Vellinges tiggeriförbud stoppas av länsstyrelsen


TIGGARE. Länsstyrelsen i Skåne stoppar Vellinges planer på ett lokalt tiggeriförbud. – Vi konstaterar att beslutet strider mot en grundläggande förutsättning i ordningslagen och därför ska upphävas, säger Ola Melin på länsstyrelsen i Skåne i ett pressmeddelande.

För några veckor sedan klubbade kommunstyrelsen i Vellinge igenom ett lokalt tiggeriförbud, som skulle börja gälla vid årsskiftet. Men länsstyrelsen, som är sista instans i kommunen att pröva frågan, anser att förslaget inte är förenligt med lagen som reglerar lokala ordningsstadgar.

Kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) är besviken och förvånad över länsstyrelsens beslut att upphäva det lokala tiggeriförbud som nyligen klubbades i Vellinge.

– Vi kommer antagligen överklaga detta, men har inte hunnit ta ett beslut ännu, säger Wutzler.

– Pettersson säger att sätter du dig i någon av gångarna på en läktare för fotboll, musik eller något annat. Det är inte tillåtet. Det utgör en fara och är en ordningsstörning då du hindrar framkomligheten. Blockerar en tiggare inklusive allt bråte en sådan bär med sig delvis en livsmedelsentré är det dock helt okej. Det är ingen ordningsstörning. Om än, eventuellt, kanske, möjligen, något obehagligt. Heja Sverige.

TIDIGARE 2017-08-30. Vellinge beslutade om tiggeriförbud i kommunen

TIGGARE. Moderatledningen i Vellinge kommun vill bli först i landet med att förbjuda tiggeri i delar av kommunen. Under tisdagskvällen beslutade kommunstyrelsen i frågan och då Moderaterna har egen majoritet gick förslaget igenom.

– Jag är medveten om att det är en svår fråga, men jag tror inte att vi bekämpar fattigdom genom att tillåta tiggeri, säger kommunens M-ledare Carina Wutzler.

Wutzler hoppas att frågan om tiggeriförbud ska aktualiseras även på riksplanet. Tidigare i dag intervjuades hon av TT och sa att hon fått många signaler från näringsidkare och andra kommuninvånare om att tiggeriet ställer till problem.

-Pettersson undrar vad som är problemet. De flesta kommuner har redan tiggeriförbud. Följ de lagar och regler som gäller. Hade politiker och poliser tagit tag i den första tiggaren som kom så hade vi sluppit resten.

Förresten är det någon som begriper vad zigenarna levde på innan gränserna öppnades?

TIDIGARE 2016-08-19. Det behövs inget tiggeriförbud – det finns andra lagar att använda

TIGGARE. Civilminister Ardalans Shekarabi (S) gamla SD-förslag om tiggeriförbud behövs egentligen inte. 

-Pettersson tycker att vi ska använda den lagstiftning som finns. 

Det finns redan flera lagar som går att använda. Egenmäktigt förfarande är i svensk rätt ett tillgreppsbrott enligt 8 kap 8 § Brottsbalken.

Påföljden är böter eller fängelse i högst sex månader.

I Brottsbalkens 8 kapitel regleras stöld, rån och andra tillgreppsbrott. De tillgreppsbrott som inte särskilt reglerats i 8 kapitlet har samlats under beteckningen egenmäktigt förfarande.
Det finns tre situationer då ett brott utgör egenmäktigt förfarande.

 1. då gärningsmannen olovligen har tillgripit något men inte har någon avsikt att behålla det tillgripna.
 2. då annans besittning olovligen rubbas på så vis att den rättmätige ägaren hindras att använda föremålet som det är tänkt.
 3. då gärningsmannen med våld motsätter sig laga självtäkt. Utövningen av våld omfattar inte bara personvåld utan kan även vara oriktat våld där gärningsmannen sliter i en sak.
 • Om den allmänna ordningen störs och polisen uppmanar någon att lämna platsen kan det även bli åtal för ohörsamhet mot ordningsmakten. Om du håller fast dig i andra eller i föremål när polisen försöker få bort dig räknas det som våldsamt motstånd.
 • Att olagligt ta sig in på annans mark, hus, fabrik, båt osv. Olaga intrång ger böter och grovt olaga intrång ger fängelse i högst två år.
 • Man får inte bo utan avlopp och sophantering.

I de flesta kommuner finns det kommunala ordningsstadgar. Där det anges var och när man får campa, var man får dricka alkohol, spela musik etc. Dessutom behövs ofta tillstånd för att samla in pengar vid den lokala butiken.

2015-08-11_2110

– Det finns fler lagar och exempel så varför diskuterar flata myndigheter självklarheter i åratal?

Dessutom undrar jag varför inte hatmedia och PK-politiker går i taket och kallar myglaren och den illegale invandraren Ardalan Shekarabi för rasist och fascist som de gör när Jimmie Åkesson säger samma sak?

Ardalan Shekarabi, en illegal invandrare och fascist

Ardalan Shekarabi, en illegal invandrare och fascist

 


23 responses to “Vellinges tiggeriförbud stoppas av länsstyrelsen

 • Roland Karlsson

  Jag tycker inte man kan förbjuda fattigdom tanten. Att be om pengar kan inte vara brottsligt, tycker jag. Finns det sen annat bakom så är det annorlunda. Jag är för EU. Jag är nästan nykterist. Men är idag opolitisk. Absolut inte S eller SD.

  Gilla

 • Bosse S

  Under samma förutsättnigar så får vi väl handla sprit i mataffärer och kiosker nu, samt att alla som vill får utskänkningstillstånd.

  Gilla

 • Kattsand

  Tiggeriet räknas väl som mångkultur så det ville dom väl ha kvar då.
  (Mångkulturen verkar gå ut på att få Sverige att se ut som ett u-land: tiggeri, kåkstäder, u-landsreligion, mm)

  Gilla

  • Hans Nilsson

   Sossarna avskaffade lortsverige en gång i tiden och har under ett antal år jobbat hårt på att införa det på nytt.

   Gilla

 • Grune

  Vi kan inte ta bort de talande skräphögarna utanför våra butiker.
  Dom är ju något som våra butiksägare är mycket stolta över.

  Gilla

 • Suzie

  Någon borde bussa tiggarna från Rumänien och Bulgarien till socialistledare Löfvens fina residens,till rosenbad och alla andra byggnader som Löfvenjuntan och hans rövarband huserar i,ambassaderna behöver också få njuta av tiggeriet,Ruinfeldt Sveriges störste genom tiderna landsförrädare måste också få påhälsning i sitt fina vita läger eftersom det var han som först bjöd in tiggarna till Sverige och lät dem härja runt precis överallt förutom där etablissemanget inte vill ha dem.Förbannade hycklare och folkförrädare!!

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Någon som är förvånad över detta stopp ?
  Nej, tänkte väl det, är ju Sverige det handlar om.

  Gilla

 • Stenbock

  Har länge insett att landet avskaffat demokratin. Numera bor vi ett socialistiskt diktatoriskt styrt land. Har ofta jämfört med tidigare DDR.
  Detta är nu historia,när vi befinner oss i en styrande krets av fullidioter som detta insomnade DDR aldrig uppnådde !
  T.o.m. grundlagen och vad där står skrivit,struntar den styrande eliten i. Anarki har införts och två skilda rättssystem råder i dagens Absurdistan.

  Gilla

 • Adolf Nilsson

  Varför följer man inte lagen att när dom är här skall försörja sig själva .Att tigga är inte försörjning.Dom får vara här 2 -3 månader,våra tiggare har varit här i flera år,varför lämnar dom inte Sverige eller polisen kör ut dom.Flathetens land blir man inte förvånad längre.Mvh Adolf

  Gilla

  • Tanten_2

   jag har för mig att några timmar till Norge eller Danmark ger en ny 3-månaders period. Jag tror att i Finland ska man vara borta 3 månader innan nästa period påbörjas. Det är de små detaljerna som avslöjas, och naturligtvis också i lagstiftningen.

   Gilla

  • odalkvinnan

   De kommer från ett annat EU land. Efter 3 mån ska man ansöka om uppehållstillstånd.. Då ska man visa upp försörjning, bostad, sjukförsäkring och sedan får man sköta sig. I andra länder byter de ut sina tiggare och hämtar nya. Det är redan konstaterat att det är klaner som står för människohandeln.Det är dokumenterat i en spansk utredning där polis, sociala myndigheter undersökt. Det bästa är att inte lägga i något i muggen för då stöder man denna gräsliga människohandel. Barnen kommer inte i skolan och man permanentar ett gräsligt system. Lösdriverilagen fanns förut och det fanns anslag om bettleri förbjuden

   Gilla

 • Avmaskad

  Så här blir det när en majoritet som röstar inte tänker på migrationens problem, utan tänker på bidrag och skatt. Dessutom är det svenska som ger pengar till tiggare som gör att de är kvar.
  Sluta ge och problemet försvinner.

  Gilla

 • Galten

  Det är tydligen hart när omöjligt att få slut på dräggets tirader.

  Från Jeanders bildblogg.

  Gilla

 • Roland Karlsson

  Tycker länsstyrelsen har helt rätt.

  Gilla

 • Jhonsson

  Inte ovanligt med stollar i länsstyrelserna.
  Det är många myndigheter, Æsom ihärdigt jobbar på att förstöra vårt land.

  Gilla

 • Falköga

  Inte ens detta får innevånarna på plats bestämma själva. Det ska vara impertinenta pekpinnar från tjänstemän i länsstyrelsen som är statens förlängda arm. Finns det något som ingår i den omskrutna kommunala självstyrelsen? Eller har vi det egentligen som i Katalonien?

  Gilla

 • Sara från Skåne

  Det är ett politiskt fattat beslut med adress moderaterna i Vellinge, avsändare är sossarna i Länsstyrelsen.

  ”Man kan inte förbjuda alkoholförtäring på torget eftersom inte tillräckligt många har klagat…” denna logik är orimlig. ”Man kan inte förbjuda cykling på torget, eftersom ingen har klagat…”

  Beslutet kommer att överklagas och Vellinge kommuns tiggeriförbud kommer att bedömas av jurister; även om domarna i Sverige också de utses av…. regeringen. Och vill man hamna i den goda boken från vilken höga domartjänster utses, är det ingen i karriärålder som törs ta några kontroversiella beslut utan att det är förankrat i Rosenbad.

  Gilla

 • Joy

  Tänk att Sverige ska vara slasktratt åt all världens folk! Det är ett sektbeteende, inte ett normalt sätt att styra ett land.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: