Det är brist på moral och värderingar som gör människor kriminella


INVANDRARBROTT. Det är inte frånvarande pappor och brist på fritidsgårdar som avgör om någon blir kriminell. Det är värderingarna och moralen i omgivningen, enligt Cambridge-professorn Per-Olof Wikström. Nu varnar han för vad som kan hända när skolorna inte fungerar. – Skolan är kanske samhällets bästa chans att göra någonting.

Varför blir vissa ungdomar kriminella och inte andra? Det är kriminologiprofessorns specialområde och i över tolv år har han följt 700 ungdomar i staden Peterborough i England.

 – De flesta människor som går förbi en parkerad bil med öppen dörr och nyckeln i ser inte det här som ett tillfälle att stjäla bilen. Men några gör det. Frågan är varför de och inte de andra, säger Wikström.

Svaret, enligt Wikströms forskning, är att det handlar om omgivningens värderingar under uppväxten. Värderingar som skapas av familj, kamrater och skola. Dessa har stor påverkan på om kriminellt beteende är acceptabelt eller inte.

Det går alltså emot många av de vanligaste föreställningarna att kriminalitet primärt beror på brist på fritidsgårdar, frånvarande pappor eller trångboddhet.

– Titta på sådana här ställen som Biskopsgården. Vad finns det för jordmåner, vad finns det för skola och kamratgrupper som stödjer eller uppmuntrar utvecklingen av att man tycker att den här typen av beteenden är acceptabla?

I mitten av 1990-talet förutspådde Per-Olof Wikström det som idag beskrivs som “särskilt utsatta områden”. I ett underlag till Justitiedepartementet föreslog han och en kollega en rad konkreta åtgärder för att samhället inte skulle förlora kontrollen. En omfattande plan, där resurser inom socialtjänst, skola och polis skulle omfördelas till särskilt problemfyllda områden som Biskopsgården.

Men varningarna togs inte på allvar.

SVT

-Pettersson säger att Jerzy Sarnecki och alla andra som surrat om socioekonomiska områden kan slänga sig i väggen. Många har varit fattiga, arbetslösa och trångbodda i det här landet utan att bli kriminella…

Det är dålig moral hos politiker och journalister som har bidragit till dagens situation.

”Kulturarv ligger bakom invandrarnas brottslighet”

Filmen nedan från 1989 visar på en öppenheten från SvT när det gäller att prata och diskutera problemen mellan invandring och brottslighet. Det sägs bland annat att av de anmälda våldtäkterna är 70 procent utlänningar, vidare påstås att många av dem som kommer hit varit kriminella redan i hemlandet och under en längre tid har vi stoppat huvud i sanden över problemen med invandringen.

En rumänsk invandrare, säger att Sverige med sina låga straff importerar brottslighet och att hon har landsmän med ett mycket tvivelaktigt leverne…Lyssna på Jerzy Sarnecki, han satt i SVT, då som nu.

1989 var för övrigt året då den socialdemokratiska regeringen stängde gränsen – Sverige var fullt. Moderaterna stödde beslutet, ingen kallade den tidens politiker för rasister trots att de gjorde det Jimmie Åkesson vill göra…


42 responses to “Det är brist på moral och värderingar som gör människor kriminella

 • Hönsmamman

  Gilla

 • Tomtom

  Kristianstad upplever en aldrig tidigare brottsvåg. Flera företag har på kort tid utsatts för rån, där personal blivit hotade med vapen. Kristianstad är idag en No-Gozon där polisen inte har resurser till att stävja kriminaliteten. Det som förvånar mig mest är att ingen säger något. Tidningarna tystar ner problemet, innevånarna som bor i staden eller drabbas av problemen tiger still. Vad f-n är det med folk.

  Gilla

  • Hönsmamman

   Fritzons avkastning på sin pologiska investering. Kristianstad var hennes träningsläger och hon är nu anförtrodde att förverkliga sin vision på nationell nivå.

   Ghostbusters
   If there’s something strange in you neighborhood
   Who you gonna call? (ghostbusters)
   If there’s something weird
   And it don’t look good
   Who you gonna call? (ghostbusters)
   I ain’t afraid of no ghost
   I ain’t afraid of no ghost
   If you’re seeing things running through your head
   Who you gonna call? (ghostbusters)
   An invisible man
   Sleeping in your bed
   Who you gonna call? (ghostbusters)
   I ain’t afraid of no ghost
   I ain’t afraid of no ghost
   Who you gonna call? (ghostbusters)
   If you’re all alone
   Pick up the phone
   And call ghostbusters
   I ain’t afraid of no ghost
   I hear it likes the girls
   I ain’t afraid of no ghost
   Yeah yeah yeah yeah
   Who ya gonna call? (ghostbusters)
   If you’ve had a dose of a freaky ghost baby
   You better call, ghostbusters
   Lemme tell ya something, bustin’ makes me feel good
   I ain’t afraid of no ghost
   I ain’t afraid of no ghost
   Don’t get caught alone no no
   Ghostbusters
   When it comes through your door
   Unless you just want some more
   I think you better call (ghostbusters)
   Who ya gonna call? (ghostbusters)
   Who ya gonna call? (ghostbusters)
   I think you better call ghostbusters
   Who ya gonna call? (ghostbusters)
   I can’t hear you
   Who ya gonna call? (ghostbusters)
   Louder
   Ghostbusters
   Who ya gonna call? (ghostbusters)
   Who can ya call? (ghostbusters)
   Who ya gonna call? (ghostbusters)

   Gilla

 • Mohammed

  Råkade kolla in nyheterna och ser en inbjuden polischef och en kriminolog
  som tjafsar om morden och våldtäkterna som ökat lavinartat och bara eskalerar ,om 5 år så ser vi tillbaka på dagens mord/våldtäkter som en ljuv tid då man kunnat göra insatser mot morden/våldtäkterna för då är det tio gånger värre och man måste ta in militären för att skydda politikerna/journalisterna från mördarna/och våldtäktsmannen,,oss vanliga skiter dom i vi får vänja oss med den nya finkulturen .
  Man nämner inte ett enda ord om den riktiga orsaken till ökningen ,dvs att invandrarna från icke europeiska länder står för nästan 100 % av morden/våldtäkterna och att man borde sätta in åtgärderna mot just dessa individer
  Även fast det inte nämns offentligt längre så brinner det bilar skjuts och våldtas varje dag och jag förstår att man inte rapporterar om det längre för att det skulle uppta 100% av nyhets inslagen och göra invandringen till den största valfrågan 2018 just som man lyckats att styra frågan till sjukvården (vilket är det samma eftersom det är blattarna som ställer till det där med )

  Gilla

 • Lena

  Muslimska djurplågare i pakistan, muslimer så klart !
  Vidriga typer, fy fan !
  https://www.liveleak.com/view?i=272_1505040221

  Gilla

 • Stenbock

  I dag 12 september,har varit en nyhetsmässig välfylld dag.Frågan är om inte FN`s nya regler mot N-Korea,ändock kommer i bakgrunden med tanke på den nyhet,som kom nu för en halvtimma sedan ?
  Diktator Erdogan i Turkiet har nu som medlem i NATO beslutat,att köpa in raketer och raketförsvarsteknik från Putin o. Ryssland,för hela 20 miljarder kronor !!
  Kan tänka mig de högavlönade NATO-topparna vänder sig i rysningar när denna nyhet dyker upp framför dem. Deras störste (och ende) fiende skall nu rusta upp det islamska medlemslandet NATO !

  Gilla

  • Stenbock

   Skulle som f.d. amatör-schackspelare uttrycka det hela kort och gott:
   ”Schack och matt”..
   Alltså en enorm seger för landet,som är utsatt för en omfattande varu-boycott från EU !

   Gilla

 • Hönsmamman

  Jag anar en uppläxning från majestätet.
  Jag tolkar det som att han tycker de lyssnar dåligt och är dåliga på att göra sitt bästa utifrån situationen.

  Nåt som klantar till det för alla är oförmågsn att samtala med sd. Och att s driver en egen agenda.

  Kungen önskar alla kraft, mod och visdom. Det är ju verkligen något de saknar.

  Min tolkning är att kungen kan mycket väl komma att rösta på samma parti som jag tänker.

  Visa God ton mot varandra – läs: kalla inte varandra för nazister och fascister. Löfven är inte den goda tonen mästare. Han Käbbel ar och tramsar mest.

  http://www.kungahuset.se/kungafamiljen/hmkonungcarlxvigustaf/tal/hmkaretstal/hansmajestatkonungenstalvidriksmotetsoppnandetisdagenden12september2017.5.ca5a1dd15da1ce4c185e7b.html

  ”Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.”

  ”Så står det i regeringsformen; den grundlag som beskriver hur Sverige ska styras.

  Det är en stor och ansvarsfull uppgift. Den kräver mod och integritet. Och den förutsätter en god vilja att hitta konstruktiva vägar framåt.

  Jag inledde med att lyfta fram regeringsformen. Ett nyckelord i det citatet är ”respekt”. Det är också en bra utgångspunkt för det offentliga samtalet. Att bemöta varandra med respekt, också när vi tycker olika.

  Med dessa ord vill jag önska er alla – valda ombud för Sveriges folk – kraft, mod och visdom. Detta för att ni ska föra vår nation vidare i en utveckling som är gynnsam för alla i Sverige.”

  Gilla

 • Tony

  Vänsterjönsarnas valslogan, öppna alla gränser öka bidragen, allt till alla.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Fast svensk migrations- och integrationspolitik kan väl inte ha haft brist på moral eller värderingar?

  Eller hur statsminister Stefan, med tillhörande regering?

  Gilla

 • centurion

  ”Det kommer att bli lönsamt lite längre fram”. Sa han, Sveriges genom tiderna största arschle. ( så stort att han har eget postnr). Nu är han igång och ”satsar” av skattebetalarnas sista slantar. Nu, lagom till valrörelsen drar igång. Det är gigantiska summor som förslösas på den ena galenskapen efter den andra. Och såssarna ljuger om att det går så bra ekonomiskt. Ändå måste vi låna 10 milj. varje timme, dygnet runt. Ändå ska vi, som muhammeds tjänstehjon, ständigt förnedras av ytterligare skatte-pålagor. Gnäll inte, sa Jonas S.(v), nu blir ju fackavgiften avdragsgill. Driver han med oss ? Det är ju bara valtaktik och LO-lobbying. Jag säger det igen : Stackars Barnbarn.

  Gilla

 • Lena

  Scrolla ner tills ni ser ”attendo”.
  https://undermattans.blogspot.se/2013/01/vm-i-korruption-introducing-sweden.html
  Grundlurade, ja det är vi !

  Gilla

 • Lena

  Vaktmästare i en belgisk kyrka blev dödad med att få halsen avskuren, man fann honom på kyrkogården, han var även borgmästare i den lilla staden.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-4874344/Belgian-mayor-dead-cemetery.html

  Gilla

 • Lena

  Dårhuset kallas numera sverige, så sorgligt och framförallt ………….varför ?
  http://www.bbc.com/news/in-pictures-41225562

  Gilla

  • Bosse

   Kanske inte att den här kommentaren tillhör detta spaltinnehåll men jag kan inte avstå.Idag läste jag en krönika av Karin Pettersson i Aftonbladet. Hon är fan i mig värre än Anders Lindberg.Denna marxist och förrädare har kommit hem från USA där hon studerat på Harvard i ett år. Och idag skrev hon att allt prat och skriverier om problemen i Sverige är bara högertrams.Det finns inga problem i Malmö,sjukvården eller skolan. Löfven har gjort ett fantastiskt jobb.
   Denna ärkekommunist har varit i USA och studerat och sen pratar bara skit om USA och Trump. En första klassens förrädare.Hade am.ambassaden vetat om detta hat tror jag inte att hon fått visum.
   Hon sa dagen innan att Peter Wolodarski hade gjort likadant. Man skulle fan i mig meddela am.ambassaden om deras inställning till USA.

   Gilla

 • Mjölner

  Professor gunås, Hur står det till med genetiken och kromosomerna?.

  Gilla

 • Kent

  Det med socioekonomiska faktorer som allround förklaring till all kriminalitet är en gammal kommunistisk trossats.
  Inget är individens fel eller ansvar utan allt beror på uppväxt, miljö, dålig potträning och ett orättvist samhälle.
  När det ideala kommunistiska samhället har infunnit sig så är också all kriminalitet borta.
  Att det finns många på SVT som tror på det är helt uppenbart.
  Att en del av stöket i nogozonerna har sitt ursprung i jakten på bidrag tror jag. För korkade politikers lösning är alltid mer bidrag till intregasionsprojekt och att intregasionen har misslyckats.
  I alla fall tidigare så har det flödat pengar till diverse obskyra muslimorganisioner och andra smarta enteprenörer som startar och driver diverse intregasionsprojekt. Lika lönsamhet som ensamkommande.

  Gilla

 • Kent

  Det med socioekonomiska faktorer som allround förklaring till all kriminalitet är en gammal kommunistisk trossats.
  Inget är individens fel eller ansvar utan allt beror på uppväxt, miljö, dålig potträning och ett orättvist samhälle.
  När det ideala kommunistiska samhället har infunnit sig så är också all kriminalitet borta.
  Att det finns många på SVT som tror på det är helt uppenbart.
  Att en del av stöket i nogozonerna har sitt ursprung i jakten på bidrag tror jag. För korkade politikers lösning är alltid mer bidrag till intregasionsprojekt och att intregasionen har misslyckats.
  I alla fall tidigare så har det flödat pengar till diverse obskyra muslimorganisioner och andra smarta enteprenörer som startar och driver diverse intregasionsprojekt. Lika lönsamhet som ensamkommande.

  Gilla

 • Lena

  Ett bra belysand exempel är nu vad som sker efter orkanen irma.
  De vita männen / gendarmerna som flugits in från frankrike och nederländerna gör allt för att rätta till i kaoset ……….vad gör de svarta männen ………….jo de länsar bostäder och affärer !
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-4875370/Islanders-fight-scraps-food-St-Martin.html

  Gilla

  • Lena

   Rättelse belysande, dessutom borde jag ha skrivet ordet PLUNDRAR som bättre beskriver deras egoism och elakhet !

   Gilla

 • Lena

  Dubbla budskap, det beror på vem som säger dem !
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15264275.ab
  Ett gott råd är det som man ger barn genom att föregå med gott exempel, barn gör inte alltid som man säger, de gör som föräldrarna gör.

  Gilla

 • NisseBerra

  Och sedan detta resonemang från politikerna…. Till dessa socioekonomiskt utsatta områden ska vi ha de bästa lärarna. Eller vänd lite på resonemanget, varför skulle en lärare från, till exempel, Stockholms innerstad vilja ha ett jobb i Husby eller Rinkeby. Politikerna säger att det skulle vara en utmaning. Det är det nog också, men inte på det sätt en innerstadslärare skulle kunna vara intresserad av. Ibland undrar man vem som är dummast, kommunalpolitikerna eller boende i Husby..??

  Gilla

 • Hönsmamman

  Moral och värderingar skiljer sig verkligen.

  Gilla

 • NisseBerra

  Sedan har vi ju ”Fritidsgård saknas”…. Ja, men vi ge dom där lokaler egentligen..?? Man stjäl allt som sitter löst, resten förstör man. Och sedan besöks lokalerna av 25-åringar i lokaler för tonåringar. Och man kan ju förstöra, kommunen fixar till det igen, även om det skulle råka bli helt utbränt.

  Gilla

 • Monica

  Jag har på nära håll sett hur barn och ungdomar i svenska white trashfamiljer som sällan har blivit kriminella. Möjligen har vissa blivit självdestruktiva av skam blivit missbrukare av droger och/eller alkohol som en verklighetsflykt. Andra har börjat studera och arbeta som en slags social kompensation för att komma över sina sociala komplex. Men jag vill inte gå så långt som att jag tror på en speciell kriminell DNA-gen som vissa etniska grupper har. Det är väl ett grupptryck och därmed förhållningssätt som ”nedärvs” av vissa grupper som ”hjärntvättar” individer inom gruppen. Inavel som kusingifte släktled efter släktled som är vanligt förekommande i vissa etniska grupper kan också vara en bidragande orsak.

  Gilla

  • NisseBerra

   Kusingifte, här pratar vi inte selektiv avel direkt..!! Vilket man håller på med i djurparker, så man inte ska få inavel i sina bestånd med djur. Vissa grupper däremot, här knullar vi släktingar till höger och vänster, och resultatet av det ser vi nu dagligen här i landet. Mer troligt att nån apa på zoo får ett Nobelpris i fysik än en somalier….

   Gilla

 • SvenskMan77

  Frågan är väl var man får moralen ifrån.. om inte arv eller miljö.
  Från yttre rymden?

  Gilla

 • Erik Bergman

  Det är inte bara fråga om kulturarv. Det finns också ett biologiskt arv som påverkar brottslig benägenhet.

  Gilla

 • ruben

  Ja men visst har Cambridge-professorn rätt. Att man från experthåll i decennium envist hållit fast vid en annan förklaring har bevisligen inte lett till några positiva resultat. Intressant att ca: 70 procent av våldtäktsbrotten är invandrare, med tanke på att invandrare i Sverige bara är ca: 10 procent av befolkningen. Ur en tiondel av befolkningen finns 70 procent av gärningsmännen för våldtäkter. Dags för myndigheterna att vakna. När vi hade fattigsverige på 1800-talet, så blev inte de flesta fattiga brottslingar, det har jag aldrig hört. Jag har aldrig accepterat den enkla märkliga förklaringen.

  Gilla

 • Kent

  Det som sägs i programmen är väl endast en mild vårbris jämfört med dagens höstorkan.

  Gilla

 • NisseBerra

  Snickesnacki (Sarnecki) horar åt makten, särskilt sossarna. Han är ju numera emeritus, dvs pensionerad. Men han hörs ju fortfarande i radio och TV, mest beroende på att han säger ”rätt” saker. Vill man ha nån nisse som upprepar sig och låter som han gjort de sista 25-30 åren, ring Snickesnacki. Han levererar floskler på löpande band, även sån’t som han borde inse är käpprätt åt helvete. Men inte då, alla mord numera, misshandel, bilbränder och upplopp med mera beror på socioekonomiska orsaker, de är fattiga, säger han. Inte ord om de egentliga orsakerna, ointegrerbar ohyra, mentalt på 500-talet. Med 75 i IQ pga inavel.

  Gilla

 • Benny

  Man kan nog lugnt konstatera att den ”moral” som tillämpas i länder med islam kommer att eskalera brottsvågen i takt med den ökade invandringen. Problemet är inte bara att en viss procent av en befolkning saknar moral och stjäl när de får tillfälle, det är väl hanterbart, men när det väller in folk som uppenbarligen saknar alla spärrar så ser vi resultatet dvs kriminaliteten ökar katastrofalt. Dessutom anses det bland muslimer att stjäla från ickemuslimer är helt i sin ordning, enligt koranen. Det svenska rättssystemet, lagar och polisväsendet är inte alls dimensionerat för reda ut stormen av brottslighet som drabbat Sverige och vi får nog förbereda oss att bo i ”gated communities” precis som i USA. Men visst, USA är ju politikernas förebild så man tycker nog att utvecklingen på dom premisserna går åt rätt håll. Snart kommer nog förslag på ett nationalgarde som effektivt kommer att slå ner alla uppror mot etablissemangets maktmonopol precis som i USA.

  Gilla

 • ulsansblogg

  Alla har ett personligt ansvar fast en del försöker gömma sig i kollektivet.
  Vi får alla samma förutsättningar till en grundläggande utbildning. Att vissa skyller på olika förutsättningar på grund av socioekonomiska faktorer är inte relevant. En del går hellre den ”lätta vägen” och ägnar sig åt brottslig verksamhet på grund av slöhet eller för att de inte inser att de gör mer skada än nytta i samhället och är endast andra till förfång. Snabba lättförtjänta pengar i unga år leder inte till varaktig framgång senare i livet.
  Om alla drog sitt strå till stacken efter förmåga och inte drog sig undan sitt samhällsansvar med ”tycka synd om” förklaringar skulle Sverige som land utvecklas betydligt bättre.

  Att skaffa sig kunskap om Sverige och om vår natur kanske vore en bra början. Det räcker inte att som en tidigare statsminister flyga över Sverige och anse att här skulle det kunna bo miljontals innevånare..
  https://ulsansblogg.wordpress.com/2017/09/11/klyftor-i-samhallet/

  Gilla

 • finnjävel

  Nähä!

  Gilla

 • Grune

  Jag tror att det handlar om disciplin. Det finns ingen som talar om för individen i fråga vad som är rätt eller fel. Inte hemma, inte i skolan och inte heller i vuxenlivet. Individen i fråga får helt och hållet lita till sitt eget omdöme om han/hon skall handla rätt eller om han/hon skall handla efter kompisars påtryckning.

  Liked by 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: