Stäng

Policy för sociala medier begränsar yttrandefriheten

Sociala medier som Facebook, Instagram, Twitter med flera har formulerat sina egna regler som man måste godkänna för att få använda. Likadant är det med myndigheter och vissa företag. Det är farligt, sådana riktlinjer kan och begränsar yttrandefriheten godtyckligt efter den tidsanda som för tillfället råder. 

Yttrandefrihetsgrundlag (1991:1469)

1 § Varje svensk medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad rätt enligt denna grundlag att i ljudradio, television och vissa liknande överföringar, offentliga uppspelningar ur en databas samt filmer, videogram, ljudupptagningar och andra tekniska upptagningar offentligen uttrycka tankar, åsikter och känslor och i övrigt lämna uppgifter i vilket ämne som helst.

Yttrandefriheten enligt denna grundlag har till ändamål att säkra ett fritt meningsutbyte, en fri och allsidig upplysning och ett fritt konstnärligt skapande. I den får inga andra begränsningar göras än de som följer av denna grundlag…osv.

FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna

”Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser.” – FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

-Petterssons har varit avstängd på Facebook tre gånger den senaste tiden, och jag är osäker på varför, även om jag misstänker att Facebook hakade upp sig på ett ord den senaste gången då vi var blockerade från att göra nya inlägg i sju dagar.

Naturligtvis har Facebook, Södermanlands Nyheter, Petterssons blogg eller vem som nu äger forumet där man vill publicera sig rätt att sätta upp vilka regler man vill men man måste vara väldigt aktsam men den möjligheten om man samtidigt ger sken av att vara demokratisk.

Facebook meddelar helt enkelt att man brutit mot deras regler och det är inte solklart vad. Petterssons försöker svara på varför om någon ställer en artig fråga med ett mejl. Frågor bland kommentarerna missas kanske på grund av mängden, ofta raderar jag kommentar inte beroende på åsikter utan på grund av ett ovårdad språk eller rena olagligheter, men våra regler är enkla till skillnad från de sociala mediernas plus att bloggar finns det miljoner om inte en passar…

Sveriges nya domstol. Polis, åklagare och domare. Allt i ett utan möjlighet att överklaga.

Jeander har ritat bilden. 

 

 

 

12 reaktioner på “Policy för sociala medier begränsar yttrandefriheten

 1. Avstängningen beror säkert på ett ord som börjar på n och slutar på eger.

  Förr var det ett allmänt ord, numera är det förbjudet. Av PK-maffian…

  De svarta bryr sig knappast. För vad blir förbjudet härnäst? Svartpeppar? Vitkål?

  Flummiga pk-korrekta regler, ofta härstammande från dubbelmoralens högborg USA, stoppar uttrycksfriheten.
  Visa 50 skjutningar på film – inga problem.
  Visa en bröstvårta – avstängd.

 2. Privat information som är övervakad, censurerad och till råga såld till högstbjudande, och delad med NSA.

  Låt mig vara övertydlig. ” Not on a million years”.

 3. Och ibland försöker man begränsa yttrandefriheten genom att låta nedåttummarna hagla över den som inte har den rätta tron.
  Då gäller det att hålla sig inom vissa osynliga ramar och inte överträda dessa.

  Eller också strunta i det och skriva vad man själv tycker och inte vad andra tycker att man ska tycka.

 4. Förresten kunde exempelvis petterson eller andra altrnativa ställen på nätet skapa fria forum/fria chatter kan jag tycka…och jo jag vet det blir en del galenskapmed, låg nivå men Något ställe där man inte blir utkastad pga ”fel” åsikter.
  Önskar Redneck

 5. Jag brukade vara på olika chatter för o va lite social med främlingar i detta samhälle..detta mångkulturella underbara där man ju ska älska främlingar osv… Ibland brukade jag skriva om politik o ideologier.

  Gissa vad som händer.

 6. Vem behöver alla dessa nätverk,Facebook ,tvitter allt vad dom heter.Mitt privatliv är mitt ,jag inte nyfiken andras liv ,har fullt upp med mitt.Det räcker med telefon,eller samtal i krogen med några bärs.Trevlig helg Adolf

Kommentera

%d bloggare gillar detta: