Är lappar lika lättkränkta som muslimer?

KRÄNKNING. En man från Örebro skrev nedvärderande om samer i ett öppet Facebookinlägg efter ett besök i Gällivare i somras, då han varit i kontakt med en kommuninvånare, rapporterar SVT. 

Nu åtalas mannen för det publika inlägget. I stämningsansökan framgår att Örebrobon ska ha uttryckt missaktning mot samer med syftning på etniskt ursprung, och att detta kunde läsas och kommenteras av flertalet personer och därmed fått spridning.

Den tilltalade mannen ska enligt åtalet ha förolämpat gällivarebon genom att kalla honom ”lapp”, samt hetsat mot folkgrupp genom att skriva; ”Alltså ni lappar, lev där i eget land. Dra inte upp civiliserade människor till detta avlägsna helvete”.

Mannen som skrev inlägget åtalas nu vid Gällivare tingsrätt för hets mot folkgrupp och förolämpning. Själv medger den tilltalade att han skrivit inlägget, men förnekar samtidigt att han begått något brott.

-Pettersson undrar om man törs röra tangentbordet utan att någon blir kränkt…

…jag minns läseböcker i skolan som användes in på 1970-talet med Lappen på sin skida, nerför fjället synes glida”

Sven-Gösta Jonsson, var lapp och sångare från Ammarnäs, han hade en stor hit med vid foten av fjället, apropå Ammarnäs så skulle den oäkta hustrun och Pettersson på semester för många år sedan. Damen hade inga andra krav än att hon ville ha sol. Jag stuvade in henne i bilen och körde i två dygn, klev ur bilen vis Vägs ände i Ammarnäs, Lappland och sa här har du sol, dygnet runt…

Vid Foten Av Fjället by Lazerboys from the album Lazerboys – 2016-05-26

8 thoughts on “Är lappar lika lättkränkta som muslimer?

  1. Det kan väl inte vara bara samer som bor i Gällivare kommun. Kanske inte ickesamer ingår i folkgruppen och om nu ordet lapp eller lappar är ickeord så hur kan någon ta anstöt av det.

  2. Är man från Lappland så kallas man lapp. Är det något fel med det?
    Vad händer i vårt land?
    Saker och ting får inte längre kallas vid sina sanna och rätta namn utan nya konstlade namn.
    I svenska skolan på 2000-talet, lärare tillrättavisar elev som kallat svart somalier för neger – afroamerikan är det rätta namnet!
    Så enligt lärare i svenska skolan så är afrikaner från Afrika hör och häpna AfroAmerikaner.
    Jag baxnar när jag hör från mina barn vad lärarna i skolan lär våra barn.

  3. I Norge talar Samer om hur viktigt det är att ha literatur på modersmålet.
    Därför sjunger Norska Samer med viss humor

  4. That’s a fine song ! Old country music ”Red River Valley” är inspirationskälla till det vackra stycket Vid Foten Av Fjället.
    Den sången och andra (Clementine, My bonnie, She’ll Be Coming Round The Mountain m fl) brukade jag sjunga med förskolebarnen på sena1960-talet. Som studerande fick jag avrunda stipendiet genom att lära ut engelska på förskolor och, som bekant, var små barnen lika mottagliga för musik och dikter då som nu.

    https://youtu.be/yXBJqxwG0oE

  5. Detta är antagligen brott av den dignitet, som våra domstolar klarar av. Kan det möjligtvis vara ett skadestånd, som hägrar?

  6. Du vet lappar dom vill ju äga hela Sverige.djävla konstiga människor.dom vill på något sätt vara bättre en vi andra.

Kommentera