Förälder till domaren Maja: ”Färga håret om du vill få respekt”


RASISM. Maja Nyberg är inne på sitt andra år som fotbollsdomare. Ett uppdrag hon tycker mycket om, men som även lett till att hon blivit trakasserad av både tränare, spelare och föräldrar. Maja Nyberg växte upp i Lidhult i Ljungby kommun. Hon har spelat fotboll i nästan hela sitt liv och fostrades i Lidhults GOIF.

När hon senare började spela i Ljungby IF ingick det i kontraktet att hon skulle döma tre matcher om året med spelare i lägre åldrar. Efter det fick hon mersmak och gick en utbildning för att bli domare. Nu är hon inne på sitt andra år i rollen och hon trivs bra.

– Det var aldrig någon riktig tanke att det skulle bli så. Men jag är glad att det hände.

På många håll i Sverige är det svårt att få tag i personer som vill bli domare, då många upplever att miljön på planen är hård. Det är vanligt att domare blir trakasserade av spelare, tränare eller föräldrar, och Maja har erfarenhet av det.

– Jag brukar få höra väldigt mycket om att jag är blond, att jag är relativt ung, att jag är tjej och att jag inte har på planen att göra på grund av det.

SVT: Se hela inslaget här

En kommentar som Maja kommer ihåg särskilt fick hon när hon dömt en match för pojkar i 16-årsåldern.

– Jag var på väg mot min bil efter att jag hade bytt om. Då kommer det fram en förälder på parkeringen som säger att ”lilla gumman, till nästa match borde du nog färga håret lite mörkare om du ska få lite respekt”. Den kommentaren satte sig ganska hårt.

-Pettersson hoppas att den förälder som uttalade det är avstängd från att besöka matcherna och att spelare som inte visar domaren respekt på grund av hårfärgen utvisas och skickas långt, långt bort…

SVT skriver ovanstående ”lilla gumman…osv” i Expressen står inget om lilla gumman, där står – ”Det har funnits gånger då jag har suttit i omklädningsrummet och knappt vågar gå ut, för att de står och bankar utanför, säger Nyberg.
– Det finns en annan domare i klubben som har blivit slagen. Det blev nästan ett fall i domstol.
Hur hittar man styrkan att fortsätta som domare?
– Det är en väldigt bra fråga. Jag har aldrig tänkt sluta, men jag har frågat mig själv varför jag fortsätter. Vissa matcher är inte så roliga att döma.
– Jag hoppas verkligen att jag håller ut så länge jag kan. Jag vet att det är jag som har rätt. Det är det jag försöker jag leva på.

I vissa fall är det föräldrarna som står för övertrampen. Nyberg stötte vid ett tillfälle på en fotbollsförälder som uppmanade henne att färga håret mörkare ”för att få respekt”. 

Märkligt att  det inte blir mer liv om uppenbar rasism mot en ung fotbollsdomare…

 


11 responses to “Förälder till domaren Maja: ”Färga håret om du vill få respekt”

 • Sven-Erik

  Han som föreslog att färga håret kanske sa det med ironi ??

  Gilla

 • ruben

  Identitetspolitiken ligger, som en unken filt över hela samhället. Rasismen är fullt tillåten om den kommer från ”rätt” gruppering. Det är för lång tid till nästa val kan jag känna.

  Gilla

 • Mimi N.

  Det är 5 saker jag avskyr vart än jag får flyta och bo nånstans på jordens yta – dessa 5 saker vill jag inte se/höra i min närhet:
  – fusk päls
  – tatueringar
  – rapp musik
  – präst fruntimmer
  – fotballspelande kjoltyg

  Kan inte vänta och se tumme efter tumme ned ….

  Gilla

  • Mimi N.

   Dessa fem, förutom islam !!

   Gilla

  • pettersonaxeagentlemansgentleman

   Kära Mimi,
   samvetet manar undertecknad tillskyndare att vidgå det faktum hans överarmar beprydes medelst ett nogsamt urval tatueringar, av vilka en skarprättaryxa med vidfogad text förtjänar nämnas.
   I övrigt inga anmärkningar.
   Andreas 🙂

   Gilla

 • Roland Salomonsson

  De lagar som vänder sig mot ”rasism” särbehandlar etniska svenskar negativt. I stort inget en etnisk svensk råkar ut för är ”rasism”, och vill en svensk stämma för rasism,så ställer hela det svenska samhällets resurser upp på motpartens sida. Om en etnisk svensk skulle trampa i klaveret, så ställer däremot hela svenska samhället upp för att anklaga och döma den etniskt svenske.

  Återgå till likhet inför lagen och se till att inga särbehandlingar av någon (varken positiva eller negativa) tillåts.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  2017.
  Vit=elak, rasist och helt ute.
  Icke vit=snäll antirasist och helt inne.

  Gilla

 • Argus

  Antingen är kommentaren tillrättalagd eller så är det inte en nysvensk. Jag saknar erbjudande om sexuella tjänster till henne, hennes mor och resten av familjen samt ett antagande att hon skulle var en hårt arbetande yrkeskvinna på gatunivå. 😉

  Gilla

 • Gus

  Hjärntvättande moraliskt fördärvande, Sveriges Regering idag…….

  Gilla

 • Sara från Skåne

  Ja, TÄNK vilket liv det skulle blivit om det vore tvärt-om. Extra insatt Agenda och Åkesson hade fått stå till svars för att någon svenne-förälder hade sagt ”blatte-lilla, blondera håret om du ska få respekt”…

  Gilla

 • Monica

  Man anses fortfarand vara korkad om man är kvinna och blond. Även lärare i skolan kan ge orättvisa betyg på grund av detta. Det här var längesedan och skedde i vårt grannland Danmark men kan även förekomma här. En danska som jag umgicks med berättade för mig att när hon gick i högstadiet där så var det en tjej som lärare betraktade som en flamsig blondin fick sämre betyg än henne som var brunett och bar glasögon trots att de hade gjort lika bra ifrån sig. Snacka om psykologiska fördomar.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: