Tre veckors asylprocess föreslås i Norge


INVANDRING. I Norge har invandrings- och integrationsministern Sylvi Listhaug förslagit en asylprocess som går ut på kortare behandlingstider, snabbare bosättning för de som får uppehållstillstånd och att samtliga asylsökande som kommer till Norge ska samlas i ett enda stort mottagningscenter, enligt VG.no. 

Förslaget får dock kritik av polisfacket som menar att Listhaugs vision om att åtta av tio asylsökande ska få sina ärenden behandlade inom loppet av tre veckor är helt orealistiskt.

– Det är som att tro på tomten, sa Andreas Wahl, ordförande i polisfacket på polisens utlänningsenhet.

En som är för Listhaugs ambitioner är Morten Hojem Ervik, chef för polisens utlänningsenhet, som menar att detta lägger grunden för en väl fungerande ankomstfas och stärker polisens möjligheter både till en tidig identifiering och för att förebygga och bekämpa kriminalitet med hänvisning till säkerheten.

– Att klara 80 procent av fallen på tre veckor är ambitiöst, men jag anser att det är ett riktigt och bra mål att jobba mot, säger Ervik.

Polisens utlänningsenhet ska nu omsätta förslaget på prov tillsammans med utlendingsdirektoratet, den norska motsvarigheten till Migrationsverket.

-Pettersson tycker det är ett bra mål, jämfört med Sverige, där hösten 2017 det i genomsnitt tar 467 dagar att fatta beslut om ett asylärende, som sedan kan överklagas och när överklagandet är klart stannar de som har fått avslag ändå kvar på grund av att de rotat sig i landet.

80 procent av avslagen borde klaras på betydligt kortare tid än tre veckor, exempelvis direkt vid gränsen med…


6 responses to “Tre veckors asylprocess föreslås i Norge

 • DuGamlaDuFria

  Enklaste lösningen vore att stänga gränserna och inte släppa in någon alls. Vi har uppfyllt vår godhetsmarginal mer än nog och snabb behandla alla som inte har asyl skäl och som Pettersson skriver Return to Sender. F.ö en bra låt av King of the Rock Elvis .
  Så kanske vi kan slippa se sådana kravmaskiner som denna Fathema som medverkade i Opinion igår.

  Gilla

 • gamgubben

  I september hade Svenska MG 85990 inskrivna och de lär få in ca 2500 varje månad framöver säkert totalt 27′ i år. Norge hade totalt ca 11500 2016, ser ut att få in 16000 i år. Norge kan möjligen klara sitt åtagande, tyvärr inte Sverige även om MG klarar att processa alla så har vi varken arbete eller bostäder för fler.

  Gilla

 • Mia

  Asylprocessen tar naturligtvis längre tid ju fler asylsökande som kommer,särskilt om det kommer många på kort tid som hösten -15. En nackdel för alla, även för de som kommer hit.

  3 veckor är inte realisktiskt men om någon vill sätta målet så högt så kan de ju alltid försöka.

  Gilla

 • Cinna

  Utmärkt ambition! Tom tre månader vore ok. Börja med att lägga bevisbördan på den som söker asyl; giltiga id-handlingar är en bra början! Inga handlingar – ut!
  Under Handläggningstiden instruktionsfilmer på hemspråk om lagar och regler i landet och ett skriftligt intygande av den som vill bo i Sverige att de förstått och förbinder sig att följa lagarna. Begår de sedan grova brott inom ett antal år- ut!
  Skrota barnbidrag helt och ta bort förmåner som bara finns för ”papperslösa” som svenskar får betala för; som tandvård för 50 kr.
  Det vore en början!

  Gilla

 • gamgubben

  Jan Emanuel är väl man, så varför använder du ordet som PK-isterna drivit igenom?

  Gilla

 • compulsoryunion

  Elit sossar fruktar förslaget, om stam kunderna i asylindustrin åker hem hur ska då Jan Emanuel kunna fakturera miljarder så att hen får 250 miljoner vinst i asylvälfärden?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: