Skandaler jag minns


INRIKES. – Pettersson är född i östra Södermanland just på gränsen till det öppna havet i början på 50-talet och min far sade att jag var uppfödd på saltvatten och örfilar, även om västkustbor inte håller med om att Östersjön är ett saltvattenhav eller knappt ett hav alls för den delen. 

Nåväl, från mitten på 1960-talet blev jag politiskt medveten och intresserad. Det var socialdemokraterna som gällde i arbetarstaden Oxelösund. Jag tror att de hade egen majoritet med över 60 procent i kommunfullmäktige och gjorde som de ville.

När jag börjat arbeta drogs fackföreningsavgiften på lönen utan att någon frågat om jag ens ville vara med i facket och vad värre var. Jag hade blivit kollektivansluten till det socialdemokratiska partiet. För man skulle vara med i S, punkt. Jag som var sosse på den tiden blev förbannad och ville gå ur facket Metall avd 39 men det sket sig, det var inte bara att gå ur men efter två år kom ett brev att jag blivit utesluten på grunda av bristande betalning.

Kollektivanslutningen innebar att att medlemmar i ett LO-fack obligatoriskt anslöts till det socialdemokratiska partiet vare sig man ville eller inte, de som kommunister eller borgare fick sedan komplettera med ett extra medlemskap i det parti där sympatierna verkligen befann sig. Kollektivanslutningen försvann först 1991 och var en omstridd inrättning. En stor skandal ur demokratisk synpunkt.

Skatteplanering innebar att de som hade möjlighet försökte minska sin skatt så mycket som möjligt. En del olagligt, andra lagligt. 1983 tvingades socialdemokraten och justitieministern Ove Rainer lämna sin post efter avslöjanden om skatteplanering. Ove Rainer gjorde sig visserligen aldrig skyldig till något brott, men inom socialdemokratin ansågs höga skatter upp till 100 %, i Astrid Lindgrens Pomperipossafall 102 procent, vara fullt okej så Ove fick gå.

Klippa och klistra. Socialdemokraten och tidigare ordförande i kommunalarbetarförbundet Sigvard Marjasin var landshövding i Örebro län 1989–1994. 1996 misstänktes och åtalades han för att under sin ämbetstid ha lämnat in manipulerade representationskvitton och dubbelfakturerat utlägg. Åtalet rörde trolöshet mot huvudman, bedrägeri och undertryckande av urkund. Till slut friades dock Marjasin helt av rätten, där domen klargjorde att Marjasin överhuvudtaget inte hade någon redovisningskyldighet! På kvittonen Marajasin sparat fanns firmanamnet kvar överst och slutsumman nederst. Mittbiten med specifikationen på vad som inhandlats var dock bortklippt, av utrymmeskäl sa Marjasin.

Tobleroneaffären. I oktober 1995 kom till allmänhetens kännedom att socialdemokraten Mona Sahlin under sin tid som arbetsmarknadsminister 1990–1991 vid flera tillfällen använt statens kontokort för privata utlägg – bland annat två Toblerone, men även kläder, resor och mycket annat. Affären resulterade i att Sahlin, som 1995 var vice statsminister och främsta kandidat till att ta över som partiledare för Socialdemokraterna efter Ingvar Carlsson, avgick från sin post och inte längre kandiderade till posten som partiledare. Hon kom som vi vet tillbaka och fortsatte med sina skumraskaffärer.

Crazy Horse fyllan. SSU:s ordförande Anna Sjödin fick avgå efter slagsmål på krogen Crazy Horse i Stockholm 2005. Hon dömdes för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, förolämpning (genom rasistiska tillmälen) samt egenmäktigt förfarande genom avlägsnande av en vaktbricka senare påträffad i den polisbil som förde Sjödin till förvar.

Geijeraffären. 1977 publicerade Peter Bratt på Dagens Nyheter en artikel om att socialdemokraten Lennart Geijer, Sveriges justitieminister åren 1969-1976, enligt ett hemligt polis-pm ansågs misstänkt för att ha köpt sexuella tjänster på en bordell under sin ämbetstid. Samtliga inblandade blånekade – bland dem statsminister Olof Palme som med orden ”snus är snus och strunt är strunt”, ljög tv-kamerorna och hela svenska folket rakt i ansiktet. Den hemliga promerorian från polischefen som blev offentlig handling 1991 visade dock att Palme kände till polisens misstankar.

Porrklubbsbesök. Socialdemokraten och fackpampen Björn Rosengren har gjort kometkarriär och som många socialdemokrater blivit stormrik. Men han är nog mest känd för porrklubbsbesöket en septembernatt i Stockholm 1991 då han lät medlemmarna stå för porrklubbsnotan på 55 600 kronor. Han fick sparken men fick behålla sin lön på 81.000 kronor i månaden. Då skyllde han på det ena och det andra men i sina memoarer berättade han att besöket var hans egen ide.

Perssons lägenhetsaffär. 2006 lyckades dåvarande statsminister och socialdemokraten Göran Persson fixa en övernattningslägenhet i Stockholm åt sin fru Anitra Steen. Genom att ringa ett samtal till fastighetsföretaget lyckades Persson och Steen gå förbi 20 års bostadskö.

SSU-skandalen. 2004 avslöjades det att SSU:s ordförande Ardalan Shekarabi, som nu är civilminister, hade fuskat med förbundets pengar. Shekarabi ska ha använt SSU:s pengar för att bekosta sin egen kampanj, men också till krogbesök. Samtidigt avslöjades det att flera SSU-distrikt fuskat med sina medlemssiffror för att få mer pengar. Shekarabi avgick som SSU-ordförande 2005. Han har även varit illegal invandrare.

Transportstyrelsen. 2015 flyttas Transportstyrelsens IT-drift till IBM, trots att detta ifrågasätts av både Transportstyrelsen internt och av Säpo. Efter att det visade sig att stora mängder information, även hemlighetsstämplad, legat ute med risk för läckor, växte skandalen. Det hela ledde till att både infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) fick avgå från sina poster. Men hela affären är nog inte klar ännu.

Harvardaffären inträffade 1985. Sveriges dåvarande statsminister och socialdemokraten Olof Palme inbjöds av anrika Harvard University för att hålla en föreläsning. Han avböjde arvode, men under vistelsen vid universitet lät Palme universitetsledningen förstå att hans son Joakim Palme gärna ville studera vid Harvard. En kort tid efter besöket kom ett besked att Joakim Palme antagits som stipendiat och kunde påbörja sina studier till hösten utan att betala. Taxeringsnämnden undersökte saken och fann att Palme skulle betala skatt för stipendiet, vilket värderades till 40 000 kronor. Palme överklagade beslutet till länsrätten, som mottog hans inlaga den 26 februari 1986. Handlingarna inkom i två exemplar och registrerades i länsrättens databas. Den 28 februari 1986 sker så mordet på Olof Palme. Den 12 mars upptäcks att originalinlagan från Olof Palme saknades och att även all information om ärendet raderats ur Länsrättens databas. Raderingen visade sig ha gjorts klockan 18:23 den 28 februari. Inga spår av inbrott kunde säkras. Ärendet polisanmäldes, men lades ned ett år senare utan spaningsresultat.

Motalaskandalen. I oktober 1995 berättades detaljer i Motala Tidning om kommunfullmäktiges ordförande och socialdemokraten Sölve Conradssons, och några andra politikers kostsamma dagliga lunchvanor på Motala Stadshotell. Samtidigt rapporterades det om att politikertoppen i Motala övervägde en mjölkfri dag i veckan för de kommunala skolorna och daghemmen för att spara pengar. I november 1995 började artiklar som handlade om skandalen att publiceras i Motala Tidning. Utdrag visade att över en halv miljon kronor spenderats på stadshotellet under de tio senaste månaderna, och att bilar hyrts för skattepengar, allt i privat bruk. Det visar sig att politikerna och deras fruar gjort krogbesök, handlat kläder, åkt på resor till bland annat Nice, Teneriffa och Portugal. Affären slutade med att socialdemokraten och kommunfullmäktiges ordförande Sölve Conradsson (S) fick sparken i december 1995 och åtalades i maj 1996 för grov trolöshet mot huvudman. Han dömdes senare till ett och ett halvt års fängelse av Motala Tingsrätt. Han skulle även betala 600 000 kronor i skadestånd till kommunen, samt 187 000 kronor ihop med de andra berörda politikerna. Efter att ha överklagat till Göta Hovrätt och nytt åtal prövats dömdes Conradsson till två års fängelse, samt närmare en miljon kronor i skadestånd. Kommunalrådet Håkan Carlsson (S) dömdes till fyra månaders fängelse för trolöshet mot huvudman. Två andra politiker, en socialdemokrat och en folkpartist, dömdes till villkorlig dom och dagsböter. En annan socialdemokratisk politiker dömdes till dagsböter, men frikändes på en åtalspunkt.

Yttrandefrihetsskandalen. För nästan tolv år sedan, den 30 september 2005, upprördes muslimer världen över av att danska Jyllands-Posten publicerat några teckningar på profeten Mohammed. Ambassader brändes, folk sköts ned och västerländska medier och politiker backade. Inte sedan fatwan mot Salman Rushdies bok Satansverserna 1989 och attackerna mot USA den 11 september 2001 och senare terrordåd i Spanien, Frankrike, Belgien och England hade världen så påtagligt fått känna på vad kränkta muslimer kan ta sig till. Sveriges dåvarande utrikesminister, socialdemokraten Laila Freivalds lovade arton muslimska ambassadörer att personligen be om ursäkt om en svensk tidning publicerade nidbilder av Muhammed. Det löftet höll hon. Ingen svensk tidningen publicerade bilderna då. Nerikes Allehanda publicerade någon bild efter två år, i övrigt rådde fegheten och kryperiet för muslimerna på bekostnad av yttrandefriheten.

I solidaritet med Jyllands-Posten, demokratin och yttrandefriheten utlyste, i januari 2006 Sverigedemokraterna och deras tidning SD-Kuriren en teckningstävling på temat bästa Muhammedkarikatyren. Inte ens en vecka efter att det första bidraget publicerats stängdes såväl SD-Kurirens som Sverigedemokraternas hemsidor av webbhotellet, efter uppmaningar från utrikesdepartementet. Detta resulterade tack och lov i stark kritik och bidrog till dåvarande utrikesministern Laila Freivalds (S) avgång.

Alltså, för bara drygt tio år sedan, tummade staten, Sveriges regering (S), på yttrandefriheten för att blidka intoleranta muslimer.

I Danmark beskylldes Sverige, då som nu, för att huka i debatten om islam och Muhammedteckningarna. Däremot bemötte den muslimska världen Freivalds (S) försök att avstyra nya karikatyrer med enbart beröm.

-Det var några av alla skandaler i det socialdemokratiska partiet. Jag minns många fler och ber om att få återkomma…

 

Från SD-Kuriren innan regeringen stängde ned SD-Kuriren och Sverigedemokraternas hemsidor i strid med grundlagen.


8 responses to “Skandaler jag minns

 • Stenbock

  När jag igår kväll gått till beds,låg jag och funderade hur ordvalet har förändrats på dessa 60 år,som gått sedan min händelse hos Metall.
  ”Kommunistdjävel” har överlevt medan ordet ”borgarbracka”, har jag inte sett/hört i modern tid.Nu skall medges att på den tiden svors det rejält,och många av dagens ”moderna” ord,har blivit omdöpta från svordomar, av PK-medier.
  Det var i gamla tider ärligare ord,som varje förstod.
  T.ex.”Hur fan ser här ut ? ”,skrives idag, ”oj vad stökigt” ! I första fick man skämmas,för att det var ostädat,det sistnämna uppfattar jag som lindrigare men skall nu tydligen tydas på samma sätt.
  M.a.o. var en spade var en spade,och en neger var en neger.Zigenare som stal höns,fanns även då men de satt inte och tiggde,framför handlarens dörr.I pressen kunde man vid några enstaka tillfällen rapportera om mord men då skrevs ut vem som jagades,med namn och bild oavsett om det var en skåning,eller norrlänning..
  Vad jag kan minnas förkom inga skjutningar,och ordet våldtäkt var på den tiden okänt begrepp i Sverige.I det sista fallet var kanske det som dagens goda krafter,nu lär yngre flickor.Håll alltid en armlängds avstånd från araber…
  Nja där blev det fel,sådana exoter fanns inte i vårt landet,ej hellre negrar.
  Med några undantag som t.ex. Louis Armstrong och andra jazzmusiker från USA,som uppträdde i Folkets Park.Det ord som då ofta användes i negativt syfte var ”drängar”…Var har dessa blivit av eller är de utdöda ?

  Gilla

  • Stenbock

   En stor skandal var Norrmalmstorgsdramat i början av 70-talet !
   Hur TV (STATS-TV var då inte född) och medier frossade i denna händelse.Direktsändning i burken i stort dygnet om,och en upprymd Holmström (tror jag han hette) som gav direktrapporter.Har många år senare pratat med Janne,en av dem som satt med gisslan i bankvalvet.Denne visste inte om den uppståndelse som skedde ute på torget,och kringliggande gator.Folk från när och fjärran vallfärdade för att på avstånd,beskåda spektaklet. Namn och bilder publicerades på de båda förbrytarna och deras skrämda gisslan. T.o.m. Palme ombads ringa upp dem !! Betänk då detta var årtionden innan mobilerna uppfunnits.
   Betr. ordet ”drängar”,som jag nämnde i en kommentar,användes detta ord i speciella fall.Om man t.ex. hatade någon (typ dagens importörer) skulle dessa kallas för ”djävla bonddrängar”.Vilket kanske inte var helt fel ?
   Nu får vi Skåningar åka över Sundet,för att finna drängar och pigor !

   Gilla

 • Roland Karlsson

  minns detta o även kommunal-skandalen som aftonbladet avslöjade. Minns även en hel del lokalt härifrån. Dom älskade inte mig precis när jag krävde min rätt. Sossar gör nämligen aldrig fel enligt dom själva. Just nu bråkar jag med dom om psykvården. Har fått en kompis som är nyinflyttad i Oxelösund. Han skall hjälpa mig o samordna sina insändare med mina. Han är mycket kompetent o detta blir lite att bita i för självgoda sossar. Rivningstomten vid Ramdalen m.m. som våra lokala ”hjältar” fixade minns du säkert lika bra som mig Pettersson. God Morgon Pettersson!

  Gilla

 • Sven-Erik

  Jag är imponerad av Pettersson och flertalets av hans följares kommentarer. Min erfarenhet av tidningens värld är som post/kliche bud med en vecklön på åtta kronot. Hallands Nyheter, höger, finns inte länge.
  Kanske såddes ett frö, men 2014 dog planta och den kommer snart vara utrotningshotad.

  Liked by 1 person

 • Thor

  I närtid har vi den (s)-märkte dåvarande landshövdingen Stefan Carlsson som ringde ”Myslinjen” för 20 000 på tjänstelefonen. Jag kan garantera att jag själv myste ordentligt när den förträfflige Thoralf Alfsson avslöjade rötan på sin blogg.

  Liked by 1 person

 • Vargkvinnan

  God kväll, på er pojkar Pettersson och Stenbock!!! Idoldyrkan från min sida!! År 1990 straffade ja mej ur metallfacket.Snacka om att det blev liv på fackdrängarna.Dom trodde nog att jag inte kände till att man kunde straffa ut sig,Fårskallarna!!!! Det var det bästa ja gjort. För de gick och tiggde pengar av oss till sitt parti,lite väl ofta.Det komiska efter detta var att facket ville ha mej som S-ombud!!!! Vad ska man säga????? GOD NATT OCH SOV SÅ GOTT!!!!!!

  Gilla

 • Thomas

  Kommentarer till Björn Rosengren med flera

  Gilla

 • Stenbock

  Ja Pettersson de äldre pålagorna minns jag väl.Från början av 80-talet och fram till ”våra dagar” slapp jag ju,att leva mitt liv i Sverige.Men dina rader kring kollektivanslutningen har jag själv upplevt på 50-talet. Tog faktiskt en tid innan jag insåg,att 25 öre varje vecka drogs från min lön,för att berika sossarna ! Detta parti som jag såg rött,varje gång de nämndes.
  Sagt och gjort stegade jag upp på Metalls kontor i Folkets Hus,och möttes av en vred gammal gråsosse bak skranket.När denne fick klart för sig mitt ärende exploderade han av ilska,och vråla ut ”är du kommunist din djävel”
  för du är väl inte ”en borgarbracka” ?(märk dåtida korrekta ordval)
  Nåväl redan då,var jag av envisa sorten,och stod kvar vid mitt beslut.
  Därpå gick dessa röda diktatorer miste om mina 25 öre/veckan.

  Liked by 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: