“Skövdebo” åtalas för assistansbedrägerier för fem miljoner

INVANDRARBROTT. I går inleddes rättegången mot den 51-årige “Skövdebo” som står åtalad för grovt bidragsbrott. Mannen misstänks för att ha lurat till sig nästan fem miljoner kronor från Försäkringskassan och Skövde kommun i assistansbidrag.

– Han har inte haft det hjälpbehov som han har gjort gällande, säger kammaråklagare Britt-Marie Johansson.

Förutom mannen är också en närstående kvinna till mannen åtalad för grovt bidragsbrott och två andra personer för medhjälp till grovt bidragsbrott. Samtliga ska ha jobbat som personliga assistenter åt mannen.

Enligt åklagaren ska mannen mellan åren 2011 och 2016 och tillsammans med kvinnan 2012 till 2015 kraftigt ha överdrivit mannens funktionshinder och behov av hjälp i Försäkringskassans utredning och omprövning när det gäller behovet av assistans. De ska också ha redovisat assistansarbete i tidrapporter och räkningar som inte utförts eller i varje fall inte varit berättigat till ersättning.

Samtliga misstänkta nekar till brott.

 

-Pettersson noterar att Sveriges Radio, SVT med flera glömmer att nämna att de åtalade är så kallade pensionsräddare som enligt statsministern ska ge vinst på sikt. Jag undrar hur det ska gå till?

Bedragarna lystrar till namn som El Hakim och Boutalouz, någon behöver arabisk tolk och är medborgare i Marocko.

Totalt kostar assistansersättningen 30 miljarder om året. Försäkringskassan har stoppat utbetalningar på 3,9 miljarder. En del av pengarna har gått till att finansiera terrorresor till Syrien och Irak. Läs mer på SvD.

Det finns några svenskar som åkt dit för fusk men den är typen av brott begås nästan enbart av invandrare. Utan invandringen skulle vi lätt ha råd att hjälpa dem som behöver.

När reformen sjösattes av Bengt Westerberg fanns det små möjligheter till fusk. Eftersom alla som föddes med ett handikapp eller förvärvade en skada under livet fanns noga dokumenterade kunde man beräkna ganska väl vad reformen skulle kosta. Nu kommer det nya svenskar med påhittade symptom och med kunskap om hur de ska blåsa de naiva svenskarna. Det är tydligen lättare att lära sig en att utbilda sig till ett riktigt arbete.

De hånskrattar åt oss

Om du kommer från Mellanöstern ser du med förundran på skandinavisk samhällssyn. Du kommer från ett ställe som kännetecknas av blodiga strider mellan en lång rad grupper. Så din utgångspunkt är självbevarelsedriften. Den utgångspunkten tar du med till Skandinavien. Landet som du kommer till ser ut att ligga öppet med en massa fördelar som väntar på att bli utnyttjade. Så uppstår bidragsutnyttjandet, föraktet för det nya landet och synsättet ”det ju bara är svenskarna man lurar”.

Ovanstående rader har skrivits av Thomas Gür, invandrare från Turkiet och journalist.

25 thoughts on ““Skövdebo” åtalas för assistansbedrägerier för fem miljoner

 1. Har alltid funderat över hur dessa personer som är i behov av assistans mer eller mindre dygnet runt ens tagit sig till Sverige…

 2. En sak som förvånar mig är att som Svensk är det en prestation att skicka in ett sjukintyg utan att få det tillbaks med något dom anmärker på, Men en person som knappt kan ett ord Svenska kan starta assistansbolag anställa hela släkten kvittera ut mångmiljobelopp utan problem,
  man kan undra vem som hjälper dem att fylla i ansökningshandlingar
  och framför allt gör dem uppmärksamma på regler och lagar på området?

 3. Nu är det dags att de läkare, som klassat pensinräddare såsom invalider, blirtalade för medhjälp till försäkringsbedrägeri.

 4. Tillåts man inte anställa i princip bara anhöriga går det knappast att fuska.
  Ingen som saknar svensk sjukdomshistoria borde få anställa anhöriga.

 5. Fejkat samtal från arbetsförmedlingen:
  Hej Amir du har ju högskoleutbildnlng.
  Yes mam
  Vi tängte testa dig att räkna till tjugo.
  No problem 1.3.7.14.5.2.9.20
  Oj så bra Amir.Vi har jobb till dig på lönekontoret på Rosenbad.
  Tack mam.
  Du får 35000 i mån.
  Tack mam
  I korridorn efter:jävla fitta hur fan ska man kunna leva på 35000 i mån.

 6. Det har varit omfattande fusk även med insiderhjälp från handläggande släktingar på FK och AF mot företag. Härvorna har fått olika uppmärksamhet under åren. Här exempel på en typ av fusk
  http://www.dn.se/ekonomi/dokumentet-avslojar-hur-personlig-assistent-mutas/
  och som det sägs i den här artikeln är detta inte unikt
  http://www.expressen.se/nyheter/sa-har-lurade-de-f-kassan-pa-miljoner/
  Det går bra att muta och manipulera sig fram med diverse trick för de som är motiverade, som FK kan ha svårt kontrollera tydligen. Mer vattentätt är inte kontrollsystemet.

  • Här ytterligare storbedrägerier jag hittade när jag sökte på “assistans bedrägerier”. Ett helt familjeföretag för assistans där flera tycks assisterat för full lön åt en cp-skadad släkting, som själv hade 170 000 i månaden i stöd. Bedrägeriet pågick i ca: tre år
   https://varjager.wordpress.com/2010/06/17/assistans-bedragerierna-vaxer/
   Som sagt var, är det nog svårare för svenskar födda i Sverige att lura systemet på vissa sjukdomar, då de lättare kan följas upp ur journaler från födseln. Men jag kan ändå inte förstå hur man kunde gå iland med ett bedrägeri om en cp-skada och familjens assistansföretag, som byggts upp av sonens fejkade cp-skada. Någon som fattar? Det låter som insides hjälp, men jag vet inte.

 7. För att få assistanshjälp krävs ett omfattande läkarintyg och därför bör även läkaren stå till svars om intyget inte stämmer.
  Därefter ska ett nytt läkarintyg skickas in vartannat år.

  Ingen ska kunna använda sig av påhittade symtom.

  • Grattis Mia !

   I dag får du uppåt – tummar.
   För en tid sedan skrev du om etanol. Jag gav tumme upp då du hade rätt om alkoholens skadeverkan.
   Många “tumme ner” fick du den gången.

   T.

  • Ja du Mia! Man kan inte säga annat än att du är representativ för den övriga befolkningen. Den som tror att: Alla som kommer hit är sååååå snälla och såååååå tacksamma för att de har någonstans att ta vägen. Snart kommer din pollett också ramla ner. För en del tar det längre tid och för en del går det snabbare.

   • Tomas 1 uppskattar min kommentar så tack för det.
    Tomas 2 gör ett felaktigt omdöme om mig som visar att han inte känner mig.

    Det vore ganska korkat av mig att tro att alla som kommer hit är såååå snälla. De är väl som vi andra….olika.

    Det vore lika fel att påstå något negativt om alla som kommer utan att ha en aning om hur var och en är.

    Om man kommer från olika länder med olika erfarenheter och utbildningar, befinner sig i olika åldrar och av olika kön och olika personligheter kan man inte säga att alla är.

    Varken det ena eller det andra.

  • Gäller detta också för intyg,av s.k. “läkare” från Långtbortistan ?
   Dessa kan väl åberopa språksvårigheter !

   • Försäkringskassan har godtagit sladdriga läkarintyg från Mellanöstern skrivna på arabiska. Assistansbedrägerierna är som ett öppet sår, endast en bråkdel avslöjas och ännu färre bedrägerier går till åtal och fällande dom. Och de som åtalas drar gigantiska belopp i rättegångskostnader, inte minst för advokater. Om det blir en fängelsepåföljd adderas nya miljonbelopp. Troligen en av anledningarna till att försäkringskassan är så slapp.

Kommentera