så att barnens föräldrar inte skall kunna plantera idéer i deras huvuden, som inte är värdegrundscertifierade, så måste man säga att den uppfyller högt ställda krav på effektivitet.

  Eftersom lärarna inte skall lära barnen något, utöver genusfrågor och multikulti, behöver de naturligtvis inte kunna något om sitt ämne. Ju mindre eleverna lär sig av skolämnenas fakta, desto mindre risk att de genomskådar det samhälleliga lurendrejeri som nu förstör Sverige.

  Ut från skolorna kommer så småningom totalt förvirrade personer, som endast har politiskt korrekt snömos bakom pannbenet, vilket gör dem till lättlurade zombies, för vilken halvimbecill till politiker som helst.

  Sveriges gränser står öppna för världens alla gangsters och lycksökare. Svenskarna, svenska staten och alla kommunerna är belånande upp över öronen – lånepengar, som (tillsammans med världens högsta skatter) nu vräks över kreti och pleti från Långtbortistan. Överfallsvåldtäkter och annat grovt våld grasserar som aldrig förr. Härliga tider, strålande tider!

  Och från svenskarna endast lite muttrande i slutna sällskap och sedan röstar man i valen, som man alltid gjort. Så kom inte och säg att inte den svenska skolan och dess lärare uppfyller högt ställda krav på ändamålsenlighet och effektivitet.

  Gilla

 • gamgubben

  ”Alla(h) ska med så sänk inträdeskraven” ”ja men, de sänker utbildningsnivån för hela Sverige”
  ”Inga men, förstår du inte, då får vi ju upp mot 50% av rösterna igen, vilket är bra för oss sossar”. ”Och kom ihåg, det vill jag vara tydlig med, att vad som är bra för oss måste ju rimligtvis vara bra för Sverige”
  Goda kamrater samarbetar för sin egen skull!

  Gilla

 • Vargkvinnan

  Alla myndigheter inklusive vården är så byråkratiska och inkompetenta ,att man tror det inte är sant!!! Men det är sant!!!Det är mycket nära det största förfallet!!!!!!! Tack,fredrik och stefan!!!

  Gilla

 • Galten

  I sinom tid kommer madrassas att vara obligatoriska i Absurdistan.

  Gilla

 • Billy Boy

  Kanske dags att införa lite gammaldags auktoritär disciplin i skolan igen.

  Men bara litegrann!

  Gilla

  • Kenth Andersson

   Disciplin i skolan ?
   Otänkbart, det tolerar inte den illröda extremvänstern och nysvenskarna och det skulle som alla vet rubriceras som rasistiskt och kränkande.

   Gilla

 • ossie

  Man vad nu Superexperten Frigoliten skulle ju fixa detta på 100 dagar. Nu har det väl gått 1000 dagar och inget har hänt av positiv art.

  Gilla

 • Mimi N.

  Ingen CTC-godkännande stämpel här heller …..(Control Tehnic de Calitate)

  Gilla

 • Lena

  Hur vrider man ”klockan” tillbaka?
  Det börjar med familjen, den som ”makten” har krossat !

  Gilla

 • Ulli

  En nära nog total ovilja att lära sig och prestera och den nästan obefintliga respekten gentemot lärarkåren i alla de skolar som har stark prägel av (mohammedansk asylmigration) skrämmer väl bort de flesta duktiga från att bli lärare (förutom att lönen är låg).

  Gilla

  • Kalasbetalaren

   Lönen för lärare är absolut inte låg! Många ligger på 50 000 i månaden efter några år och 40 000 i ingångslön är inget ovanligt!

   Gilla

   • Ulli

    Sämre en tidigare i en jämförelse.
    Men jag håller lönen är inte avgörande, det är inte den som skulle avhålla mig från att vilja bli lärare i Sverige.
    När elever inte vill lära, bara stökar och vandaliserar och dessutom blir våldsamma mot andra elever och lärare, då har skolan blivit till en sorts förvaringsanstalt och ingen läroanstalt.
    Inget som lockar mig i alla fall, inte ens om jag fick 100’000 i månaden (brutto).

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: